• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Als we beter samenwerken met het Koninkrijk, weet ik zeker dat wij de financiering voor het nieuwe ziekenhuis voor elkaar krijgen”, zei interim-minister Stanley Bodok gisteren in Fort Amsterdam. Volgens de minister knokt Curaçao voor het ziekenhuis maar is er nog niet in geslaagd om de bouw te realiseren.

Bodok heeft er toch vertrouwen in. “Het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft sinds kort een samenwerkingsverband met het Sint Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Ook heeft Sehos al jaren een samenwerking met de Universiteit van Groningen. Het ministerie van Gezondheid is bezig met het opstellen van een verdrag om beter samen te werken met de andere Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied.”

Naleving regels
“Ik ben ervan overtuigd dat als wij met zakelijke argumenten aantonen dat het nieuwe ziekenhuis voldoet aan de Nederlandse eisen, wij kunnen komen tot de financiering van het nieuwe ziekenhuis”, meent de interim-minister van Gezondheid. Daarom moet er volgens Bodok hard gewerkt worden aan het naleven van de regels in zorginstellingen.

Verscherpt toezicht
Het Sehos staat onder verscherpt toezicht van de de Inspectie Gezondheidszorg. Ook de Taamskliniek en het Advent Hospitaal blijven voorlopig nog onder toezicht. De inspectie heeft ook het oog gericht op psychiatrische kliniek Capriles en de Jellinek Retreat.

BES
Nederland heeft ondertussen besloten dat ze mensen van de BES-eilanden, die medische zorg nodig hebben, naar andere landen stuurt. “Wij moeten volharden. Ik geloof niet dat iemand van Bonaire de voorkeur heeft om zorg en misschien een zware operatie te krijgen in een geheel onbekend land”, vindt Bodok. “Onze private instellingen moeten voorop lopen wat samenwerken betreft.”

4 reacties op “Bodok heeft vertrouwen in nieuw ziekenhuis”

  1. bla bla
    er is nog niet eens een locatie……………………
    kom op curacao laat zien dat je ONafhankelijk wil/kan zijn
    dus niet de hand ophouden

  2. Voor samenwerken binnen het Koninkrijk heeft de bevolking voor Wiels gekozen.
    Hoe hij die samenwerking ziet hebben we gezien.
    Hij doet er alles aan om de relatie met Nederland onder spanning te houden.

    Wiels besloot alle bezoeken van de koningin te boycotten en PS-Statenlid Melvin Cijntje probeerde Beatrix een onafhankelijkheidsverklaring te overhandigen.
    Wiels zegt herhaaldelijk overtuigd te zijn dat Nederland achter de [nooit aangetoonde…] natuurlijk bronnen van Curaçao aanzit. Onderlinge wardering?
    “De Tweede Kamer interesseert mij geen moer en ik stuur de Tweede Kamer naar zijn moer. Zij moeten zich bezighouden met hoe er in Nederland wordt omgegaan met de politiek”

    Als Curaçao zich niet houdt aan de afspraken die bij de schuldsanering bij 10/10/10 zijn gemaakt en het tot een aanwijzing komt, kondigt Wiels aan dat dit zal leiden tot ruzie tussen Curaçao en Nederland. “Jullie hebben gedurende vierhonderd jaar ons land gebruikt voor slavenhandel en mensenhandel. Jullie rijkdom is gefundeerd op mensenhandel en het plunderen van jullie koloniën”.

    Wiels gaf de aftrap gegeven van een ‘kruistocht voor onafhankelijkheid’. De eerste stap van een proces om uit het Koninkrijk te stappen. “Curaçaoënaars zullen nooit volledig gelijk zijn in het Koninkrijk, dat is gebaseerd op slavernij en nog steeds racistisch is”, aldus Wiels. Hij gaf aan alle mogelijkheden te willen gebruiken om onafhankelijkheid te bereiken.

    Het vierdaagse Interparlementaire Koninkrijksoverleg (IPKO) op Sint Maarten werd eveneens vakkundig door PS tot strijdtoneel met Nederland verklaard. Asjes (PS nr.2) verraste de parlementariërs met een toespraak over het streven naar onafhankelijkheid, zonder dat dit in een referendum op Curaçao was uitgesproken.

    Ook de geldende wetten binnen het Koninkrijk hebben weinig waarde voor de PS. Hoewel de wetten zelf aangeven hoe ze kunnen worden gewijzigd, lapt de PS van Wiels dat aan zijn laars. “In het licht van het haar toekomende zelfbeschikkingsrecht en het gegeven dat de onderwerpen die de per 10 oktober 2010 van kracht zijnde consensusrijkswetten adresseren, autonome landsbevoegdheden betreffen, mag Curaçao zich onttrekken aan de binding aan elke consensuele onderlinge regeling…”

    Zo ziet de samenwerking er binnen het Koninkrijk dus uit voor de grootste partij ban ons land.

  3. Volgens mij heeft Bodok de laatste speech van Plasterk niet gehoord. . . of niet begrepen.

  4. Zou Bodok bedoelen, dat :”samenwerken in het Koninkrijk” betekent, dat Nederland met een zak geld komt? Nee toch, want dat gaat niet gebeuren als dat geld niet terugkomt.