• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “De erkenning van de problematiek door het interim-kabinet en de serieuze inspanningen doen er niet aan af dat de aanwijzing tot nog toe in essentie niet is nageleefd. De financiële situatie blijft onverminderd zorgelijk”, schrijft minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer.

De minister beantwoordt in de brief vragen van de kamer over de gewijzigde aanwijzing. “Recente berichtgeving van het College Financieel Toezicht (Cft) geeft aan dat het vermogen van Curaçao verder daalt en ook de liquiditeitspositie zich zorgelijk ontwikkelt”, aldus Plasterk.

Tijd verloren

De interim-regering heeft inmiddels aangegeven al bezig te zijn om de financiële problematiek aan te pakken. “Dit is in de begroting echter nog niet gerealiseerd. Het oppakken van de vraagstukken en effectuering in de begrotingscyclus is een behoorlijke opgave, want de afgelopen maanden is op Curaçao teveel tijd verloren gegaan.”, schrijft de minister.

Inspanningen
De inmiddels vergrote financiële opgaven zijn volgens Plasterk de afgelopen tijd niet effectief en adequaat bestreden. Maatregelen die de bevolking raken zullen niet uitgesloten kunnen worden. “Voor mij staat vast dat Curaçao alle inspanningen moet richten op de noodzakelijke begrotingswijzigingen 2012 en zich dient te richten op de tijdige en adequate totstandkoming van de begroting van 2013.” Het eventueel niet opvolgen is volgens de minister van een aanwijzing is een ernstige tekortkoming.

Tekorten
“De reikwijdte en omvang van de totale opgaaf is beduidend toegenomen”, schrijft de minister. “De omvang van de door de interim-regering recent verwachte tekorten, bij ongewijzigd beleid zijn voor 2012 en de meerjarenraming -196 miljoen, in 2013 -321 miljoen gulden, 2014 -370 miljoen gulden en in 2015 -430 miljoen gulden. Hierbij is geen rekening gehouden met eventueel optredende risico’s.”

Vertrouwen
De belangrijkste wijziging in de aanwijzing is volgens Plasterk dat de omvang van het te compenseren bedrag is verlaagd van 98 naar 55 miljoen gulden. Het te dekken tekort op de lopende begroting 2012 is gewijzigd naar een niet nader gespecificeerd bedrag. Toch heeft de minister vertrouwen in dat Curaçao dit op tijd zal rechttrekken. “Ik ga er echter van uit dat de regering van Curaçao haar verantwoordelijkheid neemt”, besluit Plasterk zijn brief.

14 reacties op “Plasterk: financiële situatie blijft zorgelijk”

 1. @ Philippe Maaskant. Helemaal juist. Subtieler maar niet onopgemerkte maatregelen, die het volk zwaar zullen treffen en zo niet dan zal Plasterk op een andere “subtiele” manier maatregelen nemen. De interim-regering en de opvolging daarvan beseft volgens mij, dat Curacao geen keuze meer heeft en zelfs geen dilemma.

 2. @janchi, beter dat dan jouw MFK, PS en MAN vriendjes die alleen maar geld uitgeven wat er niet is! en nu mogen wij gaan betalen!

  @phillipe, wellicht kan worden gekeken naar de kosten van de overheid en dan tripjes van ministers en aanhang, de overbodige ambtenaren, uitgaven van RVC van overheidsbedrijven, beleidsmedewerkers hun beleidsstukken zelf laten schrijven (waarvoor ze betaald worden) ipv dit werk voor veel geld door de consultantsbedrijven te laten doen.. (en dan doet men misschien maar 10 procent wat met deze rapportjes)

 3. @Zorro, Aanpakken gaat subtieler. We zullen minder AOV, minder ambtenaren, minder ziektekosten krijgen, Hopelijk gaan de lonen en voorzieningen bij Aqualectra en overheidsbedrijven ook naar normaal niveau zakken. Nederland doet niets en dat is juist wat het verschil maakt. De gouverneur mag niet accoord gaan met nieuwe schulden. Nederland hoeft dus niets te doen, want de zaak loopt vanzelf vast als er geen geld is. Plasterk kan het gewoon afwachten. Als de salarissen niet meer betaald worden en de stroom nog maar een paar uur per dag geleverd wordt, pas dan snappen we dat we een caribisch eiland zijn dat geen deel wil zijn van Nederland. De ANG zal devalueren en St. Maarten zal geholpen worden door NL als dat gebeurt. Kwestie van tijd. Interim regering probeert het nu aan de sociale partners uit te leggen, Wiels houdt zich stil, want er valt niets meer uit te delen.

 4. Bovenstaande foto doet me aan de PAR denken. De PAR is verzot op Nederlandse zakken met geld, zodat de PAR zelf niks behoeft te doen.

 5. @ Philippe Maaskant. Daar ben ik helemaal niet bang voor. De negatieve cijfers van de regering Schotte en dat er weinig vorderingen zijn gemaakt in het hele proces en dat er nog steeds een podium wordt gegeven aan figuren, die vinden dat er een overschot is, zal de verontwaardiging bij Plasterk op niveau “rood” houden en zal hij met de Tweede Kamer niet schromen om Curacao zwaar aan te pakken.

 6. @ Ongerust, Dat zal voor Curacao absoluut een zeer onaangename verrassing worden.

 7. Cooper gaf laatst aan dat er een overschot was…hahahhaa. Loopt in lijn met het olie en gas verhaal waar je helemaal niets meer over hoort..:-)

 8. En Hell Wiels stond erbij en keek er naar.
  Eveneens is hij medeverantwoordelijke het was een kabinet wat door hem werd onderdteund.

 9. U allen vergeet de SP en Cooper te bedanken zij zijn mede schuldig, eerlijk is
  eerlijk, dit voor de mensen die weten wat eerlijk zijn is.

 10. Plasterk is een bekend party figuur. En als ik dit lees denk ik “We dronken een glas, we deden een plas en lieten alles zoals het was”..

 11. Plasterk durft, kan of wil echter niet aangeven wat NL dan gaat doen als de aanwijzing niet (volledig) wordt opgevolgd. . . Wordt straks weer een zachte heelmeesters verhaal.

 12. desastroso, MFK hopi bon i duru Trabou, masha danki

 13. Jamaloodin en Schotte vertelde anders dat er geen terkorten zouden zijn.. Ik stel voor dat zij voor het verschil opdraaien!

 14. Met de hartelijke groet van Schotte & co.