CURAÇAO – Vliegveld Hato houdt overmorgen een grote rampenoefening. Ieder vliegveld moet, volgens nationale en internationale standaarden, elke twee jaar een dergelijke oefening doen om de veiligheid te kunnen garanderen. Daarom wordt vrijdag een noodsituatie gesimuleerd op het Curaçaose vliegveld.

De oefening draagt dit jaar de naam ‘DEEMEX 2012’, dat staat voor Double Evacuation Emergency Exercise. In de situatie die wordt nagebootst, staat een vliegtuig geparkeerd bij de gate. Als de 125 passagiers aan boord komen, explodeert er iets in het compartiment onder de cockpit, waardoor iedereen geëvacueerd moet worden.

Verhinderd
Om te voorkomen dat de oefening verhinderd wordt, verzoekt de organisatie mensen om niet naar de oefening te komen kijken. De schema’s van de reguliere vluchten worden niet gewijzigd.

 

12 reacties op “Rampenoefening op Hato”

 1. gewaarschuwd of niet het gaat om leer momenten.

  1. waar commando centrum
  2. toegang controle
  3. gewonden opvang plaats
  4.brandbestrijding
  5 . het afsluiten van de toegangswegen voor wat betreft aan en afvoerwegen
  6 diverse verbinding systemen testen.

 2. @ RasEchteWereldBewoner.
  We hebben de kaping van het Venezolaanse vliegtuig dat in het verleden op Hato landde meegemaakt, U wilt niet weten wat een problemen dat met zich meebracht doordat vele mensen nieuwsgierig waren. Oftewel de “ramptoeristen” die pas na ingrijpen van politie weggehouden konden worden.De intentie van mijn stukje is dat voor deze oefening de deelnemers niet van te voren gewaarschuwd worden en deze als alarmoefening bestempeld zou worden. Dan pas kan je het effect meten.

 3. Weet nu al hoe dat gaat aflopen:

  1. De brandweer-auto’s staan weer eens met lege tanks en de aansluitpunten op Hato blijken niet te werken of ontploffen nog harder dan de gebruikte nep-bom, dus tegen de tijd dat ze echt kunnen gaan blussen is het vliegtuig uitgebrand.

  2. De ambulances staan vast in het verkeer en de ambulance-medewerkers zijn als gevolg van overgewicht niet vooruit te branden, net als bij dat duik-ongeluk een paar maanden geleden.

  3. Het is veel waarschijnlijker dat er een keer een vliegtuig neerstort op Grote Berg (het nieuwe deel), want daar wordt je bijna onthoofd als zo’n ding overkomt, om te landen, maar dat is niet in de oefening opgenomen.

  4. Wat ook niet in de oefening is opgenomen dat is wat er moet gebeuren als zo’n vliegtuig in zee belandt, want niet onaanemelijk is, met een luchthaven bijna IN zee. Wie kan zich niet het Divi-Divi incident langs de kust van Bonaire herinneren.

 4. Hopen dat ze op Hato iets hebben geleerd van eerdere rampen.
  Van het neerstorten van Turkish airlines op Schiphol is een uitgebreide evaluatie gedaan. Zie: de pdf die duidelijk maakt dat in NL ook veel misgaat!
  http://zoeken.haarlemmermeer.nl/index.jsp (zoeken op Turkish)

  Daar waren 135 inzittenden aan boord. Bij het ongeval zijn vijf passagiers en vier bemanningsleden om het leven gekomen. Van de 126 overlevenden heeft bijna iedereen verwondingen opgelopen. Uiteindelijk zijn er 82 ambulances aanwezig geweest.

 5. Juist heel realistisch om met zijn allen te gaan kijken. Denken ze nu echt dat we niet naar Hato gaan als we net onze familie hebben weggebracht en we horen dan dat de zaak ontploft is? Reken maar dat het druk wordt! Daar moeten de hulpverleners mee rekenen!
  Heb eens in Florida zo iets aan de hand gehad. Organisatie die prima noodplan had, maar toen het nodig werd ging iedereen als een speer naar huis om zijn gezin veilig te stellen. Jammer van het noodplan… Dus voor een echte test! Op naar Hato!

 6. Hahaha, in deze krant deze activiteit vermelden en dan vragen om juist niet te gaan kijken……..
  Hoe laat is het? 🙂

 7. @ Hans. Niet dat VP altijd foutloos Nederlands schrijft, maar hinderen sluit het verhinderen niet uit en zou de publieke belangstelling tot stopzetting kunnen leiden.

 8. De oefening wordt gehouden om te controleren hoe lang het duurt om 300 gewonden uit een vliegtuig met de ambulances die we hebben naar een veilig ziekenhuis te krijgen als de brandweer met de wagens die het doen de zaak geblust heeft. Bij de ramp is de landingsbaan geblokkeerd en zo wordt tevens geoefend hoe lang het duurt voor de hulp van buiten is aankomen varen. Iedere keer als ik weer op Hato land bid ik dus, en niet uit vliegangst…Ben benieuwd naar de evaluatie, misschien hoef ik dan minder te bidden…

 9. “Om te voorkomen dat de oefening verhinderd word” volgens mij moet er gehinderd staan.

 10. @ Johnnie
  Drugs oefening doen ze elke dag wel lijkt mij gezien de hoeveelheid NLers er dagelijks vertrekken uit Curacao.

  @ Opmerker
  Een oefening wordt altijd gecoordineerd als het op deze schaal plaatsvind. Noem jij me een plek waar ze dit zomaar zullen/kunnen doen. Denk dat iedereen het wel een beetje verdacht vind als er zomaar een vliegtuig op het platform staat zonder bestemming. Volgens mij heb je geen idee wat aan zo’n oefening voorafgaat. Laat ze in NL bij al die chemische bedrijven dit soort oefening maar om de 6 maanden doen. Lees de laatste zin nog maar een keer.

 11. Heb je dat nodig voor een Cat 2?, Laat ze maar eens een drugs oefening doen dat is meer realiteit lijkt me zo.

 12. Niet zo slim om deze oefening van te voren bekend te maken. Lees de resultaten over de oefening op Aruba er maar op na.
  Iedereen is nu gewaarschuwd en de “oefening” zal dus vlekkeloos verlopen.
  Het is alleen de vraag of als er werkelijk iets gebeurd alle hulpdiensten snel zullen reageren.