• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De PAR heeft afgelopen vrijdag gewacht op een telefoontje van informateur Glenn Camelia om later op de middag een intentieverklaring te tekenen met de overige drie partijen. Tot ieders verbazing kwam dat telefoontje niet. Dit meldt Radio Hoyer 2.

 
Bij de gele partij werd duidelijk dat Glenn Sulvaran zich had afgescheiden van de PAR en de intentieverklaring had getekend als onafhankelijk Statenlid.

Aanpassing
Die vrijdag om 15.00 uur sprak de onderhandelaar van PAR, Armin Konket, met Camelia en gaf aan dat de PAR akkoord zou gaan met de intentieverklaring als één zinsnede aangepast zou worden. Het woord ‘kan’ zou moeten worden toegevoegd aan de zin dat er een transitiekabinet zou komen. De zin zou dan luiden dat er een transitiekabinet kán komen.

PAR-leider Emily de Jongh-Elhage legt aan radiopresentator Rick Hart van Radio Hoyer 2 uit waarom deze toevoeging zo belangrijk was voor de partij:

Geen stijl
PAR-lid Zita Jesus-Leito vindt het onbegrijpelijk dat Sulvaran niet eens de moeite heeft genomen om het bestuur van de partij op de hoogte brengen van zijn beslissing. De partijvoorzitter vindt het geen stijl.

Jesus-leito in gesprek met radiopresentator Rick Hart van Radio Hoyer 2:

21 reacties op “PAR wachtte voor niets”

 1. @Zorro, weggaan en voor jezelf beginnen is niet wezenlijk anders. Hij was er voor de PAR en nu niet meer. Waarheen en hoe maakt dan weinig verschil.

  @George, PAR kan het beste aan de kant blijven, want ze zijn niet meer nodig en wat nu komt zal niemand populair maken. Laat PS zijn ding doen en wacht af, zou ik PAR adviseren.

 2. @ George. tenzij de PAR liever met Godett en Gerrit wenst samen te werken zoals voorheen…

  In de oppositie bestaat er niet zoiets als een coalitie (samenwerking) en bij mijn (bet)weten heeft Godett geen zetel behaald en heeft hij zelfs de partij FOL verlaten.

 3. @ George. Camelia reikt de PAR voor de tweede keer de hand.

  Whahaha en de PAR heeft niet eens om zijn hand gevraagd en ook niet om zijn leugens. PAR kan maar 1 ding doen met een Wiels, die volgens zeer rfecent eigen zeggen nooit met de PAR zal samenwerken, en dat is in de oppositie gaan zitten.

 4. @Zorro, come on… “niet zo dramatisch?” Je kan goochelen met de cijfers wat je wil maar PAR a hana un pakslaag… en om de redenen waar jij het nogal oneens over was.

  Je noemt het zelf al, PAR kan de vertaalslag naar het volk niet maken en het volk is fed up with them. De rede dat er niet meer mensen op PAIS hebben gestemd is, dat ze bang waren dat de verdeling PAR/PAIS, MFK en PS in de hand zou spelen. Maar de masale exodus van PAR is begonnen en als de PAR zijn huis niet in orde krijgt zal ze PNP-2 worden en een voet in het graf hebben.

  Je ziet dat de partij van binnen al verdeeld is door grote egos die geen stap op zij willen doen en die niet meewerken/meegwerkt hebben aan het kweken van de volgende generatie PAR leiders. Of dit een omkeerbare situatie is… Dios sa.

  Emily is niet opgewassen tegen het politieke tempo van anno 2012, Omayra is zo negatief dat ze bij vele weerstand opwekt. Zita zit vast tussen de twee en kan geen kant op. Acala heeft al een positie gezocht met mooi uitzicht op het zinkende schip.

