CURAÇAO – De 27-jarige R.N.J.S. is vandaag door de rechtbank veroordeeld voor het witwassen van ruim 30.000 euro. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM). De man was als steward werkzaam bij KLM en werd op 7 juni tijdens een controle van de douane op luchthaven Hato betrapt toen hij het geld wilde invoeren.

Het geld in voornamelijk briefjes van 500, 200 en 50, was verstopt in twee koffers. De eis van de Officier van Justitie was een voorwaardelijke gevangenisstraf voor het niet voldaan aan de meldingsplicht om grote geldbedragen bij aankomst te meldden en voor het ‘opzettelijk witwassen’ van geld. Beide feiten achtte de rechter wettelijk bewezen.

Straf
De man had de 18.000 euro die hij tijdens zijn aanhouding bij zich, al overgegeven aan de autoriteiten. De overige 12.000 euro werd vandaag geconfisqueerd. R.N.J.S werd verder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 170 voorwaardelijk. De man had bij zijn aanhouding al één dag in voorarrest gezeten. De man had geen strafblad, hiermee is door de Officier van Justitie bij de eis mee rekening gehouden.

Misbruik
De rechter vond de strafbare feiten een kwalijke zaak. “U hebt misbruik gemaakt van uw beroep als steward. Een kwalijke zaak terwijl u met het witwassen van geld de drugshandel stimuleert.” De rechter vond de verdediging, dat het om spaargeld ging, niet aannemelijk.

www.versgeperst.com