CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Felix Pinedo zijn zorgen over de Landsverordening Integriteit Ministers.

 
‘Powerfull men who risc their career, honor and name’

Breaking news in de USA direct na de presidentverkiezing was het affaire tussen viersterren generaal en directeur CIA David Patreus en zijn biografie schrijfster Paula Broadwell. Op 9 november jongstleden heeft hij zijn ontslag ingediend als directeur CIA.

Direct na deze berichtgeving blijkt ook de FBI agent die de hele zaak heeft onderzocht en aan het rollen heeft gebracht en nog een andere vier Sterren generaal John Allen ook in opspraak te komen wegens genoemde affaire. De Amerikaanse politieke geschiedenis kent vele politici die in de loop der tijd hun ‘name, fame and honor’ te grabbel hebben gegooid vanwege onder andere zwakte voor het ‘malse vlees’. Ik heb het dan niet eens over het leed dat zij hun gezin aandeden.

Enkele bekende namen van oud presidenten en politici worden steeds vermeld, wanneer een of meer voorvallen zoals bovenvermeld zich voordoen. De casus van oud-president Clinton is zover gegaan dat er een ‘impeachment’ proces van start ging, dat hij nauwelijks overleefde. Enkele van de vele bekende gevallen betreffen ‘congressman’ Anthony Weiner, gouverneur van New York Elliot Spitzer (Call girls affaire), president Bill Clinton (affaire in White House), oud vice-presidentkandidaat John Edwards en ex-gouverneur Arnold Schwarzenegger. Bij elke nieuwe politieke sexschandaal duiken deze en diverse andere namen weer op in berichtgevingen in de USA. Het trouw blijven aan hun echtgenote bleek op gegeven moment een moeilijke zaak voor deze mensen. Het is niet ‘a question of stupidity’ of ‘a question of weakness’, maar ‘a question of personality’. Laten wij het echt erkennen, en dan heb ik het nu over de mannen, ‘temptation is constantly around the corner’. En hier speelt ieders personaliteit cq. karakter een grote rol.

Je honoreert jouw huwelijk, je honoreert de vrouw die jou levensliefde door haar trouw te blijven en je moet altijd bewust zijn van de pijn die je jouw levensliefde aandoet door het door de kniëen gaan voor de ‘temptation’ van het malse vlees dat constant in jouw gezichtsveld ronddwarelt. Vooral van gezagdragers, die een voorbeeld gedrag ten toon moeten spreiden voor welk gemeenschap dan ook is een ontrouwe gedrag zoals bovenvermeld niet te tolereren. Een ding is zeker en dat is, dat in de meeste gevallen bovengenoemde personen in de USA, het nooit meer in hun hoofd hebben gehaald om zich in het politieke arena te begeven of enige politieke toppositie proberen te bekleden. Zie op internet ’Sex and politics in America’ / A guide to political sex scandals.

Op Curaçao is pas een Landsverordening Integriteit Ministers in werking getreden. In de landsverordening worden 6 onderzoeken vermeld, die verplicht dienen te worden gedaan voordat iemand tot minister wordt benoemd. Hieronder wordt niet vermeld een onderzoek naar een trouwe huwelijksrelatie, partners relatie of welk ander onzedelijk gedrag.
Een minister of Statenlid die het niet kan opdoen een trouwe huwelijks- of partnerrelatie op na te houden, zal naar mijn mening ook vulnerabel zijn voor onder andere omkoperij en andere onoirbare handelingen. Hopelijk zullen onze nieuwe Statenleden bovengenoemde landsverordening aanvullen met onderzoeken naar ontoelaatbare aspecten van moraal en niet slechts blijven focussen op misdrijven; zakelijke relaties en nevenfuncties.

Daar de landsverordening slechts gericht is op ministers is het aan te raden om met een ethische commissie te komen voor Statenleden en relevante functies naar analogie van de ‘Senate Ethics Committee’ in de USA.

12 reacties op “Ingezonden: Landsverordening Integriteit Ministers”

 1. tja versgeperst aan de oproep van pinedo van 19 nov is geen aandacht besteed, dus …….. krijgen we minstens een minister met byside!

 2. sakiwebu,
  Pasop want je bent op weg je ‘schuilnaam’ eer aan te doen.

  Er is een gezegde die min of meer luidt; Evil perdue ’cause the good men keep silent’.

