CURAÇAO – Luchtvaartmaatschappij KLM is niet van plan zijn beleid voor mensen met overgewicht aan te passen. Dit meldt Nu.nl. Dat liet de luchtvaartmaatschappij vandaag weten naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over de weigering van een dikke passagier die niet in het vliegtuig paste.

In oktober probeerde een Amerikaanse vrouw (bijna 200 kilo) van Hongarije naar haar thuisland terug te reizen, maar KLM, Delta Airlines en Lufthansa slaagden er niet in om de vrouw aan boord te hijsen. Kort daarna overleed zij, naar verluidt omdat zij niet naar de Verenigde Staten kon voor medische zorg. ”Er is echt alles aan gedaan om haar toch mee te nemen, maar na overleg met andere maatschappijen bleek het niet mogelijk. Dit is echter een heel uitzonderlijk geval”, zei een woordvoerder van KLM.

Schadeclaim
Verschillende Amerikaanse media meldden dat de echtgenoot van de overleden vrouw een grote schadeclaim wil indienen. KLM stelt echter nog geen aanklacht te hebben ontvangen. De ruimte tussen de armleuningen van een stoel bedraagt bij KLM circa 43 centimeter in de economy class en 50 centimeter in de business class. ”Wij bieden iedere passagier daarnaast de mogelijkheid om een tweede stoel te kopen tegen een gereduceerd tarief. Daarin verschillen wij niet van andere luchtvaartmaatschappijen”, aldus de zegsman. Op de website van KLM staat dat een extra stoel voor ‘corpulente passagiers’ telefonisch gereserveerd kan worden voor 75 procent van de normale prijs.

25 reacties op “KLM past stoelen niet aan door vrouw met overgewicht”

 1. Wat een ontolerante wereld t.a.v de dikke medemens leven we toch, en bomvol vooroordelen ook, misselijk wordt ik ervan.
  Vliegtuigmaatschappijen willen zoveel mogelijk mensen in het vliegtuig proppen , dus het draait om geld.De mensen worden wereldwijd dikker en langer , dat zijn feiten , maar de vliegtuigstoelen zijn juist kleiner geworden.
  Voor veel mensen geen comfortabele zit , als je 190 cm bent en een 10 kg te zwaar is het al haast niet te doen , je kunt je benen niet kwijt , knie tegen andere stoel , oncomfortabel smal…nee geen pretje.
  De wereld bestaat niet uit mensen met perfecte maten, het liefst hadden de maatschappijen dat we allen als japanse mensen waren klein en petit dan kon er nog meer in …kassa !
  Nee k.l.m is er niet op verbetert sinds hun fusie met air france …..die franse mensen zijn vaker dan ons nederlanders slank en klein , dus hups , stoelen nog smaller, er gaan al serieuze plannen op om vluchten te maken met staanplaatsen, heerlijk toch ?
  Nee , hoe moeilijk moet het nu zijn om 1 rij stoelen te maken voor extra lange/dikke /breedgeheupte mensen ? voor de slanke gemiddelde 10 in een dozijn mensen zijn er meer dan voldoende plaatsen.
  En nee geen 2 stoelen betalen maar misschien een wat duurdere prijs per stoel ,20% duurder, was niet verkeerd …ik wed dat rij xl stoelen zeer in trek zijn , ook voor de xs mensen.Kwestie van mentaliteit k.l.m.!!

 2. Had zij een 2e stoel er naast moeten betalen en dan nog zit zij met de beenruimte. en nu als zij naar de toilet moet? Valt dit onder discriminatie???? Jarenlang wist de Maatschappijen dat dikke mensen ook willen reizen, hebben ze apart voor hun stoelen voor hun en een toilet in orde moeten hebben.

 3. Typisch Amerikaans om weer een schadeclaim in te dienen. Ik vraag me wel af hoe ze van Amerika in Hongarije terecht is gekomen…..te voet?? Raar verhaal maar ik snap het wel van KLM, ik ben het 100% eens met KS

 4. Ik heb naar het interview met de Amerikaanse jurist, die al klaar staat en van plan is een schadeclaim (6miljoen) in te dienen. Wat ik niet zo goed begrijp is dat die jurist aangeeft dat KLM deze dame heeft vervoerd vanuit Amerika en dat dit al zo’n 20 jaar plaatsvindt. Dus mw. reist al langer van A naar B. Waarom ze wel naar haar vakantiebestemming heeft kunnen vliegen en niet terug dat snap ik dus niet. Overigens volgens de jurist had deze mevrouw een bepaalde ziekte, dus niet vetgevreten of wat anders. Heel jammer voor alle partijen, maar een luchtvaartmaatschappij moet zich GELUKKIG aan Internationale regels houden…..