  Maar jij denk nog steeds dat dit een “goede waarschuwing is”? Dude, “the shot across the bow” is al heel lang geleden gegeven… maar men zat bon bon in 8 zetels en hoorde niets.. Wat jij een waarschuwing noemt noem ik een rake torpedo en je schip maakt slagzij. Ik hoor Wiels al roepen… D4!

  PAR kan de oppositie niet aan en Curacao heeft het meeste aan een regering waarin SI en NO goed vertegenwoordigd zijn. Alleen dan kan begonnen worden met het verzoenings process.

 5. @ Rufter. Als je wilt switchen van Cleopa/Rozier naar de verkiezingsuitslag prima, maar ik wil dat groite verschil niet met elkaar vermengen. Ik wil de 57% niet perse gek noemen, maar hoe zou jij uitleggen dat kiezers na 22 maanden ellende, niets gepresteerd te hebben behalve een verlies van 1 miljard (500 miljoen begrotingstekort plus 500 miljoen op de betalingsbalans interen) wederom op zulke partijen stemmen???? Overigens is het verlies van de PAR (naar PAIS dus nog steeds op niveau) niet zo dramatisch, als je naar de zetels kijkt, want PAR heeft verre van de helft van de stemmen verloren en zou dat in vergelijking met de vorige keer slechts 1 zetel verlies hebben opgeleverd. Het verschil tussen de 4 grootste partijen is tamelijk gering en om dan de PAR als derde partij helemaal uit te schakelen, gaat mij een brug te ver. Een goede wake-up call voor de PAR, dat wel. Wellicht ten overvloede geef ik je voor je antwoord mee, dat 40% van de bevolking niet of slecht opgeleid is en er derhalve vaak niet om de normaal gesproken redenen wordt gestemd “hoezo partijprogramma’s”. Het lijkt erop, dat de aanwas van nieuwe stemgerechtigden daarin geen verandering heeft gebracht.

 6. Heb begrepen dat de PAR weer een kans krijgt om aan te schuiven en samen te werken.
  Als de PAR goede bedoelingen heeft dan werkt de PAR nu wel mee, tenzij de PAR liever met Godett en Gerrit wenst samen te werken zoals voorheen…

  Camelia reikt de PAR voor de tweede keer de hand.

 7. Zorro. het is de moeite niet waard u dat uit te leggen! Volgens u is 57,1% van de stemmers gek. Namelijk eerst juichen bij het vertrek van Cleopa en Rozier en na enkele maanden toch stemmen voor dezelfde coalitie. Ik weet wat ik geschreven heb, maar u blijkt het niet te begrijpen.

  En ja, het is mijn eigen naam en ik durf dat onder mijn eigen naam te schrijven, u blijkbaar niet! Ik heb Algerijnse voorouders van vaders kant, die 3 generaties is België zitten en een Nederlandse (uit Breda) moeder. Ik werd gelukkig op Curaçao geboren, waar ik ontzettend trots op ben. Moet ik u ook een kopie van mijn paspoort sturen? Hahahaha, zeg maar naar waar!

 8. @ Philippe Maaskant. Eind augustus kwam de nr 2 van de PS, Asjes met een voorstel om de zetels bij de partij te houden als iemand opstapt. Als ze in de PS die gedragslijn volhouden [en niet opportunistisch nu ander gedrag vertonen] zouden ze niet met Sulvaran moeten dealen, maar met de partij warvoor hij is gekozen. Dat zou pas van karakter getuigen.

  Ja, die partij had ik ook op het oog, maar er is geen overloper, die zoals het woord betekent van de ene partij naar de andere overloopt. Sulvaran kan als Cleopa alsnog overlopen, maar vooralsnog is hij onafhankelijk.

 9. @ Rufter. Het kan nooit je eigen naam zijn, want niemand zou dat onder eigen naam durven schrijven. Je bent behoorlijk de tijdlijn kwijt en vergeten waarover je hebt geschreven. Lees nog eens terug. Jij had het niet over de verkiezingen, maar over het vertrek van Cleopa en Rozier, waarna bijna het hele eiland juichte. De verkiezingen waren enkele maanden daarna als ook de uitslag daarvan.

