• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een voorgenomen demonstratie van actiegroep ‘Jongeren tegen amnestie’ in Paramaribo gaat vandaag niet door omdat de voorzitter van de groep is bedreigd. De Surinaamse politie heeft bevestigd dat de voorzitter aangifte van bedreiging heeft gedaan.

De jongeren wilden vandaag actievoeren omdat deze week in Suriname een internationale conferentie plaatsvindt van parlementariërs van de Europese Unie en uit Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen (ACP). De actiegroep wilde aandacht vragen voor hun standpunt over de omstreden amnestiewet die het Surinaamse parlement in april heeft aangenomen.

Kogel
Volgens berichten in de Surinaamse media zat er in de dreigbrief ook een kogel. De politie wil nog niet bevestigen of dit inderdaad zo is en is bezig met een onderzoek van de aangifte van Lieuw On, aldus een woordvoerder tegenover het ANP. Volgens de mediaberichten was de letterlijke tekst uit de brief: “Als je weet wat goed voor je is, blijf je thuis vandaag. Laten we je niet meer op straat zien. Niet tijdens de EU-ACP vergadering en nooit meer.”

Handafdruk
De actiegroep is het niet eens met de amnestiewet die regelt dat de verdachten van de 8-decembermoorden hun eventuele straf ontlopen. De bedoeling was om vandaag een ludieke actie te houden waarbij mensen hun handafdruk op een doek zouden plaatsen als symbool van protest tegen de wet.

© ANP, alle rechten voorbehouden

3 reacties op “Jongerenactie Suriname afgelast na bedreiging”

 1. Dat komt omdat we hier niet te maken hebben met een politiek verschijnsel, maar met een cultureel verschijnsel. Engeland, Frankrijk en Belgie hebben hiervoor gewaarschuwd ten tijde van het dekoloniseren van Afrika en hebben daar, tot op de dag van vandaag (Congo, Soedan, Somalie) gelijk in gekregen. Ook in Oost Europa heeft de toenmalige Sovjet Unie gewaarschuwd voor burgeroorlogen en ook de Sovjet Unie kreeg gelijk. Het zit in de aard van het beestje, helaas.

 2. Er zijn zo van de democratieën, waar de mores anders is. Gebruik van kogels tegen politiek andersdenkenden is in Suriname geen nieuws. Navrant dat het gaat om protest tegen kwijtschelding van zo’n feit, waarbij dus met geweld wordt gedreigd. In al die jaren is er dus niets veranderd.

 3. Triest dat er daar geen vrijheid meer is van meningsuitingen.
  Dit kan alleen gebeuren in een dictatuur.
  een duidelijk signaal dat het daar niet goed gaat.
  laat het een waarschuwing zijn voor curacao.
  deze is de afglopen 2 jaar ook door een paar politici gekaapt geweest.
  de angst regeerde overal en voor al bij overheidsbedrijven.
  met dank aan Wiels/Asjes en Schotte/Jamooladin en consorten.
  hopelijk heeft Wiels het licht gezien en zal deze niet meer deze terreur toepassen.