CURAÇAO – Overmatig gamen gaat ten koste van werk, school, sociale relaties en vrijetijdsactiviteiten. Dat blijkt uit een proefschrift van Maria Haagsma van de Universiteit Twente, dat het Openbaar Ministerie (OM) op haar facebookpagina vermeldt. Haagsma deed haar onderzoek vanuit bestaande gedragstheoriën.

Eerder onderzoek naar negatieve effecten van videogames richtte zich op uitkomsten als: agressief gedrag, minder gevoelig voor geweld en een afname in pro-sociaal gedrag. Ook brengen deze onderzoeken games in verband met fysieke gezondheidsproblemen, zoals verminderde activiteit en obesitas.

Problemen
De focus van Haagsma ligt in haar onderzoek op excessief gamegedrag: extreem overmatig gamen. Haagsma onderzocht hoe dit gedrag het leven van een persoon beïnvloedt. “Overmatig gamen kan tot serieuze problemen leiden in het leven van een gamer. Zo kan het bijvoorbeeld ten koste gaan van werk of schoolprestaties, sociale relaties en andere vrijetijdsactiviteiten”, concludeert Haagsma in haar proefschrift.

Speeltijd
Opvallend is dat de bevindingen in het onderzoek suggereren dat de hoeveelheid tijd die iemand aan gamen besteed, niet direct in verband staat met de hoeveelheid problemen die het gamegedrag met zich meebrengt. Bij andere factoren, zoals zelfcontrole en stemmingsregulatie, is dat wel het geval.  “Dit geeft aan dat het verminderen van de hoeveelheid speeltijd waarschijnlijk geen effectieve oplossing is om problematisch gamegedrag te voorkomen of te behandelen”, aldus Haagsma.

4 reacties op “‘Gamen kan tot serieuze problemen leiden’”

 1. Dat zeiden ze van de TV, dat zeiden ze van de Videorecorder, dat zeiden ze van computergebruik, nu van gaming en straks is het weer iets anders, maar Maria heeft weer voldaan aan haar “publish or perish” motief.

  Overigens is ook aangetoond dat kinderen beter leren focussen door games en dat ze beter en sneller leren reageren op onverwachte situaties,dus tja. . .

 2. Die jongelui van de atrako’s hebben nooit van Facebook gehoord. Zij kunnen niet lezen of schrijven. Dus geen sprake van overmatig gebruik. Eerder een probleem van helemaal geen gebruik omdat ze gewoonweg te stom zijn. Het overmatige bij hun is marihuana roken , crack pijpen en jonge grietjes n**** met een telefoonkaartje als betaling. En daarvoor moeten zij dus atrako’s plegen.

 3. Dat blijkt uit een proefschrift van Maria Haagsma van de Universiteit Twente, dat het Openbaar Ministerie (OM) op haar facebookpagina vermeldt

  Ten eerste: Ik hoop dat Haagsma niet overmatig veel op Facebook zit. Slecht voor je sociale omgang.
  Ten tweede: weer een onderzoek met een willekeurig onderwerp.
  Ten derde: overmatig is overmatig. Overmatig chips of koekies eten gaat ook ten koste van jou sociale leven.

 4. Alles kan tot serieuze problemen leiden.