• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De hoorzitting met Jerry King Luther Afriyie en Quinsy Gario vindt vandaag plaats in Dordrecht. De twee werden vorig jaar tijdens een Sinterklaasintocht in Dordrecht gearresteerd omdat zij een t-shirt droegen met de leus ‘zwarte piet is rasicme’. Dit meldt Waterkant.net.

Er is een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die een grondig onderzoek gaat doen naar het voorval in Dordrecht. Tijdens de intocht verschenen vier mannen met een spandoek en t-shirts met de tekst ‘Zwart piet is racisme’.

Niet strafbaar
Na de arrestatie van Afriyie en Gario heeft het OM op 18 april bepaald dat het dragen van een t-shirt met de leus geen strafbaar feit is. “Burgemeester Arno Blok (VVD) en zijn agenten hadden hen niet mogen aanhouden.”

Racistisch
“Zolang de uiterlijkheden die refereren aan het Nederlandse verleden van slavernij en kolonialisme nog steeds bestaan en getolereerd worden, blijft zwarte piet racistisch en zal kritiek op de figuur blijven bestaan” zegt de stichting in oprichting ‘Nederland Wordt Beter’. In het kader hiervan presenteert de stichting Arie Boomsma, Fresku, Kleine Viezerik en vele anderen in een video van de ‘Zwarte Piet is Racisme’ campagne.

7 reacties op “Hoorzitting arrestanten Sinterklaasintocht”

 1. @Beer: 🙂

 2. schaf sinterklaas af, want hij is dezelfde als de Kerstman, dan ben je van het gezeur van Zwarte Pieten af. Daar is overigens de Katholieke Kerk mee gekomen. Sinterklaas is een gekerstend heidens feest dat eigenlijk bij Kerstmis thuis hoort. Kerstmis en Sinterklaas (Santa Claus in het Engels sinds Nieuw Amsterdam aan de Britse kolonisten verkocht was en omgedoopt in New York). Voor de Zwarte Pieten moet je echt bij de Katholieke Kerk zijn.

 3. zwarte piet is racisme kijk hier http://www.youtube.com/watch?v=3dX6wJXAteI

 4. Zwarte Piet slaat juist op het feit dat hij geen belasting betaald.
  Het is namelijk nogal een kostbare onderneming om over al die kindercadeautjes OB te moeten betalen en dat verdomd Zwarte Piet, dus vandaar…..

 5. sinterklaas is iets van spanje , en heeft niets met nederland en of discriminatie wat dan ook te maken
  natuurlijk heeft iedereen de vrijheid om een t shirt te bedrukken en er mee rond te lopen
  kleine kinderen snappen er natuurlijk niks van , en daar gaat het hier toch om, ze zien stralen!

  overigens zijn zwarte pieten zwart,omdat ze zwart worden van het roet in de schoorstenen
  dat weet toch iedereen!!!!!!!!!!

 6. Nu we blijkbaar toch in een fase zitten waarin het “politiek correct” is om traditionele feestdagen af te schaffen, omdat er “iets” aan mankeert, bij deze het voorstel om ook de volgende feestdagen af te schaffen:

  – Kerstmis (een heidens zonnewende en vruchtbaarheidsfeest, dat niet alleen door de Noord Europeanen en Kelten werd gevierd, maar ook door de Romeinen en dat helemaal niets met wat voor christelijk geloof dan ook heeft te maken en al zeker niet met de geboorte van jezus). Jezus is geboren in maart of april en niet in december. Dus of we maken er weer een echt zonnewende en vruchtbaarheidsfeest van of we schaffen het af, want de christelijke kerk heeft dit feest gewoon “gejat”.

