CURAÇAO – Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Sosiedat Komersiantenan Otrobanda (SKO), Federashon di Otrobanda en Plataforma Otrobanda vinden dat het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) het nieuwe ziekenhuis moet bouwen.
Aan Sehos het initiatief om het nieuwe ziekenhuis te bouwen. Al 150 jaar heeft Sehos al haar gebouwen zelf opgezet en onderhouden
In onze gemeenschap is iedereen bereidt te helpen om een oplossing te vinden voor het behoud van het hoge niveau van de medische verzorging die het ziekenhuis Curaçao biedt. De overheid is al jaren bezig zich hiervoor in te spannen. Problemen met de keuze van een geschikte locatie, investeerders met hun eigen belangen, politici met hun eigen agenda’s, samen met de financiële beperking van de overheid, hebben ertoe geleid dat men telkens weer naar af moest.
Volgens de Otrobanda organisaties moet dit proces aangepakt worden door organisaties die medische verzorging als enig doel voor ogen hebben en moet men zoeken naar een locatie die meteen beschikbaar is en zo min mogelijk kost aan terrein voorbereiding en infrastructuur. Het plan van aanpak moet steunen op ervaring van ziekenhuizen en lokale medische experts, en dient snel en financieel betaalbaar gerealiseerd te worden.
Sehos heeft meer dan 150 jaar ervaring in ziekenhuiszorg van een hoog niveau. Gedurende al deze jaren heeft Sehos ervaring opgedaan in de bouw, onderhoud, aanpassing en uitbreiding van haar gebouwen om tegemoet te komen aan het toenemend aantal patiënten en modernisering in de medische zorg. Op grond van haar enorme kennis in de diagnostiek, behandeling en zorg, en de traditie van meer dan 150 jaar bouwtechnisch beheer van het ziekenhuis, is Sehos de aangewezen organisatie om het niveau van ziekenhuiszorg op Curaçao te handhaven.
Echter, de kosten van personeel, apparatuur, water en elektra en onderhoud zijn jaarlijks toegenomen, terwijl van overheidswege de tarieven niet mochten worden aangepast. Het onderhoud van het gebouw heeft hieronder geleden zodat de huidige staat van de gebouwen de handhaving van het niveau van de medische verzorging steeds moeilijker en uiteindelijk zelfs onmogelijk maakt.
Het is juist op grond van de uitstekende staat van dienst die Sehos gedurende al deze jaren heeft getoond dat zij wederom haar morele verantwoordelijkheid moet nemen, wat ze altijd al heeft gedaan, om een snelle en betaalbare oplossing te bieden voor het probleem van het gebouw. Sehos dient derhalve de geëigende stappen te nemen om te komen tot een ziekenhuis dat beantwoord aan de moderne eisen van vandaag en morgen.
Gezien het feit dat de studies van overheidswege zelf aangeven dat Otrobanda de beste locatie biedt voor een ziekenhuis, is het mandaat van Sehos nog duidelijker, wanneer we in overweging nemen dat alle argumenten voor de bouw van een ziekenhuis in Otrobanda bij Sehos liggen: meer dan genoeg en meteen beschikbaar terrein, met een stevige ondergrond, vrij van wateroverlast, centraal gelegen en gemakkelijk bereikbaar voor openbaar en privé vervoer langs verschillende routes, zowel van Banda Ariba als Banda Abou, terwijl al de ingewikkelde infrastructuur die een ziekenhuis nodig heeft al aanwezig is.
Vanwege al deze overwegingen sporen de Otrobanda organisaties Sehos aan om het initiatief te nemen en het proces zonder verder uitstel aan te kaarten. Nu is het opportuun, omdat de overheid, in haar pogingen om tot een nieuw ziekenhuis te komen, zelf heeft aangegeven de tarieven zodanig te zullen aanpassen en indexeren dat het mogelijk moet zijn voor het nieuwe ziekenhuis om een verantwoordelijk economisch beleid te voeren. Dit betekent dat de procedure die de overheid heeft ingezet zo snel mogelijk moet leiden tot een definitieve onderhandeling over de aanpassing van de tarieven.
Zodra dit is geregeld kan Sehos beginnen met de bouw en herstel op het beschikbare terrein naast het bestaande ziekenhuis.
Gezien de urgentie om zo snel mogelijk moderne medische verzorging te bieden, zal ervoor gezorgd worden dat reeds binnen een jaar de polikliniek voor de specialisten operationeel is, gevolgd door de operatiekamer en Functie afdeling aan het eind van het tweede jaar. Binnen vier jaar zal er een modern, ruim en volledig toegerust ziekenhuis operationeel zijn, 100 procent luchtgekoeld (met koud diepzee water), gunstige voorwaarden ter behoeding tegen infectie, met ruime parkeerruimte op het terrein zelf en met voldoende ruimte voor uitbreiding, indien dit in de toekomst nodig is.
Op deze wijze bewijst en verhoogt Sehos haar professionaliteit en voorbeeldige verantwoordelijkheid ten behoeve van ziekenhuiszorg ten dienste van de Curaçaose bevolking, zoals zij dit al meer dan 150 jaar heeft getoond.
