• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Mannen van Antilliaanse en Arubaanse afkomst hebben veertien keer meer kans om het slachtoffer te worden van moord en doodslag dan Nederlanders. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland.

 
Van de 2,6 duizend inwoners van Nederland die slachtoffer waren van moord of doodslag in 1997-2011 was 45 procent allochtoon. Relatief gezien is de sterfte door moord en doodslag bij mannen van niet-westerse afkomst gemiddeld zes keer hoger dan bij autochtonen. Bij mannen van Antilliaanse en Arubaanse afkomst is het risico slachtoffer te worden dus veertien keer hoger dan bij autochtonen.

Gemiddelde
In de afgelopen vijftien jaar zijn 3058 mensen in Nederland om het leven gebracht. Hiervan waren 2,6 duizend inwoners van Nederland. De overige slachtoffers kwamen uit het buitenland. In de periode 1997-2005 vielen gemiddeld 229 slachtoffers per jaar van moord en doodslag te betreuren. De laatste zes jaar ligt dit gemiddelde lager en is met 167 slachtoffers per jaar redelijk stabiel.

Amsterdam
In Amsterdam vallen relatief de meeste slachtoffers, bijna 3 op 100 duizend personen in de afgelopen vijf jaar. Ook in Rotterdam en Den Haag is dit aandeel hoger dan gemiddeld. Het moordcijfer in de drie grote steden samen is gemiddeld ruim drie keer hoger dan in de rest van Nederland.

27 reacties op “Antilliaanse mannen vaker slachtoffer van moord”

 1. @Paulina, heb het even voor je opgezocht. In NL waren in 2011 totaal 81620 geboorten buitenechtelijk en 90% daarvan werd door de vader direct erkend. Niet dat het uitmaakt, want ook in NL heeft een biologische vader de verplichting om het kind financieel te onderhouden (lees: kinderalimentatie), ook als hij het kind niet heeft erkend.

  Nog een tip over dit onderwerp: de vader Koningin Beatrix kon er ook wel mee overweg. Trix moest de erfenis delen met een aantal “buitenkinderen” van papa Benno. Oeps!

 2. @ Paulina, zou je het met mij eens kunnen zijn dat de meeste Makamba kinderen die door een stiefvader worden opgevoed maar die hun biologische vader echt wel kennen en deze vaders dragen via alimentatie wel bij aan de opvoeding.
  Hoeveel Curaçaoese kinderen zouden onder deze omstandigheden opgroeien ? Nou ik denk dat dat er zeer weinig zijn. Sluit ik af met te zeggen dat de moeders van deze kinderen ook niet vrij-uit gaan, zij laten het tenslotte gebeuren !
  Is het jouw als kind ook gebeurd ?

 3. Nou ja dood door een kogel of een mes, dood door medische oorzaak of dood door een natuurramp of dood door een verkeersongeluk, of dood wegens honger of dood door armoede, of dood door oorlog of dood door verdrinking. etc etc.. Mensen wij moeten allemaal een dag dood of je wilt of niet. Geniet van het leven zoveel je kunt want op een dag staat de dood voor je deur. Zoveel discussie over een nonsens onderwerp. Lekker belangrijk .
  Buska algo nan drechi pa hasi. Dit is de juiste versie. Bedankt God voor de dagen dat je op de wereld mag zijn.

 4. Nou ja Dood door kogel of mes, dood door medische oorzaak of dood door natuurramp of dood door verdrinking. etc etc.. Mensen wij moeten allemaal een dag dood of je wilt of niet. Geniet van het leven zoveel je kunt want op een dag staat de dood voor je deur. Zoveel dood door een verkeersongeluk, of dood wegens honger of dood door armoede, of dood door oorlog of discussie over een nonsens onderwerp. Lekker belangrijk. Ban serio buska algo drechi di hasi.

 5. @Paulina, Nederland onderzoekt zich suf met het eigen volk.
  Wees blij dat we dat hier niet allemaal lezen. Toppunt van navelstaren!
  Hier lezen we alleen wat ons een beetje na aan t hart gaat.
  Maar als je wilt weten wat de Makambas allemaal over zichzelf onderzoeken, moet je een weekje vrij nemen en op deze link gaan kijken.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/home/default.htm

 6. Een reactie hierop is wel op zijn plaats.

  @ Makamba.