  – Pasen. Met pasen viert de kerk de bevrijding van de joodse slaven in Egypte (pesach) en het opstaan van jezus uit de dood. Heb je je wel eens afgevraagd wat haasjes en chocolade-eitjes daarmee te maken hebben? Helemaal niets dus! Ook hier is sprake van voor-christelijke vruchtbaarheidselementen (eieren!) en het vieren van de terugkeer van de lente en heeft dus niets christelijks. Kerk, blijf van onze vruchtbaarheid af en bedenk je eigen symbolen. WIJ GEEN ZWARTE PIET, JULLIE GEEN PAASHAAS!

  – Maria Lichtmis. Door de kerk gejat van de Romeinen (oud Romeins reinigingsritueel) en de kelten (het op krachten komen van de zonnegod). De Kelten aten pannekoeken, die de zon voorstelden. De kato’s doen dat met Maria Lichtmis nog steeds. Ik zou zeggen, kato’s, bedenk je eigen rituelen toch een keer. Overigens speelt ook het Romeinse Valentijn hier een rol in! Spel/feest waarin jonge mannen en vrouwen elkaar het hof maakten.

  – Allerheiligen en Allerzielen. Niks christelijks aan. Allemaal gejat van de Azteken, Egyptenaren en de Kelten. Gaat terug op een feest waarbij de doden worden herdacht en ze op weg worden geholpen naar het hiernamaals.

  Als we dus toch bezig zijn met wat wel of niet geoorloofd is wat feestdagen betreft, dan kunnen we nog wel even doorgaan en moeten we een hoop historische rotzooi opruimen!

  Laten we dus maar normaal doen en die zwarte pieten lekker hun gang laten gaan, want voor het zelfde geld wat die zwarte piet gewoon een witte schoorsteenveger!

 7. Ok, ik zeg het nog 1 keer: ZWARTE PIETEN ZIJN GEEN SLAVEN! Uit onderstaande lezing (Wikipedia, met literatuurverwijzing!) blijkt dat het niet duidelijk is wie of wat hij wel is, maar dat het wel duidelijk is, dat hij geen slaaf was. Dat hele zeik-verhaal over zwarte piet en het slavenverleden moet dus echt de kast weer in, met Arie Boomsma erbij. . . of is die nou juist net uit de kast? Dat weet ik bij hem nooit, maar goed. Wel grappig trouwens hoe representanten van het geloof, dat eeuwenlang slavernij dulde en zelfs verdedigde, zich nu ineens druk maken om zwarte piet. . .

  “Over de herkomst van Zwarte Piet wordt veel geschreven, maar weinig onderzoek gedaan. Vast staat dat de knecht die later de naam Zwarte Piet kreeg pas in 1850 is geïntroduceerd. Voor die tijd had de folkloristische Sinterklaas in Nederland voor zover bekend geen helper. Desondanks circuleren er voor die helper van Sinterklaas diverse volkswetenschappelijke verklaringen:
  – hij zou oorspronkelijk een demon zijn geweest die door de heilige gedwongen werd goede daden te verrichten,
  – hij zou een voorchristelijke godheid zijn die zich moest onderwerpen aan de christelijke sint,
  – hij zou de bedwongen satan zijn, plaatsvervanger van de overwonnen Wodan, of diens helper Nörvi, de zwarte vader des nachts, die ook een roe droeg (als vruchtbaarheidssymbool),
  – hij zou een Ethiopische zwarte slaaf Piter zijn die door de heilige Nicolaas op een slavenmarkt in Myra werd vrijgekocht,
  – hij zou oorspronkelijk een Italiaanse schoorsteenveger zijn,
  – hij zou afstammen van de zwarte raven Huginn en Muninn, die Odin vergezelden[7],
  – hij zou afstammen van berserkers, die het lichaam zwart verfden en dierenhuiden droegen,
  – Voor geen van deze verklaringen zijn, behalve schrijvers die schrijvers naschrijven, betrouwbare direkte bronnen te vinden. Een recente suggestie (2012) dat Zwarte Piet werd gemodelleerd op een Saraceense slaaf werd door John Helsloot van het Meertens Instituut ontkracht.[8]