 5. @ Nardy,

  Misschien was het voor deze mevrouw een goed idee geweest om VOOR het volproppen met vette zooi eerst na te denken en niet pas op het moment dat het te laat was.
  Vind het altijd frappant dat mensen anderen de schuld gaan geven voor prblemen die ze zelf hebben veroorzaakt.
  Wanneer je te dik bent dan is dat je eigen fout, niet die van een ander en de gevolgen moet je dan ook gewoon accepteren, niet proberen af te wentelen op een ander.
  En nee, er is geen enkel excuus te bedenken waarom deze vrouw 200 kg zou moeten wegen.
  Ben dat gezeur over ‘het is mijn schuld niet’ een beetje zat. Gewoon ophouden met proppen, gezonder gaan leven en dan zal men zien dat veel problemen ook verdwijnen.

 6. Deze vrouw was alleen geschikt om per air ambulance te vervoeren naar een dichtstbijzijnd ziekenhuis waar ze behandeld zou kunnen worden, want Amerika heeft echt geen monopolie. Daarnaast heeft elke gezagvoerder een passagier c.q. patient te weigeren. Wie hier uitgezonden is geweest naar Colombia voor een serieuze operatie weet, dat je de terugreis niet kan maken zonder een degelijke verklaring van het ziekenhuis, want anders kom je niet het vliegtuig in.

 7. Zo was er ook een dikke man in Engeland waarvoor het land 500.000 per jaar kwijt was aan verzorging. Hij zou naar het ziekenhuis gaan voor een operatie maar ze waren 6 maanden bezig om een ambulance te kunnen vinden die zijn gewicht kon dragen want hij was gewoon te zwaar.

 8. Een luchtvaart maatschappij verkoo een stoel. Als het jou niet lukt om in die stoel te gaan zitten is het jou probleem. En voldoet de luchtvaartmaatschapij aan alle verplichtingen. Als KLM een aangepaste stoel in het vliegtuig zou zetten. En een aangepaste trap laat bouwen. Een speciaal loopband dat de passagier naar de stoel transporteerd in het vliegtuig. Dan zouden alle dikke mensen discriminatie roepen doordat ze een veel hoger terief moeten betalen en voor paal staan.

  Klinkt hard maar sommige zieken mensen worden ook geweigerd om te reizen door hun ziekte. Misschien is het beter dat de luchtvaartmaatschappijen overgewicht hier ook aan toevoegd?

  En idd Lex wat deed ze in Hongarije????

 9. hoe is deze dame van de VS naar Hongarije gekomen……?
  ( en wat moest ze in Hongarije…?)

  Dit kwam zomaar in mij op.

 10. Beste Mensen niet alleen Curacaose dames kunnen dik zijn.
  Overal heb je dikke dames en heren
  Denk je echt dat ze zelf zo dik willen zijn? Dik zijn heeft verschillende oorzken
  Net zoals Anorexia!!!
  Als die dame U moeder was geweest dan piept u nu anders!!!
  Zat laatst ook in het vliegtuig naast een dame met overgewicht.
  Het voelde inderdaad krap. Maar de stoelen en beenruimte
  van de KLM zijn nu in tegenstelling tot vroeger slechts berekend
  op, zeg maar kindermaten!. Zelfs als je niet dik bent zit en voelt het KRAP!!
  Als de leuning van degene die voor je zit naar achteren gaat ben je gedwongen om ook die van jou naar achter te schuiven. Als je dat niet doet kan je je maaltijd niet gebruiken.
  Dus… Elke story heeft twee of meerder kanten. Please generalizeer niet.
  Dikke mensen hebben ook recht om te reizen De Lcuhtvaartmaatschapijen stoppen de mensen de laatste jaren als sardientjes in een blik.

 11. Zij paste niet door de deur !

 12. Lezen mensen de artikels wel hier? Staat duidelijk dat _3_ verschillende maatschappijen haar niet hebben kunnen vervoeren. Heeft niks met “KLM moet” te maken, maar met duidelijk probleem bij overgewichtige vrouw.

 13. Ik lees dat het probleem het opheisen was van haar en niet de stoelen. Ze hebben toch ook vrachtvliegtuigen waar ze in had gekund?

  Maar idd zet de dikke mensen in het vliegtuig naast elkaar zodat ze zelf er last van hebben dan dat ze die naast mij zetten en ik me moet proppen in een halve stoel.

 14. ik denk dat KLM geen schuld heeft aan dit incident.
  als iemand 200 kg weegt en niet op eigen gelegenheid naar de stoelen kan komen, dan betreft het niet als een probleem voor KLM.
  eigenlijk vind ik het eigen schuld dikke bult.
  als je zo dik bent, dan ga je meestal snel dood.
  wat ook de reden van het overgewicht kan zijn.