 3. Alsjeblieft zeg, moeten we op dat gebied nu echt een voorbeeld nemen aan dat achterlijk puriteinse USA? In Europa is in de politiek je prive-leven niet relevant totdat je in priveleven iets doet dat ingaat tegen je eigen politieke standpunten (Zoals CDA’er de Vries die een affaire had terwijl hij lid is van een ‘normen en waarden’ partij).
  De man die de ‘impeachment’ van Clinton leidde bleek, als ik me goed herinner, ook niet vies te zijn van de vrouwtjes. Erg hypocriet allemaal en we hebben hier al genoeg zaken om ons druk over te maken.

 4. @Zorro, ik vergat erbij te vermelden dat mijn NEEN op die mannen en vrouwen, natuurlijk alleen op die personen die zo graag in de politiek gaan slaat. Er gaat dus wel een zuiverende werking vanuit en er komt een dag dat we wel ministeriabel materiaal krijgen. Eén of twee generaties verder ?

 5. @ Zorro, ben het bij wijze van uitzondering helemaal met je eens, NEEN er blijft niemand over !

 6. Wiels, ik zag op het nieuws heel Nederland gebukt gaan onder het koloniale verleden en het in die tijd programeren van de mannelijke als wel als de vrouwelijke slaven om zich voort te planten, waarvan jij hen beschuldigd. Maar toen ik beter keek liepen ze niet gebukt onder de druk van het verleden maar van van het lachen om zoveel stupiditeit en incompetentie.
  Zelf denk ik, als die Makambas toen al zover waren dat zij het brainwashen van hun slaven tot kunst hadden verheven en dat dat generaties lang stand zou houden, kan ik mij, nu de dag van vandaag, voorstellen dat zij het daar achter die dijken aan de Noordzee verder hebben geschopt dan wij ooit hier op onze rots aan kunnen snuffelen.

 7. Stel dat Curavao een Minister President krijgt van niveau, een waarvan de integriteit niet ter discussie staat, die niet met het halve eiland het bed deelt, geen mafia contacten of hezbollah of Farc sympatieen, geen familie in criminele circuits, geen kinderen aan de drugs, geen belastingschulden of SVB schulden, die netjes zijn aqualectra rekeningen betaalt, niet betrokken is geweest bij dodelijke aanrijdingen, nooit van wimkeldiefstal of witwassen of diplomafraude is verdacht en nooit zichzelf in een politieke benoeming heeft gewurmd, ook noot heeft gedreigd vrouwen aan hun haren weg te slepen, die geen MOT meldingen op zijn naam heeft, DIE zou pas internationaal respect afdwingen! Hoe zou Curacao dan veranderen?

 8. In een konijnenhok zitten geen ministers. Bij mensen wel…. Simpeler kan ik het niet verwoorden. Maak de tekening zelf maar af en kleur de plaatjes.

 9. Heel goed punt!

 10. Ik ben het hier volkomen mee eens. Echter als tegenargument voor deze wijziging zal zeker naar voren worden gebracht: Dat dit inherent is aan de “cultuur” op het eiland.

 11. Beste Felix, je hebt helemaal gelijk! Maar ja, we leven hier in het by-side walhalla. Je bent hier geen “echte vent”, als je er geen drie minnaressen op na houdt, als je geen zes kinderen hebt verwekt, bij tien verschillende vrouwen, als je niet minimaal twee keer per week een paar “danseresjes” oppikt, bij de snek. Dat geldt helaas ook voor politici en ambtsdragers. Kijk naar Kerriet Skot, dat is dan op enig moment je minister president. Hoe denk je dat daar in het buitenland tegenaan gekeken wordt. Geen enkele Cur politicus die zich op deze wijze door het leven naait, wordt ooit ergens serieus genomen, daar moeten we mee leren leven, vrees ik, want dat zit nou eenmaal in de aard van het beestje, allemaal genetisch vastgelegd. Maarrrrrrr, volgens Idientje, is het de schuld van NL en komt het allemaal door de slavernij.

  Overigens maakt het “(on)zedelijk gedrag” en “huwelijkse trouw” in NL wel degelijk onderdeel uit van het screening proces en zelfs bij het antecedenten-onderzoek bij kandidaten voor vertrouwensfuncties. Onzedelijk gedrag maakt je namelijk kwetsbaar voor corruptie!

 12. @ Hieronder wordt niet vermeld een onderzoek naar een trouwe huwelijksrelatie, partners relatie of welk ander onzedelijk gedrag.

  Zou er dan nog iemand op dit eiland over blijven, die wel ministeriabel is?