  Is typisch! Jullie Makamba’s doen onderzoeken over Antillianen of alle andere bevolkingsgroepen behalve jullie eigen ras.

  Hebben jullie niets beter te doen, dan tijdverspillen aan domme cijfers en nietzeggende, of gesjoemelde statistieken?

  Hechten jullie zoveel waarde aan cijfers? Doe dan een onderzoek over jullie eigen volk.

  JE HEBT HET OVER ANTILLIAANSE VERWEKKER?

  KIJK NAAR DE NEDERLANDSE (WITTE) VROUWEN DIE ZWANGER RAKEN VAN DE ENE MAN, TROUWEN MET EEN ANDERE MAN TERWIJL ZE ZWANGER ZIJN VAN EEN ANDER. ZADEL DE ONWETENDE MAN MET EEN KIND DIE NIET VAN HEM IS.

  DIT ALLES OM IN HET OOG VAN ANDEREN “HET NETJES” TE HOUDEN. HOU HET SCHIJN OP VAN “NETTE DAMES”. HET KIND KOMT OP LATERE LEEFTIJD ACHTER DAT DIE MAN NIET ZIJN ECHTE VADER IS! MAAR ZIJN PLEEGVADER!

  Ze kunnen zo’n onderzoek doen over jouw titel: De Verwekker!
  Dan staan Antillianen en de Makamb’s toch quitte (gelijk)?!

 7. @Linda, logisch dat er minder autochtone slachtoffers vallen in Nederland want alle criminele Nederlanders zitten op Curacao, Aruba en St. Maarten..duhhhhh

 8. @ Paulina, fijn dat je over pedofielen en homo’s schijnbaar een mening heb, heb ik ook over de Curaçaoese kinderen die hun verwekker (ik schrijf expliciet niet, hun vader) niet kennen, ken je het, er even in laten hangen en de draagster er verder mee opschepen. En dan is er ene Wiels die in zijn stupiditeit hier de schuld, na 6 generaties, aan de slaventijd te geven, how stupid can you really get ?

 9. Wat ik globaal wilde zeggen is: Dat Nederlanders te veel focus op Antillianen.
  Ze doen nooit onderzoek als het gaat om autochtone (witte) Nederlanders.(Niet interessant natuurlijk!)
  Bijv. een interessante onderzoek zal zijn: hoeveel blanke mannen (Nederlanders) zijn pedofiel/homo.

  Blijkbaar zijn Antillianen zeer interessant. Zoals het gezegde luidt: over belangrijke mensen worden gesproken.

  Om kranten te kunnen verkopen, of internetbezoekers te trekken zal een kop met de naam Antillianen erin zeker scoren.

  Alvast bedankt! Want ik heb ook een mening!

 10. @Macho, als je capaciteiten miniem tot geheel niet aanwezig zijn, zijn je kansen op de arbeidsmarkt navenant ook nihiel tot niet aanwezig. Er bestaat hier namelijk niet zoiets als pastechi’s die door de regering worden uitgedeeld voor diensten (?) bewezen aan de partij. Hier moet je bewijsbare capaciteiten hebben.

 11. @M.D.Concepcion, kan mij voorstellen dat hij (die enqueteur) nooit meer geweest is, je zult toch iemand anders moeten zoeken om je stupidities en incompatenties aan toe te vertrouwen. Maar je hebt dus een stel gelijk gezinden gevonden (wat volgens mij niet zo moeilijk is als ik Aboutalebs karaterizering van Curaçaooenaars in Rotterdam in aanmerking neem.
  En schijbaar ontbreekt het je niet aan nog meer van die stupide en incompetente onderwerpen, dus go for it.

 12. @ Linda, de witte Nederlandse criminelen zijn onze criminelen en daar zorgen wij voor, als die andere criminelen, waaronder dus de Curaçaoese pistoleros, nu door hun eigen regering ook zo behandeld zouden worden zou het in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag alweer wat leefbaarder zijn. En ja ik weet het dat is vooralsnog wishful thinking maar ik heb begrepen dat daaraan gewerkt wordt, dus wie weet.

