• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – VVD-Europarlementariër Toine Manders heeft besloten een internationale top in Suriname te boycotten omdat de omstreden Surinaamse president Desi Bouterse de conferentie opent. Manders roept ook andere Europarlementariërs op niet naar Suriname te gaan.

 
“Ik heb besloten weg te blijven omdat ik niet het toneel wil zijn waarop de heer Bouterse mooi spel kan spelen”, zegt Manders. Hij was het enige volwaardige Nederlandse lid van de delegatie van het Europees Parlement voor de top.

Bijeenkomst
Op de conferentie volgende week overleggen de EU en de ACP-landen (Afrika, de Caraïben en de landen in de Stille Oceaan) over bijvoorbeeld verdere samenwerking. De bijeenkomst, die om het half jaar plaatsvindt, is voor het eerst in Suriname.

Bouterse niet uitgenodigd
CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten legt de oproep van Manders naast zich neer. Als plaatsvervangend lid van de delegatie gaat zij wel. Zij benadrukt dat Bouterse het ACP-gedeelte van de conferentie opent, maar niet het gedeelte met de EU. “Hij is niet uitgenodigd. Maar als hij toch opduikt, dan zijn wij Europarlementariërs weg. Dan verlaten wij de zaal.” Ook wil Oomen naar Suriname om daar met de oppositie te kunnen spreken.

Opening
Onafhankelijk parlementariër Kartika Liotard heeft de knoop nog niet doorgehakt. Zij is eveneens plaatsvervanger. Surinaamse media berichtten vandaag dat Bouterse de top gaat openen. Op de dag dat de EU aansluit, zou de president van plan zijn elders in het land de Surinaamse onafhankelijkheid te vieren.

© ANP, alle rechten voorbehouden

12 reacties op “EU-parlementariër Manders boycot top Suriname”

 1. Indien Manders echt zo ‘principieel’ is neem ik aan dat hij ook gebieden als China, Midden Oosten etc.boycot.

  Hier in Suriname liggen we niet wakker van zijn hypocriete besluit.

  En Ria Oomen mag ook thuisblijven, we dulden hier geen bakras die tweedracht willen komen zaaien tussen Surinamers.

  En we willen al helemaal geen redimusus als Ongerust die liegt over de situatie hier in Suriname alleen maar omdat hij een hekel aan de persoon Bouterse heeft. Meneer de Miranda je hebt het goed verwoord, het gaat goed met Suriname!

 2. @peter rijs: ik zou zeggen “good riddens”, geld en zakelijke belangen maken niet alles goed! Waarom denk je dat de VS geen zaken willen doen met Iran. . ? De Suri’s hebben massaal bewezen geen geweten te hebben, dus laat ze het maar lekker uitzoeken. Landen als Brazilie en China zijn voor NL vele malen interessanter!

 3. @henry de miranda: had NL in moeten grijpen, toen Bouterse zijn politieke tegenstanders aan het uitroeien was. . ? Een onafhankelijk land. . ? Dat laten we liever aan de Amerikanen over, die zijn daar nogal goed in. Helaas was er voor de VS in Surimaribo niet genoeg te halen en was het ook geen ‘strategische zone’, zoals Irak destijds. Bovendien is ook Hitler democratisch gekozen en daarom gingen “we” allemaal braaf naar de Olympische Spelen in Berlijn, in 1936, net als de EU nu naar Surimaribo gaat. Ieder ander land en ieder staatshoofd kon later zich de haren wel uit het hoofd trekken, dus democratisch gekozen zegt helemaal niets, crimineel is crimineel.

  Zo goed gaat het in Suri trouwens niet! China pompt er geld in (om voet aan de grond te krijgen in Zuid Amerika en vanwege de “bodemschatten”), maar “import” en passant duizenden Chinezen, die de werkzaamheden gaan uitvoeren en het management gaan doen. . . Het voordeel voor Suri is dus heel betrekkelijk enwaarschijnlijk erg tijdelijk. Chinezen zijn namelijk goede handelaren, ze hebben een hoop geld, maar zijn geen filantropen!

  En waar gaat het dan zo goed? Hooguit dat het iets beter gaat in Paramaribo, maar het binnenland wordt nog steeds geregeerd door illegale goud-mijnbouwers, ten koste van het regenwoud (houtskool voor de smelterijen) en met uitbuiting van de bevolking in het binnenland. Net als Venezuela, moet Suri het hebben van haar olie, de andere bodemschatten zijn namelijk in private en buitenlandse handen, zoals de bauxiet en de internationale oliemarkt staat erg onder druk, daar gaat die nazi Bouterse het echt niet mee redden.

 4. @bin tume: we weten nu in ieder geval waar JOUW principes liggen. . . in de drugshandel en het vermoorden van politieke tegenstanders. God wat ben ik blij dat jij in Surimaribo zit (toch, hoop ik?).

