• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Verschillende grote zaken zoals Bientu en Zambezi verschijnen volgend jaar voor de rechter. Dit maakt het Openbaar Ministerie bekend. Het zijn grote en langlopende onderzoeken op Curaçao en Bonaire, elk met een eigen dynamiek en achtergrond.

In de Bientu-zaak wordt onder het gezag van het OM al een lange periode onderzoek gedaan naar mogelijke witwaspraktijken. De zaak wordt vaak in één adem genoemd met MFK-partijfinancieerder en eigenaar van Robbie’s Lottery, Robbie Dos Santos. De zaak is nog steeds volop in onderzoek en onlangs werd ex-minister van Financiën genoemd als mogelijke verdachte in de zaak.

Zambezi
In de zaak met projectnaam Zambezi heeft het OM van de toenmalige Nederlandse Antillen ten behoeve van het eiland Bonaire een onderzoek ingesteld naar mogelijke fraude door onder meer politieke gezagsdragers. Onder druk van een uiterste termijnstelling door de rechter-commissaris heeft het OM, nog voordat het Rijksrecherche-onderzoek was voltooid, de zaak moeten seponeren. Kort geleden werd de zaak weer opgerakeld. Op verzoek van Fundashon Bon Gobernashon is, na aanvullend onderzoek, alsnog opdracht tot vervolging gegeven door Gemeenschappelijk Hof van Justitie. In het voorjaar van 2013 zal deze zaak voorkomen.

Fiji
De witwaszaak Fiji, uitgevoerd door het OM van de toenmalige Nederlandse Antillen, is op 18 december 2009 voor het eerst op de zitting aangebracht. Ook deze zaak speelt zich af op Bonaire en heeft betrekking op vermeende beleggingen vanuit misdrijf afkomstige gelden in onroerendgoed projecten, zwaar materieel en goudhandel. De getuigenverhoren worden nu afgerond waarna de zaak inhoudelijk, mogelijk in het voorjaar 2013, door de rechter zal worden afgedaan

4 reacties op “Bientu en Zambezi volgend jaar voor de rechter”

  1. Het OM molen draait veelste te traag maar draaien wel. Dit is een teken dat ons rechtsysteem in gevaar is. Er zijn zoveel zaken blijven liggen waar er niks mee is gedaan en je hoort er lang niks meer van. Dit heeft te maken met de politiek van bangmakkerij op Curacao iedereen wordt bedreigd en buiten gesloten die een beetje kennis heeft zaken incl. de OM. Ik heb de hoop nog niet verloren zolang Curacao nog onder het bewind van Nederland en het volk. God zij dank dat het systeem zo is geregeld dat Holland kan ingrijpen, anders was het gebeurd. Ik hoop dat Betrian met spoed de zaak Curoil/Isla en rdk van der Dijs snel aangifte doet voor onderzoek van al die miljoenen die zoek zijn geraakt in de manegement van die bedrijven. Geld die naar Onderwijs is gegaan en terug gestort waarbij miljoenen aan de kerfstok zijn blijven hangen bij het kabinet Schotte, Monk en Wiels. De waarheid moet snel boven tafel komen. Het is geld van Het volk. Betrian wake up en direct actie ondernemen door het Gemeenschapelijk Hof van Justitie te benaderen om dit ook onmiddellelijk te laten onderzoeken. Sterkte.

  2. Eerst heeft de overheid lees Schotte de nodige verliezen geleden. Voor Oswald van der Dijs zal een versnelde ontslagprocedure worden aangevraagd en wellicht komen andere commissarissen ook aan de beurt. Hopelijk komt de persoonlijke aansprakelijkheid van commissarissen ook nog aan de orde. Daal heeft 2 processen van de overheid lees Schotte gewonnen. In de eerste heeft de rechtbank beslist, dat hij zijn plek bij Kranshi moet terugkrijgen. In de tweede is onterecht Asjes benoemd tot sectiehoofd van publieke werken, waarnaar Daal ook had gesolliciteerd en als ambtenaar hoger was gekwalificeerd. Er is overleg met minister Smits om te kijken of beide vonnissen kunnen worden samengevoegd. De politieke benoeming van Asjes kan bovendien betwist worden.

  3. deze OM molens malen erg traag…………….

  4. En de talloze aangiftes tegen de MFK mensen?