Wij moeten wel voorzichtig zijn als mij generaliseerd. DE ziekenhuizen van Suriname/Curacao en Aruba waren in het verleden wel de top tien goede zieken uit de caraibisch gebied. Door economische achteruitgang is het ook minder geworden. Maar toch moet ik erbij zeggen dat het professionalisme wel goed ontwikkeld is. Het Advent ziekenhuis en de dr Thaams kliniek draaien best wel goed hoor en genieten nog steeds van fam op regionaal gebied. Het probleem met de SEHOS is dat het zijn tijd heeft gehad en is achter gebleven op het gebied ontwikkelingen en dat is niet de fout van de SEHOS maar van de regering die traag zijn met het nemen van besluiten en elkaar konstant te bevechten in plaats van nar het algemeen belang te kijken. Als ik minister was, had ik allang een nieuwe zieken door gedrukt en dat kans had dhr Davelaar toen moeten grijpen. Het nieuwe zieken ziekenhuis was het babykindje van dhr Davelaar van de PNP. Helaas hij had de startsein moeten geven om te bouwen. Jammer genoeg heeft hij dat niet gedaan. Op dit moment zou ik even laten onderzoeken wat de Appologroep is of ze betrouwbaar zijn en hun kwaliteiten op international gebied. Zijn er geen problemen ontdekt dan gewoon de kans geven om een kwalitatief goed ziekenhuis te laten op Curacao. Zoniet de Santeongroep uit Nederland benaderen uit de regio Nieuwegein en kijken of er interesse bestaat om een nieuwe ziekenhuis te bouwen op Curacao met alles d’rop en d’raan. Het professionalisme van onze medici is niet slechter of mindert geworden dat niet, maar er zijn wel andere dingen die verbeterd moet worden vooral de traagheid van hulp. Vooral de noodhulp situatie bij de SEHOS moet snel verbeterd worden.Mensen moeten veelste lang wachten eer er hulp geboden wordt in noodsituatie. Er moet een Internist een verloskundige en nog iemand 24 uur paraat zijn in het ziekenhuis.SEHOS heeft in al die jaren wel het Curacaose volk wel goed gediend. Het is een soort zelfhulporganisatie die alles zelf heeft moeten doen met weinig geld en toch die kwaliteit weten te behouden. Ze hebben het gedaan met de weinige middelen die ze tot beschikking hadden. Aan professionalisme van de medici zal het zeker niet liggen ze hebben allemaal afgestudeerd en gewerkt in Nederland. Nu met spoed op naar de bouw van een nieuwe ziekenhuis voor het volk van Curacao.
Felix
Het Sehos kreeg enkele jaren terug de kans van haar leven om als trekker op te treden van het nieuw te bouwen ziekenhuis. In de overeenkomst tussen de overheid (BC), de medische specialisten en Sehos werd dit letterlijk bevestigd. Het management Sehos heeft echter 6 maanden lang niets in deze richting ondernomen. Ik heb toentertijd dat ik nog werkzaam was in het Sehos als beleidsmedewerker en tevens lid van het bestuur van de vakbond CBV mijn mening hierover goed verwoord in een stuk dat ik hierover schreef naar de Raad voor de Volksgezondheid, Sehos en CBV. De gedeputeerde toentertijd, H. Davelaar, ging toen over tot opheffen van die overkomst en werd ‘betoverd’ door het Deventer Medisch Centrum. Het Sehos kan het niet opbrengen om de vele interne problemen van het huidige ziekenhuis aan te pakken, laat staan om de bouw van een nieuw ziekenhuis te gaan trekken (leiden). De politiek (overheid) gaat om met elke omstandigheid die zich voordoet om politiek gewin. De gemaakte afspraken tussen alle belanghebbenden toentertijd in vergadering in het WTC, zijn door de overheid (BC), die bar geld heeft betaald voor het houden van deze hoorzittingen onder leiding van mr. Suzy Camelia-Romer, over boord gegooid. Alle ‘stakeholders’ inclusief de overheid(sdiensten o.a. DROV) waren het mee eens dat de nieuwbouw zou beginnen op het terrein van St. Thomas College, naar de omringende terreinen van het Sehos. Over de jaren heb ik veel ingezonden stukken, diverse nota’s geschreven over het onderhavige onderwerp. De grote massa bleef te lang stil. Er wordt thans veel gepraat en geschreven over de lokatie, maar ik hoor niemand praten over de ‘upgrading’ van de verpleegkundige zorg en medische zorg binnen het sehos. Willen wij wanneer het nieuwe ziekenhuis klaar staat met het oude wijn naar een nieuw vat overgaan?
Zijn wij onder invloed van een valse ijdelheid om Nederland en de Europese Unie financiele en deskundige hulp te vragen?
Voor geinteresseerden kunnen zij in de ‘backissue’ van Antilliaans Dagblad d.d. 28 maart 2011, een uitgebreide analyse mijnerzijds omtrent dit onderhavige onderwerp lezen.
Tik eventueel ‘analyse project nieuwbouw ziekenhuis’ in de balk op internet.
Felix
@Frits: helemaal mee eens!
Tja, we kunnen ook onze dieven hun eigen gevangenis laten bouwen, maar wedden dat het niet echt stevig wordt. . . Sehos bewijst al jaren van alles, maar absoluut niet dat het in staat is om een ziekenhuis efficient en effectief te besturen, kwaliteit te leveren en te voldoen aan internationaal erkende normen! Lijkt me beter om het nieuwe ziekenhuis te laten bouwen door pro’s die wel weten wat ze doen. Trouwens, Sehos is totaal failliet en Cur ook, dus wat voor initiatief gaan ze in godsnaam nemen dan. . .
Mi no t bai akuerdo ku e notisia di esaki. Kon bo ta men ku ” 150 ana” Sehos a sirbi e pueblo Korsoua su mes? Tur kos a bai abou e gobernashon (toezicht) I sen di Hulanda. Awor kosnan a kambia. Bo no por papia ku sehos a subi su profesionalidat I ta sirbiendo du pueblo bon. Ta ridikulo. E kualidat ta kore patras! Ba sa ei, I por ehempel Boneiru laga su patientienan buelo Aruba o Colombia, pero evitando Korsou.