• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Suriname zou er goed aan doen de plannen voor grootschalige ethanolproductie over boord te gooien. Dit stelde Europarlementariër Olle Schmidt tijdens een bezoek van ACP- en EU-parlementariërs aan het ethanolproject te Wageningen, in Nickerie. Dat meldt de website Waterkant.net.

Volgens de Europarlementariër kan Staatsolie, initiatiefnemer van het project, liever vandaag dan morgen de roze bril afdoen. Schmidt vindt dat de presentatie van het bedrijf een veel te mooi beeld heeft geschapen. “Ik ben terughoudend te stellen dat ethanol de juiste keus is. Deze grote ethanolprojecten hebben nooit voldaan aan de verwachtingen van duurzaamheid. We zouden in ieder geval voorzichtig moeten zijn”, zegt Schmidt tegenover de Ware Tijd. Vooral de uitstoot van kooldioxide wordt als groot bezwaar gezien.

Milieuverantwoordelijk
Volgens Staatsoliefunctionaris Rudolf Elias is er geen vuiltje aan de lucht. De productie van ethanol is volgens hem juist wel milieuverantwoordelijk. “Een dergelijke industrie is zeker ook verantwoord als het aankomt op meer geld verdienen. Suriname streeft er juist naar meer variatie te krijgen in zijn inkomstenbronnen. Als over duurzaamheid wordt gesproken, is er nauwelijks een beter voorbeeld te bedenken.” In Wageningen zijn honderden hectaren met suikerriet beplant als aanloop naar ethanolproductie op grote schaal.

3 reacties op “Europarlementariër trekt neus op voor ethanolplan”

  1. @nardy: op zich heb je gelijk. Probleem is alleen dat het een slecht idee is om voedsel en voedsel-areaal te gebruiken voor brandstof. Dat probleem heeft bio-diesel van eetbare gewassen bijvoorbeeld ook. Voedsel is voor in je maag, zeker in een wereld waarin nog steeds mensen omkomen van de honger en niet voor in je tank. Biobrandstof van algen is bijvoorbeeld een veel beter alternatief, voor de algenproductie wordt een stelsel van doorzichtige buizen gebruikt, dat je overal kan neerzetten, dus je hoeft er geen voedsel-areaal voor te gebruiken.

  2. Ethanol op basis van suikerriet is tot nu toe de meest milieuvriendelijk manier om brandstof EN electriciteit te creeeren. In Brazilie weten ze dit al sinds 1972. Natuurlijk moesten er veel kinderziektes worden bestreden, maar over het algemeen kun je zeggen dat dit voorlopig een zeer milieuvriendelijke oplossing is, zeker een alternatief voor olie.

    Ook in Suriname behoort dit tot de mogelijkheden. Natuurlijk moet oerwoudkap worden voorkomen, maar net als in Brazilie: oerwoudgronden zijn niet geschikt voor suikerrietgrond. Maw: als Suriname dit wil doorzetten moeten ze dat ook zeker doen.

  3. Even voor de duidelijkheid, hier wordt Wageningen in Suriname bedoeld en niet Wageningen in NL!