 15. @Ongerust, precies zo denkt 99,9% van de mensen met een normaal postuur er over, ik heb wel eens bijna een dikke vent naast mij uit zijn stoel geslagen omdat hij mij mijn zit comfort ontnam, gelukkig voor hem nam hij net op tijd de benen…

 16. Even een voorbeeld uit eigen ervaring: toen onze zoon een baby was en wij een baby-crib voor hem hadden besteld (die hangen tegen de pantry, zeg maar, dus voor de beenruimte plaatsen), konden we die niet gebruiken, omdat een vette Curacaose dame (sorry, kan het niet anders zeggen) de beenruimte plaats nodig had, hoewel ze daar niet voor had betaald. Wij hadden wel voor de plaats betaald, om bij de crib te kunnen zitten. Belachelijk natuurlijk, want die vette dame was er door mij gewoon lekker uitgeschopt, als ik de steward was geweest. Maar ja, de steward was een Curacaoenaar en die durfde er niets van te zeggen!

 17. @nardy: ik begrijp je frustratie, maar deze dame woog blijkbaar meer dan 200 kg, KLM kon haar moeilijk het laadruim inschuiven! Als je je zo laat gaan en je wordt ziek, dan moet je daar zelf de consequenties van dragen, hoe hard dat ook klinkt. Je bent niet zomaar van de een op de andere dag 200 kilo!

 18. @Allen: wat ontzettend gevoelloze reacties lees ik hieronder…

  1) De vrouw was heel erg ziek en daarom zo dik (hield vreselijk veel vocht vast).
  2) De vrouw had net als op de heenweg, als ook op de terugweg 2 stoelen gekocht.

  Het probleem was het gewicht, niet de ruimte.

  Nu is ze dood, niet omdat ze al ziek was, maar omdat ze niet op tijd de specialistische hulp kon bereiken 🙁

 19. Groot gelijk KLM, als je zo dik bent ga je per vrachtschip en niet in een krap vliegtuig, snappen ze dat zelf dan niet??

 20. Er zijn regels en standaarden. Wie niet aan deze kan voldoen heeft pijnlijk gezegd pech. Mensen kunnen niet verwachten dat iedereen en alles aan hun overgewicht moeten aanpassen, wat voor reden dan ook iemand heeft om dik te zijn. De stoelen en riemen passen gewoon niet, helaas.

  Ze is dood omdat zij ziek was en wellicht door haar overgewicht.

  Amerikanen kunnen ook flink overdrijven omdat ze “American” zijn. Die vinden het een happening om elke keer in een rechtszaal te staan… Ach.

 21. @ Nardy. Als ik het goed lees was er wel een plek in het vliegtuig, maar was het voor 3 luchtvaartmaatschappijen onmogelijk haar op die plek te krijgen en dan houdt het op. Dit is de enige informatie en zou ze haar geld moeten terugkrijgen. Een Amerikaanse advocaat ziet er misschien brood in om een schadeclaim in te dienen.

 22. De ze had gewoon die extra stoel moeten kopen zoals alle anderen dat doen.

  Vervelend maar dat is de realiteit.

 23. Helemaal mee eens, KLM. De samenleving gaat al meer dan genoeg gebukt onder extreem overgewicht, dit kost de samenleving miljoenen, aan aangepaste voorzieningen en (para)medische zorg. Laat de mensen die zich zo vreselijk laten gaan in hun gewicht niet alleen dubbel betalen voor hun vliegtuig-stoel, maar ook voor hun ziektekostenverzekering!

 24. Ik vind dat KLM zijn beleid juist moet aanpassen en het verplicht moet stellen dat mensen bij een bepaald gewicht 2 stoelen moeten betalen.

  Het komt namelijk zo vaak voor dat ik ongewenst de helft van mijn stoel met een dik persoon moet delen, omdat deze zijn/haar overtollige vet niet kwijt kan op der eigen stoel.

  En dan wel moelijk doen bij de balie als ik 2 kilo overgewicht in mijn koffer heb, terwijl de meeste overtollige kilo’s meegenomen worden door mensen met een overgewicht……..

 25. Maar deze mevrouw HAD al 2 stoelen gekocht KLM!!

  Jullie kunnen mij niet vertellen dat je geen plek voor haar had in het vliegtuig.
  Breng niet safety-excuses op van ‘we hadden geen stoelriemen die pasten” als lam excuus.

  Want nu is ze DOOD omdat jullie haar zgn niet ‘konden’ vervoeren, zodat ze niet naar haar gespecialiseerde ziekenhuis kon!! #ongelovelijk..