CURAÇAO – In één van de grootste acties van de afgelopen jaren zijn gisteren zeven verdachten van een internationale drugsbende opgepakt. Het CargoHarc-team van de FIOD, Koninklijke Marechaussee en Douane deden onderzoek naar de bende, die cocaïne vanuit de Cariben via Nederland zou hebben binnengebracht.

Samen met de politie zijn deze maand in totaal elf mannen en een vrouw gearresteerd, meldde een woordvoerder van de marechaussee. “We hebben het hier mogelijk over een zeer gevaarlijke criminele organisatie.” Vijf mensen die eerder deze maand werden binnengehaald, zouden liquidaties hebben voorbereid in opdracht van de organisatie. De aangehouden verdachten variëren in leeftijd van 22 tot 41 jaar en zijn afkomstig uit Kaapverdië, de Verenigde Staten en de voormalige Nederlandse Antillen. Alle verdachten zitten vast, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten

Arrestaties
Dinsdag arresteerden leden van arrestatieteams van de marechaussee en politie zeven mannen in Eindhoven, Diemen en Amsterdam op verdenking van onder meer het invoeren en handelen in verdovende middelen, witwassen van crimineel verkregen vermogen, verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Ook werden diverse woningen en bedrijfspanden doorzocht door leden van de opsporingsdiensten. De organisatie wordt ervan verdacht op verschillende manieren cocaïne vanuit het Caribisch gebied Nederland in te voeren, onder meer door het inzetten van drugskoeriers en het verstoppen van drugs in containers en vracht.

Autoriteiten
Tijdens de actie van dinsdag, waarbij tweehonderd personeelsleden van de Marechaussee, FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst), Openbaar Ministerie, douane en politie zijn ingezet alsmede vijfentwintig leden van een advanced search team van Defensie, werd onder meer een hennepplantage aangetroffen, munitie gevonden en administratie en ander mogelijk bewijsmateriaal in beslag genomen. Eerder vonden rechercheurs van het CargoHarc-team al cocaïne en vuurwapens. Omdat de aan te houden verdachten in Diemen, Dordrecht Eindhoven en Amsterdam over vuurwapens zouden beschikken en als zeer gevaarlijk bestempeld konden worden, werd het arrestatieteam van de marechaussee (BSB) ingezet, ondersteund door leden van arrestatieteams van de politie.

Onderzoek
Een advanced search team van defensie werd ingezet wegens hun expertise om heimelijk verstopt bewijs te kunnen traceren. De doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden werden tevens ondersteund door leden van de forensische opsporing van de marechaussee, speurhonden van de marechaussee, douane en politie. Het onderzoek, dat eind vorig jaar startte na binnengekomen informatie dat drugs ingevoerd zouden worden via de luchthaven Schiphol wordt voortgezet door het CargoHarc-team, onder leiding van het Openbaar Ministerie Haarlem, locatie Schiphol.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Gevaarlijke internationale drugsbende gepakt”

  1. En die Europeanen blijven maar snuiven….