• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Refineria di Kòrsou (RdK) gaat in 2013 beginnen met het aantrekken van één of meer oliemaatschappijen, om de krachten te bundelen met de raffinaderij en de Venezolaanse oliemaatschappij PdVSA. Gericht wordt op oliemaatschappijen die een alliantie kunnen vormen met PdVSA.

Over zeven jaar verloopt het contract met PdVSA. “Gezien de belangrijke bijdrage die Raffinaderij Isla levert aan de economie en de betalingsbalans van Curaçao, is het tijd dat RdK de werkzaamheden versnelt”, zegt de Raad van Commissarissen (RvC) van RdK.

Toekomst
“Studies tonen aan dat de raffinaderij erg winstgevend kan worden, indien de nodige investeringen worden gedaan in geavanceerde technologie. Met deze investeringen versterkt de raffinaderij haar positie in de markt door moderne producten te produceren met een minimum aan verontreiniging, conform de internationale normen van de Wereldbank”, gaat de RvC verder. “Nu CRU (BOO-Centrale) de laatste fase van de onderhoudswerkzaamheden ingaat om de levering van stoom, elektriciteit, water en gecomprimeerde lucht aan de raffinaderij te verbeteren, is het moment om verder te werken aan de toekomst van onze raffinaderij.”

Milieuvriendelijk
Tussen RdK, PdVSA en een derde zal volgens de Raad een nieuw bedrijf worden opgericht dat de nodige investeringen gaat doen. Daarnaast zal het terrein beschikbaar worden gesteld in erfpacht. In vijf jaar, dus eind 2018, moet deze gemoderniseerde raffinaderij klaar zijn. “De Isla gaat dan op een milieuvriendelijke wijze opereren en zal veel meer inkomsten genereren voor Curaçao”, meldt de RvC.

Grond
Wat betreft de grond van de raffinaderij die verzadigd is met olie, zal RdK blijven werken aan een specifiek project om te zorgen dat deze olie niet langer wegsijpelt in Schottegat. “Dit is een project dat al vele jaren geleden had moeten beginnen”, zegt de RvC. “De komende jaren zullen verschillende putten worden gegraven op het terrein van de raffinaderij om langzamerhand de olie uit de bodem te halen. Schottegat zal worden schoongemaakt en het asfaltmeer zal definitief worden aangepakt. Het einddoel van RdK is om de petroleumindustrie te ontwikkelen in harmonie met het milieu en onze toerisme industrie.”

Goedkopere elektriciteit
“In ons streven naar verlaging van de elektriciteitsprijs, zullen wij alle inspanning blijven doen om BOO ongeveer 20 MW aanvullende elektriciteit te laten produceren en leveren aan Aqualectra”, benadrukt de RvC. Dit moet lukken wanneer alle boilers van BOO optimaal lopen. “Goedkopere elektriciteit zal indirect bijdragen aan het verlagen van de prijs van water, omdat de Watercentrales van het type ‘omgekeerde osmose’ van Aqualectra veel elektriciteit gebruiken.”

Gasterminal
RdK is ook bezig met het bouwen van een natuurlijke gasterminal om gas te leveren aan Aqualectra, BOO en de raffinaderij. “Wanneer je het gebruik van natuurlijk gas opneemt in het project om de raffinaderij te moderniseren, zal dit volgens studies nog meer winst opleveren voor de raffinaderij en Curaçao”, legt Rozendal uit. “Dit project zal in ieder geval een substantiële prijsverlaging betekenen voor de bevolking van Curaçao en de mate van verontreiniging door Isla, BOO en Aqualectra doen afnemen.”

12 reacties op “RdK op zoek naar oliemaatschappijen”

 1. @Marcus: op zich wel waar, maar je moet het zien in groter verband. Het gaat niet zo zeer om de raffinaderij op zichzelf (daar zijn er genoeg van, ook in de buurt, Aruba bijvoorbeeld), het gaat om Curacao als internationale hub! Daar ligt de kracht van Cur, niet in de verwerking van ruwe olie an sich, maar de combinatie met opslag, overslag, halffabrikaten, doorvoer, noem maar op en dan dat weer gecombineerd met de mogelijkheid activiteiten en diensten onder te brengen in E-zones. Daar zijn partijen toch wel in geinteresseerd. China was ook niet voor niets geinteresseerd in Valero Aruba, de raffinaderij zal ze een zorg zijn, het gaat om een plekje in dit gebied.

