• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Colombiaanse regering en de marxistische rebellenbeweging FARC beginnen vandaag in de Cubaanse hoofdstad Havana aan vredesonderhandelingen. Doel is om een einde te maken aan het bloedige conflict dat sinds de jaren 60 in Colombia woedt.

De onderhandelingen zouden eigenlijk afgelopen donderdag beginnen, maar werden om ‘technische’ details uitgesteld. Er zal worden gesproken over landbouw, de oorlog, drugshandel, de toekomst van de FARC en compensatie voor de slachtoffers van het conflict. De laatste poging om vrede te bewerkstelligen tussen beide partijen dateert van 2002.

Terroristische organisatie
De FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) werd in 1964 opgericht door marxistische boeren en ontwikkelde zich later tot een criminele en terroristische organisatie die van de bevolking is vervreemd door drugshandel, ontvoeringen en het ronselen van kindsoldaten. Een deel van de guerrillabeweging wil volgens waarnemers nu weg uit de jungle. De regering hoopt dat ze hun wapens eindelijk neerleggen. Colombia wil in de afgelegen gebieden van het land olieboringen doen en mijnindustrie ontwikkelen.

Tanja Nijmeijer
Het aantal FARC-leden is de laatste tien jaar gehalveerd tot ongeveer 8000 rebellen. In de strijd tussen de guerrillabeweging en Colombia hebben tienduizenden mensen het leven gelaten. In de FARC-delegatie is vanwege haar talenkennis de Nederlandse Tanja Nijmeijer opgenomen, die tien jaar geleden tot de FARC toetrad.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com