• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een delegatie van drie personen van het ministerie van Economische Ontwikkling is onlangs naar Marokko afgereisd voor een conferentie van de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT). Curaçao is er in geslaagd om haar status als lid van de comissie te vernieuwen voor komend jaar.

Sinds 2010 heeft Curaçao de rechten die de voormalige Antillen hadden als lid, toebedeeld gekregen. Dit lidmaatschap is de status van Cooperating Non Contracting Party (CNCP). Jaarlijks worden in de algemene vergadering van de ICCAT de lidmaatschappen van CNCP’s bekeken. Als een land aan alle eisen van de organisatie heeft voldaan wordt het lidmaatschap vernieuwd voor het volgende jaar.

Belang
Het lidmaatschap is belangrijk voor Curaçao omdat ons eiland drie schepen heeft die geregistreerd staat onder de Curaçaose vlag en mogen vissen in internationale wateren voor de kust van Zuid-Afrika. Deze wateren worden gecontroleerd door de ICCAT. Het ministerie bestudeert de mogelijkheid om volledig lid te worden van de ICCAT, wat betekent dat grotere visquota onderhandeld en meer schepen aangetrokken kunnen worden, wat meer inkomsten genereerd om de lokale visserijsector te ontwikkelen.

ICCAT
Het doel van de (ICCAT) is om het aantal tonijnen in de Atlantische wateren te managen, gebruik makend van verantwoordelijke methoden om te vissen. Ook stelt de organisatie eisen waaraan de lidlanden moeten voldoen om overbevissing te voorkomen van de tonijn en andere verwanten soorten zoals de haai en zwaardvis. De instrumenten die de ICCAT gebruiken zijn onder andere het verzamelen van data over de visgebieden en op basis van analyses van deze data, worden aanbevelingen gedaan om regels te handhaven voor duurzame visserij. Niet naleven van de regels van de ICCAT zou kunnen resulteren in sancties zoals het verlies van een visquota voor een periode.

1 reactie op “Status Curaçao ICCAT lidmaatschap verlengd”

 1. Maar ondertussen vissen we met Curacaose bedrijven de Tuna in andere oceanen leeg?

  Kwam laatst dit tegen: Onder de vlag van de Seychellen
  vessel name: INTERTUNA TRES, owner: Intertuna N.V
  Address: Grebbelinieweg 88- A, Curacao
  IOTC record n°: IOTC000138
  Tonnage : 4428 GT, length : 101.65 m