 2. @pukkie: op zich is dat waar, maar totdat alternatieve brandstoffen en energie daadwerkelijk grootschalig en rendabel kunnen worden gebruikt (wind is nog lang niet rendabel en zonne-energie ook nog lang niet en zeker niet voor stroom, hooguit voor warm water – in Israel bijvoorbeeld staan hele velden met zonnepanelen weg te rotten, bij de grote hotels!), hebben we olie nodig en dat duurt nog zeker 25 jaar. Bovendien focust iedereen op brandstof, maar er is nog geen goede en rendabele vervanging voor bijvoorbeeld de kunststoffen waar olie voor wordt gebruikt. Er wordt nu op kleine schaal aardgas gebruikt om plastics te maken, maar dat is ook een keer op. Biogas is een goed alternatief, maar krijg dat maar eens commercieel rendabel. . .

 3. @peter: het zijn niet de Nederlanders die klagen ove stankl! Het zijn die arme Afro-Curacaoenaars die in Marchena en Piscadera wonen, die met stank en kankerverwekkende vervuiling worden opgezadeld. In Jan Thiel, Cas Grandi, Zuurzak of Grote Berg heb je daar namelijk geen last van, dus zeg geen domme dingen! Heb jij kinderen op de scholen in Marchena en Piscadera die voortdurend moeten worden ontruimd, omdat de stank en de vervuiling ondraaglijk zijn? Nee? Dacht ik al! Ga nu maar weer lekker slapen, bo’i palu!

 4. Zoek maar door. Wie wil er nu met een schroothoop en technologie van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw olie verwerken. Daar komt nog bij, dat de CRU verre van optimaal functioneert.

 5. Kletskoek. Olie is op weg naar de uitgang. Geen zinnig mens die in deze tak van sport nog investeert. Curacao kan beter aan de nieuwe toekomst gaan bouwen, dus zonder olie.
  Kijk op youtube eens naar de voordrachten van Jeremy Rifkin over de nieuwe industrieële revolutie.

 6. Dit is weer een typische Curacaose “broodje aap” verhaal.De aandelen van RDK zijn in handen van het Land Curacao.De door de Raad van Commissarissen voorgestelde in-
  vesteringen worden geraamd op 3 miljard dollars.Het Land Curacao kan niet eens haar
  betalingsverplichtingen nakomen aan apothekers en andere crediteuren.Ik wil wel eens
  weten waar het Land Curacao,binnen 5 jaren,aan 1 miljard (3:3} dollars komt om mede
  te participeren in de voorgestelde investeringen.Trouwens,Venezuela is lid van de OPEC.
  Als PVDSA allianties wil sluiten dan zoekt het gegadigden binnen dat internationale
  zakenforum.Het is hard om te vermelden maar in dat wereldje stetlt Curacao niks voor.

 7. Hoop dat ze de LNG terminal niet in het Schottegat zetten. Beetje link.
  Vraag is waarom PDVSA nu met anderen zou willen samenwerken om te investeren?
  Vraag is waarom een derde partij met PDVSA en RdK zou willen samenwerken.
  Chinezen zijn meer doe het zelvers en niet zo van sam-sam.
  Ook de oliemarkt is nu anders. USA is nu zelfs per saldo olie exporteur, ze boren als gekken om niet van de arabieren afhankelijk te zijn en dat is gelukt.
  Denk dus dat het lastig wordt, zie Valero op Aruba, die eenvoudiger te verkrijgen was.
  Ook zal men de 80/20 regel niet zo enthousiast bekijken en natuurlijk, net als PDVSA vrijstelling van belastingen en zo willen.
  De oliemarkt is helder. Iedereen weet hoe de vlag ervoor staat. Als er belangstelling was, dan had die zich al gemeld. Als je moet gaan zoeken, dan is dat alleen voor kopers die er een zak geld bijkrijgen en alle risico’s bij Curacao laten.
  Ik wens RdK succes!

 8. Dat zullen dan wel de Chinesen worden …… daar heeft PDVSA de meeste schulden ….

 9. Tuna,

  Wat moet ik dan denken over, wat de leider van D66, die ons dit in Nederland, bij PAUW en WITTEMANS vertelde. Is hij zo gek om dit te zeggen?

 10. De achterbakse nederlanders moeten ook een keer stoppen met klagen over stank! Toen Shell aanwezig was konden ze natuurlijk hen zakken vullen en klaagde ze niet over de olievervuiling en stank.

 11. Hopelijk dat het niet alleen woorden zijn en op papier wordt gezet maar ook daadwerkelijk hieraan gewerkt wordt! Elke keer zeggen dat het allang had moeten gebeuren schieten we niks mee op.

 12. Zachtjes klinken de tonen van de toekomstmuziek op de achtergrond, helaas is het geen nieuw nummer, dezelfde plaat staat al jaaaaaaren te draaien.