• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Nationale Associatie van Verzekeraars (NAVV) heeft in een gesprek met minister Stanley Bodok (Gezondheid) voorgesteld om verzekeringsmaatschappijen in de gelegenheid te stellen om met elkaar te concurreren. Dit zou overeen komen met de onlangs goedgekeurde mededingingswet.

De associatie wil dat de overheid via een verplichte wet een basis zorgpakket introduceert, zonder uitzondering, samen met voorwaarden voor een verplichte premie. De premie is een nominale premie en met de mogelijkheid voor compensatie door de overheid voor groepen die deze niet kunnen opbrengen.

Aanvullende verzekering

“De burgers kunnen aanvullende verzekeringen afsluiten boven het basispakket en de consument kan zelf kiezen bij welke verzekeringsmaatschappij hij zich wil verzekeren”, zo luidt het voorstel van de NAVV. “Elk bedrijf moet verplicht zijn om alle burgers te accepteren die een aanvraag voor een verzekering bij haar doet.”

Raad voor Volksgezondheid
Chronische ziekten en kosten die niet verzekerd kunnen worden blijven vallen onder AVBZ en elke verzekering zal vallen onder toezicht van de Centrale Bank. “De Raad voor Volksgezondheid moet fungeren als een onpartijdig orgaan die adviseert over beleid en wet en legt sancties op wanneer er een dispuut is tussen verzekeringsmaatschappijen en verzekerden.”, voegt de NAVV daaraan toe.

Zorgsysteem
De minister gaf op zijn beurt aan dat het zorgsysteem op Curaçao dusdanig moet worden geherstructureerd dat de burgers gelijke toegang hebben tot een basiszorg in een systeem dat financieel verantwoord functioneert. “Landen in het Koninkrijk worden met hetzelfde problem geconfronteerd en hebben systemen ontwikkeld om de kosten voor de medische zorg te dekken”, zegt NAVV. “Aruba en Nederland hebben voorop gelopen in het proces om hiermee om te gaan.”

Principe
Op Aruba is een centralistisch model toegepast en in Nederland het concurrentieprincipe tussen verzekeringsmaatschappijen heeft toegepast. De minister herinnerde de vertegenwoordigers van NAVV dat er geprofiteerd kan worden van de concurrentie voordelen, als een enkele organisatie wordt aangewezen om de verzekering uit te voeren.

10 reacties op “NAVV pleit voor concurrentie”

  1. Als aanvulling op alle reacties, Heren Verzekeraars zorg er nu eerst eens voor dat 60+ plussers zich zonder aanzien des persoon en met of zonder kwalen zich bij u kunnen verzekeren tegen een normale premie en niet zoals nu dat ouderen door u geweigerd worden.

  2. Er wordt gepleit voor een inkomensafhankelijke premie! De helft van de bevolking dient geen aangifte in. Hoe wil men dat inkomen dan bepalen?
    Welke premie gaan oud Shell werknemers betalen? Welke premie de Aqualectra werknemers? Van deze 2 maatschappijen worden de ziektekostenpremies grotendeels betaald voor de (ex) werknemers en die van de Shell zullen daar zeker niet blij mee zijn gezien de bezwaren die zij enkele jaren geleden hadden.
    Het idee is op zichzelf niet slecht maar er wordt al ruim 20 jaar alleen over gepraat en een besluit nemen is er niet bij.
    De overheid zal nu eens de knoop moeten doorhakken. Inkomensafhankelijke premie is o.k. maar dan zal ook een IEDER jaarlijks een aangifte inkomstenbelasting moeten doen.
    Aangifte leidt tevens tot betere belastinginkomen voor Curaçao.
    Het mes snijdt dus aan 2 kanten mits de controle ook functioneert.
    De controle op inhouding premies EN DE AFDRACHT daarvan zal beter moeten zijn dan gebruikelijk. Direkt ingrijpen door de instanties als men achterblijft met betalen en niet wachten tot dat een bedrijf failliet gaat met achterlating van enorme schulden!