 10. Zorro, kunt u niet rekenen? Bijna het hele eiland juichte? (sorry Zorro, Nederlands en ook het Vlaams zijn voor mij vreemde talen) De verkieziingsuitslag gaf wel een ander beeld…….., namelijk 12 zetels die voor de oude coalitie kozen, PS 5, MFK 5, MAN 2, dat is 12 van de 21 en m.i. 57,1%.

  Gedogen is: accepteren, dulden, goedkeuren, toelaten, toestaan, tolereren, verdragen, veroorloven en niet regeren. Zowel PS als MAN hadden ministers, dus dan spreekt men niet over gedogen.

 11. @ Ongerust,
  Zoals ik al opmerkte,
  Dit lijkt op ”verraad” van de ”afgescheidene” en van de kant van W op doorgestoken kaart?
  En van de kant van de kiezers een zuivere Kiezers bedrog want deze zet had men niet van deze meneer verwacht, ondanks je onvrede over wat er binnen je partij gebeurd, moet je het fatsoen hebben om de mensen, waar je jaren mee hebt geregeerd en oppositie mee hebt gevoerd met de nodige Respect te behandelen.

 12. @Ongerust, het is inderdaad wel een kwestie van perceptie. Je kunt het ook zien als een nieuwe tak aan de boom. Maar op de lange termijn.. de eerdere afscheidingen hebben geleid tot de screening en nu tot een zaken/taken kabinet in wording. Wie nu al weet dat hij/zij later niet door een screening komt heeft vermoedelijk geen zin meer in politiek. Zo groeit de politiek op Curacao ook in kwaliteit. Zelfs Wiels weet dat hij niet de capaciteiten heeft om zelf te regeren, hij kan ook geen capabele ministers vinden in eigen ledenbestand. Dat hebben we dus de laatste jaren gezien! Kortom, het duurt even, maar er is groei.

 13. @philippe: interessante theorie, ware het niet dat, in de natuur, juist door celdeling het geheel wordt versterkt en niet wordt ontwricht. De takken van de boom blijven deel uitmaken van de boom en maken de boom groter en sterker, ongeacht de kant die de afzonderlijke takken opgroeien. Als een individueel Statenlid, dat door de kiezers is gekozen, juist omdat hij deel uitmaakt van “de boom”, zich van “de boom” afsplitst, dan is dat een vorm van kiezersbedrog, behalve als “de boom” een onverwachte politieke koerswijziging hanteert, dan is dat weer kiezersbedrog en kan een Statenlid ervoor kiezen hier niet aan mee te werken.

  Het systeem waar jij voor wilt kiezen kan wel, maar dan moet je iedereen als individu laten meedoen aan de verkiezingen en de gekozen Statenleden dan in overleg een regering samen laten stellen. Eigenlijk is dat wat Idina nu, langs een achterdeurtje, alsnog probeert. Hij MOET geweten hebben dat hij Sulvaran in z’n zak had, daarom had hij MAN ook nu nog niet nodig!

  In dit geval hebben we het dus over een loser die waarschijnlijk al jaren, in opdracht van zijn broers, Dos Santos en Idina bij de PAR heeft gespioneerd en nu het perfecte moment heeft gekozen om zijn biezen te pakken en zijn ‘pastechi’ te gaan incasseren. Ik heb nog eens naar de beelden van Sulvaran gekeken, toen met de 10-10-10 onderhandelingen in NL. Bepaalde gedragingen en uitspraken krijgen dan in het licht van wat er nu gebeurt een heel andere dimensie!

