• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De audit die Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) heeft uitgevoerd bij de SVB, heeft aangetoond dat de SVB in staat is om de Basisverzekering in te voeren. Soab voerde het onderzoek uit in opdracht van de overheid, zei interim-minister Stanley Bodok gisteren.

De audit kwam na het Nationale Dialoog over de gezondheidszorg, waar de Nationale Associatie van Verzekeraars (NAVV) ook deel van uitmaakte. “De NAVV heeft vraagtekens gezet bij de SVB als uitvoeringsorgaan. Daarom heeft de regering het Soab heeft gevraagd om een audit te doen”, zei Bodok gisteren tijdens de persconferentie van de ministerraad. “Het is goed dat de vraag is gesteld en dat na onderzoek deze te beantwoorden is met ja”, zei de minister.

Impact
Parallel aan de audit, onderzoekt de regering wat de sociale impact zal zijn van de introductie van de Basisverzekering. “De impact is groot. Mensen zullen door het moeten betalen van de premies, minder geld uit kunnen geven. Dat betekent dat sommige groepen onder de armoedegrens terechtkomen.”

Armoedegrens
De aandacht is daarom groot voor de groep burgers die een inkomen rond de duizend gulden hebben omdat ook de groep mensen die alleen AOV als inkomen hebben, rond dat bedrag zitten. “Het oude voorstel ging uit van een premiegrens van duizend gulden. Los daarvan had het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2008 een studie gepubliceerd waarin werd gesteld dat het inkomen van 1045 gulden voor een eenpersoons huishouding, de armoedegrens zou zijn. Als je dit op basis van indexering doortrekt naar 2012, dan kom je in september 2012 op een nieuwe armoedegrens van 1200 gulden.”

Focus
“Het is mijn taak als minister van Sociale Ontwikkeling en Arbeid om me op deze groep te focussen. Dat moet ik doen”, benadrukte Bodok. De Basisverzekering zal volgens de minister geïntroduceerd worden in januari.

7 reacties op “SVB in staat Basisverzekering in te voeren”

 1. @ Sjors. Na 22 maanden Schotte kan je voordeeltjes wel schudden en wel voor jaaaren. Als we zo doorgaan met het AOV-fonds zal er in de loop van 2013 geen AOV meer betaald kunnen worden. Er zal evenwicht moeten komen tussen de inkomsten en uitgaven van de ziektekosten dus gaan we meer premie betalen en zullen de kosten van medicijnen en specialisten op z’n minst beheerst moeten gaan worden, maar dat zal wel op bezuinigen uitdraaien. Hopelijk wordt de premie inkomensafhankelijk en ik verwacht, dat mensen met een inkomen onder de NAF 1000 per maand de PP-status zullen krijgen.

 2. Wat is nu eigenlijk het voordeel van deze basisregeling? Iedereen moet meer betalen en krijgt er minder voor terug. Ook is het regelen van je zaken bij SVB een hel. Alles wordt al duurder op het eiland..

 3. Geld oppotten door je rekeningen niet te betalen is niet moeilijk, dat heet jezelf rijk rekenen!

 4. Is SVB er ook klaar voor om eindelijk alle betalingsachterstanden bij apotheken, artsen en premie-betalende ondernemers weg te werken??? Nee? Dat dacht ik al! Meneer Bodok, zullen we het eerst daar over hebben. . .

 5. kan soab meteen even kijken naar de 35 extra banen bij svb, de extra banen bij lvv en de svb pasje die zijn weggeven net voor de verkiezingen.

 6. SVB is een grote t-zooi vol met arrogante kwasten.. beter opdoeken die zooi!

 7. Klaar voor? De grootste administratieve rotzooifabriek van het eiland die SVB! Die basisverzekering gaat de grootste ramp worden voor het eiland sinds het vertrek van de Shell…