  3. @Zorro; [quote] Er is maar 1 juiste premieberekening en die is inkomensafhankelijk. Een eventuele vaste eigen bijdrage kan voor een zorgtoeslag in aanmerking komen. [/quote]

    Dat is idd de juiste weg. Momenteel zijn er zat die een ten onrechte PP card hebben en die dood eenvoudig MISBRUIKEN.
    Een voorbeeld: Een patient met diabetica krijgt spuitjes. Dez zijn NIET goedkoop. Ze gebruiken een deel en halen gewoon weer nieuw. Controle hierop is er niet. Intussen hebben ze er tientallen liggen in de koeling. Na een jaar ligt de halve koelkast vol. De overjarige verdwijnen gewoon in de KLIKO. En we halen voor de weggegooide gewoon weer nieuwe.

    Ook op het gebruik vam medicatie moet een goede control komen.

  4. @Regenboog Nederland, De premie heeft wel een relatie met de kosten van de zorg. We willen het beste, maar het mag niets kosten? Zo werkt dat dus niet. De kosten kunnen alleen omlaag als de zorg minder wordt. Curacao kan zich geen zorg op niveau meer veroorloven. Jammer, maar helaas, het geld is er niet.

  5. Concurrentie ? Het blijft dan een oligopolie. Weinig aanbieders, veel vragers. De aanbieders weten elkaar snel te vinden. Al was het maar in vrijetijdskleding bij de een of andere snek !
    Aan de markt overlaten werkt in het nadeel van de bevolking. Zie Nederland : zorgverzekering is daar een puinhoop geworden en onbetaalbaar voor de bevolking maar de politici durven het niet toe te geven omdat ze allemaal aan de wieg stonden van vercommercialiseren van de zorg. Niet dezelfde fout maken aub !

  6. Er is maar 1 juiste premieberekening en die is inkomensafhankelijk. Een eventuele vaste eigen bijdrage kan voor een zorgtoeslag in aanmerking komen.

  7. Moet je blij mee zijn om dezelfde regeling te krijgen als in Nederland. De basispremie kan door velen niet meer betaald worden, het eigen risico wordt iedere jaar een paar honderd euro duurder, het basispakket is totaal uitgekleed. Ouderen en chronische zieken zijn er vooral de dupe van. Dus totaal geen solidariteit met dit zorgstelsel alleen maar meer geld en bonussen voor de managers en directeuren waardoor de zorg onbetaalbaar is geworden

  8. beter de svb , dan de oplichtersbende van de verzekeringen met hun kleine lettertjes.

    laatst een keer aangereden, de aanrijder was schuldig, toen ik wilde repareren moest de veroorzaker eerst zijn eigen risico betalen dat deed hij niet dus werd mijn auto niet gerepareerd, toen ik ging vragen of de veroorzaker dan op de zwarte lijst werd gezet en geen verzekering meer kon krijgen , kreeg ik te horen nee meneer. trouwens deze mensen zijn gevaarlijk dus daar doen wij niks aan.

  9. Medewerkers van Aqualectra zijn er tegen want die hebben op onze kosten een heel riante regeling. Ook ambtenaren zijn tegen. Niemand wil minder… Curacao is geen eiland van solidariteit, maar van verworven rechten. Loonsom per medewerker is bij Aqualectra niet voor niets zo hoog! Hoeveel mensen heeft Svb in dienst als “vriendendienst”?

  10. Neem een voorbeeld aan NL. Inkomens-ongelijkheid los je niet op met ziektekosten-verzekeringen. Inderdaad werkt het het beste om met een basis-pakket te komen die iedereen moet nemen. Daarnaast kan je belasting-gelden gebruiken om de laagst-betaalden bij te staan met betaling van de premies. Concurentie is enorm belangrijk, alsook het verbieden van uitsluitingen in de basis-zorg. De logge SVB kan een hoop leren van de particuliere verzekeringen. SVB kost toch al teveel geld, laat ze markt-gericht gaan werken.