 14. @Zorro, Eind augustus kwam de nr 2 van de PS, Asjes met een voorstel om de zetels bij de partij te houden als iemand opstapt. Als ze in de PS die gedragslijn volhouden [en niet opportunistisch nu ander gedrag vertonen] zouden ze niet met Sulvaran moeten dealen, maar met de partij warvoor hij is gekozen. Dat zou pas van karakter getuigen.

  Maar nogmaals: Zelf denk ik dat onafhankelijke denkers de redding kunnen zijn van een democratie. Als de hele kudde maar monddood achter deleider aanloopt wordt het pas echt eng.

  Ook moeten we niet vergeten dat afsplitsingen een teken van leven zijn. Zoals in de natuur groei ontstaat door celdeling. Het gaat pas fout als er samensmelting van cellen of [in organisaties] fusies komen. Dat kun je gaan aftellen. Politiek op Curacao leeft dus!

 15. Mijn God wat een politieke zooitje is Curaçao geworden, nou ik ben niet erg gerust dat deze formatie proces en de regering in wording voor rust zal zorgen, zoals de Heer Wiels zijn mond vol van is. Ta un circo politico e kos aki ta, het is gewoon een politiek circus, de bevolking moet er niks voor betalen, die krijgen zij voorgeschoteld. Ik ben niet eens met term onafhankelijke Statenlid, het is gewoon opportunistisch, en welke zekerheid heb je aan een coalitie gebaseerd op relatieve vertrouwen van 11 zetels. Tijd zal het wijzen.

 16. Hij zou pas een man geweest zijn als hij het fatsoen zou hebben opgebracht om zijn partij op de hoogte te stellen van zijn bedoeling en niet zo achterbaks te handelen.
  Wat hij nu gedaan heeft noem ik ”verraad” en wat er ook binnen de partij niet goed zou zijn hij had zijn mensen moeten vertellen wat hij ging doen.
  Ook de rol van de formateur is dubieus als hij werkelijk zo gehandeld heeft als door de Par wordt beweerd.
  W heeft nu dus zijn zin, hij kan regeren maar zonder de zo door hem vermaledijde Par. Was dit doorgestoken kaart?

  En inderdaad is er verschil tussen de 2 heren die uit de vorige regering zijn gestapt, zij hebben op tijd hun partijen gewaarschuwd dat ze niet eens waren met de stand van zaken.

 17. @ Philippe Maaskant. Een partij die vindt dat de zetel bij de partij moet blijven, zou een overloper niet moeten accepteren.

  Er gaat even een wereld van onbegrip voor me open. Over welke partij heb je het en over welke overloper?

 18. @ Rufter. Toen Cleopa en Rozier dat deden juiGDe men bij de PAR!

  En wederom doet domheid en leugen je weer de das om. Bij de PAR werd niet gejuicht en zeker niet daarom. Bijna het hele eiland juichte omdat er een einde kwam aan het destructieve beleid van Schotte 1 gedoogd door Cooper en Wiels.

 19. er is een groot verschil tussen opstappen na 2 jaar slecht beleid waar je het niet meer mee eens bent en opstappen dagen na de verkiezing waarbij je kennelijk de partij hebt gebruikt om je doel te bereiken

 20. Een partij die vindt dat de zetel bij de partij moet blijven, zou een overloper niet moeten accepteren. Nu ze dat wel doen is dat weinig consequent en erg opportunistisch. Getuigt niet van veel karakter. Vindt zelf overigens dat een Statenlid onafhankelijk moet blijven, maar dat vonden deze partijen niet!

 21. Toen Cleopa en Rozier dat deden juigde men bij de PAR! Nu is het een koekje van eigen deeg!

  Dat Glenn Sulvaran de partij niet inlichtte, zal wel een reden hebben, kom op met de vuile was! Binnen de PAR zijn er verschillende stromingen: de Elhagistas, de Atachochistas, de Jacobistas, enz. Er is geen eenheid meer binnen de PAR, vandaar dat de partij van 8 naar 4 is gegaan. Sulvaran durft ermee te kappen.