 5. Volstrekt belachelijk. Wat de heer Manders of zijn VVD ook van de persoon Bouterse denken, het mag geen rol spelen. Wat wel een rol moet spelen is ons algemeen belang. En dat belang is een goede relatie met landen welke wel economisch groei kennen en zeker een land waarmee wij duizenden zakelijke en familiaire relaties onderhouden. De relatie met Suriname wordt door de Nederlandse politiek (met eenzame uitzondering van Harry van Bommel) sinds de democratische verkiezing van DD Bouterse echter vakkundig gesloopt. Langzaamaan slopen ze daarmee ook zakelijke relaties. Nederland staat daarin alleen. Andere landen hebben wel begrepen dat er in Suriname iets te verdienen valt. Nederlandse handel valt weg ten gunste van Duitse, Belgische en Franse bedrijven: waterleidingen, kustwachtschepen . .. Nog even, en er is een Surinaamse ambassade in Parijs en Berlijn – maar niet meer in Nederland . .

 6. @Sander

  Sorry maar uw reactie geeft weinig kennis van de situatie weer.Beetje onzin reactie.
  “Een land heeft iedeere schijn van betrouwbaarheid verloren”. Ik denk dat je je erg vergist.
  Bouterse kan zijn wie hij wil maar hij is democratisch gekozen. Een de zo fijn op de naat zijnde VVD’rs zouden zich niet met dergelijke uitspraken moeten bezighouden.
  Punt is dat het heel erg behoorlijk gaat in Suriname. Er wordt ism China een paar duizen sociale huurwoningen gebouwd, met de olie gaat het goed en de welvaart vd mensen is behoorlijk gestegen.
  Zonder overigens goed te praten wat er is gebeurd, we zullen we naar de toekomst moeten kijken.
  Ons dushi Korsou mocht willen dat het hier zo goed ging als in Suri.
  En Nederland, ach die heeft altijd wel wat te zeiken. Laten ze de hand in eigen boezem steken en zich afvragen waarom zij destijds tijdens de militairen geen aktie heeft ondernomen.
  De gereformeerdheid ten top.

  Maar goed ik wilde het even kwijt.

 7. een land dat bouterse als president kiest heeft iedere schijn van betrouwbaarheid verloren.
  dat geld natuurlijk ook voor Curacao met Schotte als MP.
  het is toch van de zotte dat dit soort figuren gekozen worden…….
  en dat andere staatshoofden daarmee moeten omgaan./spreken/mee op de foto/ enzovoort.
  Ik had vorig jaar echt medelijden met de koningin en gevolg, dat ze met iemand als Schotte moesten optreden.

 8. Whahahahaha is dat nieuws, nou je hoeft niet te gaan hoor. Je mag gratis in Nederland blijven, in de koud, wij hebben jou niet nodig manders. Jij geeft ons toch niet te eten, en drinken. Wij zijn een onafhankelijk Land, wij hebben Bouterse gekozen als President DUS DAT.

 9. Door deelname aan deze bijeenkomst welke geopend wordt door een massamoordenaar en een veroordeelde drugsdealer geven de deelnemers te kennen moorden en drugshandel goed te keuren. Onvoorstelbaar dat de EU dit ook ondersteund; hypocrisie ten top. Maar van Europa zijn we helaas niet veel beter gewend. Gelukkig is er tenminste één principiële Nederlandse parlementariër; de overige EU deelnemers geven duidelijk blijk van hun grenzeloos opportunisme.

 10. Suriname heeft veel praktischer problemen, wat denken we bijvoorbeeld van het taxi probleem:
  ——
  PARAMARIBO – De Vetahos (Vereniging van Taxihouders in Suriname) is het niet eens met de DNA-commissie die de organisatie van de EU/ACP-conferentie in handen heeft.

  Bij monde van voorzitter Glenn Ramadin wordt gezegd dat de commissie een onbekende taxicentrale (Taxicentrale Suriname) benaderd heeft om de buitenlandse gasten te vervoeren terwijl de commissie in gesprek was met de twee grootste en gerenommeerde taxibedrijven Tourtonne’s Taxi en Ulstrel Taxi.

  Ramadin vertelt desgevraagd aan GFC Nieuws dat de commissie een risico neemt door een onbekende organisatie de opdracht te geven om de gasten te vervoeren. Een commissielid zegt aan de redactie van GFC Nieuws dat er gesprekken gaande zijn maar dat er nog geen beslissing is genomen welke taxibedrijven de gasten zullen vervoeren tijdens hun aanwezigheid (22-29 november) hier.

 11. dan is de heer Manders de enige. Hypocretie is dat Nederland de diplmatisch betrekking heeft gestopt, maar de handelsbetrekking bloeien. Oja meneer Manders dat zal negatieve invloed hebben op de begroting van NL. Tevens Suri heeft NL niet nodig.

 12. Ben het niet vaak eens met de VVD, maar in dit geval chapeau, meneer Manders! Duidelijk en principieel besluit. Heb minder respect voor dat als-als geleuter van die Oomen. De oppositie kan je ook buiten Surimaribo spreken, is misschien nog veiliger voor ze ook. Bovendien heeft Bouterse waarschijnlijk helemaal de behoefte niet om die EU bijeenkomst bij te wonen, dus dan kan je makkelijk zeggen, dat je dan wegloopt. Nee, mevrouw Oomen, u wilt zich gewoon dit snoepreisje niet door de neus laten boren. U zou het goed doen op Cur!