CURAÇAO – De Koninklijke Marechaussee heeft opnieuw negen verdachten aangehouden, van wie wordt vermoed dat zij in Engeland een schijnhuwelijk zijn aangegaan. Het gaat om vijf vrouwen en vier mannen uit Groningen, Breda, Amsterdam, Lelystad, Rotterdam, Leeuwarden en Almere.

De aanhoudingen maken deel uit van de operatie Dutch Conclusion. Dat is de afronding van een internationaal Nederlands-Engels onderzoek naar schijnhuwelijken tussen Nigerianen en Antillianen.

Verblijfsstatus
Door het aangaan van een huwelijk verkregen de Nigerianen een legale verblijfsstatus en toegang tot sociale voorzieningen in het Verenigd Koninkrijk. De Antilliaanse schijnbruiden en -bruidegoms werden in Nederland geronseld. Begin november zijn in Nederland door de Koninklijke Marechaussee al 23 verdachten aangehouden.

Mensensmokkel
De aangehouden verdachten zijn na hun aanhouding door de marechaussee verhoord en vervolgens weer vrijheid gesteld. Zij moeten zich voor de rechtbank verantwoorden wegens mensensmokkel.

5 reacties op “Opnieuw negen aanhoudingen schijnhuwelijken”

 1. @ Philippe Maaskant. Ik denk, dat ze als een haas wegrennen, als ze te horen krijgen dat ze de helft van de schulden in de gemeenschap van goederen moeten betalen. Dat is ook waarschijnlijker.

 2. Voor de mensen die niet zijn betrapt blijft het ook uitkijken. Je zult maar voor 1000 euro een schjjnhuwelijk hebben gesloten en dan na 10 jaar een Nigeriaan(se) op je stoep hebben staan die je uitlegt dat je “in gemeenschap van goederen” bent getrouwd.. Kun je mooi de helft inleveren als hij of zij scheiding aanvraagt. Onderschat de Nigerianen niet. Hoe dom kun je wezen?

 3. Wel typisch trouwens dat die mensen uit het onafhankelijke Nigeria, waar het dus goed toeven moet zijn, voor Afro’s, toch massaal in het onderdrukkende en door slavernij gedreven NL willen wonen. . . Gek he, soprano’s? Begrijp er niets van. . .

 4. Ben het met Philippe eens, mensensmokkel vind ik wat ver gaan. Valsheid in geschrifte kan ik me nog voorstellen, omdat je in NL en de UK voor de wet trouwt (rechtsgeldig contract) en daar staat ook al twee jaar gevangenisstraf op. ‘Oplichting’ kan ook nog worden toegepast.

  Overigens zijn op de Antillen bijna alle huwelijken schijnhuwelijken (door de by-side cultuur) en in Nigeria waarschijnlijk ook (vergelijkbare cultuur), dus waarschijnlijk zijn deze mensen zich van geen kwaad bewust!

 5. Men verstaat onder mensenhandel: het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, met gebruik van dwang (in brede zin) en met het doel die persoon uit te buiten. De (beoogde) uitbuiting is de kern van mensenhandel.

  Als schijnhuwelijken daarondervallen, dan mag Arkefly ook wel uitkijken! Wat is het verschil tussen uitbuiten en winstmaken? Neem toch aan dat beide partijen het vrijwillig deden?

  Denk dat mensenhandel niet de juiste wet is voor dit doel.