 13. Is het ook al eens onderzocht hoeveel van deze Antilliaanse (lees Curaçaose) slachtoffers zijn omgebracht door Antilliaanse (lees Curaçaoese) criminelen ? Ik zal er niet zover vanaf zitten als ik schrijf 99%. Blijft ook nog de vraag over waarom ze deze schietpartijen niet op de vlakte van Hato organiseren, dan is de kans op collateral damage miniem en blijven wij verschoond van deze pistoleros en zal het bij de uitkeringsinstantities ook veel rustiger worden. Misschien iets om in de Rijkswet Personenverkeer op te nemen.

 14. Eeeh, misschien discriminerende vraag, maar hoe zit het met de daders ? 3 keer raden….

 15. zou het niet zijn dat deze groep minder kans krijgt op de arbeidmarkt en vaker hun ijl in het criminaliteit zoeken

 16. @m.d. conception:

  – Waarschijnlijk heeft het onderscheid tussen Antillianen en Arubanen te maken met A. het verschil in ethnische achtergrond en menging en B. het feit dat Aruba al heel lang niet meer behoort tot de nog maar net opgeheven Nederlandse Antillen. Kan je leuk vinden of niet, maar de gemiddelde Arubaan ervaart zichzelf heeeeeel anders dan de gemiddelde Curacaoenaar. Eigenlijk had er misschien in het grafiekje moeten staan “Curacaoenaren en overige Antillianen, want noch de Rubianen, noch de Bonairianen wensen zich te laten vergelijken met de Curacaoenaren.

  – Nederlands paspoort of niet, afkomst is relatief eenvoudig vast te stellen en als jij en je voorouders niet voort zijn gekomen uit een West Europese ethnische groep (hoe vervelend dat dan ook klinkt), dan ben je dus een allochtoon in West Europa, heel simpel. Niet West Europese Nederlanders nemen de gewoonten, tradities, manier van denken en manier van met elkaar omgaan mee, uit hun oorspronkelijke vaderland en dat gaan van generatie op generatie. Nederlanders van West Europese komaf kennen nou eenmaal het verschijnsel “erewraak” niet, maar de derde generatie Turken nog steeds wel, om maar een voorbeeld te noemen.

  Dat geldt dus ook voor Antillianen met een Nederlands paspoort. Je komt van oorsprong van de Antillen en dat blijkt ook uit de gewoonten, tradities, wijze van denken, voelen en met elkaar omgaan. Je paspoort haalt je afkomst nou eenmaal niet weg!

 17. @M. D. Concepcion, Het gaat in de statistieken om het land van herkomst. CBS doet dat formeel en Aruba was nu eenmaal al een tijdje een ander land dan de Nederlandse Antillen. Tot zover het formele deel, maar ik schat in dat je dat wel wist. Een allochtoon is in NL iemand die elders is geboren of waarvan een van de ouders elders is geboren. Denk dat je dat ook wel wist. Wat natuurlijk het punt is, is dat sommige allochtone jongeren meer problemen hebben of maken dan anderen en dan gaat men dat onderzoeken. Bij Antilliaanse jongeren komt daar nog bij dat het moedereiland Curacao zich nog het meest anti NL profileert met politici als Wiels. Een criminele Antilliaan is dan in de beleving al gauw een YDK. Daar hebben we dus allemaal last van De oplossing? Er is een NL spreekwoord: Met stroop vang je meee vliegen dan met azijn. Aruba is nu wel prominent mee met de NL handelsdelegatie naar Brazilie..die snappen dat.

 18. Beschaving ontbreekt volledig. Denken dat ze nog in het oerwoud leven.

 19. Je zou er bijna voor kiezen om alle soprano’s maar gewoon naar NL te sturen, dan lost het probleem zich hier vanzelf op. . .

 20. @all, het gaat hier over slachtoffers, niet over de daders. Hoe zouden we dit lezen als de daders makambas waren? (makamba hier gebruikt als koosnaampje)…

 21. Goed nieuws!

 22. Heden, 19 november 2012, had ik een gesprek met enkelen gelijk gezinden – op de Nederlandse Antillen geborenen – over het feit dat er vaak over Antillianen gesproken wordt, zonder dat er per definitie duidelijke aanwijzingen zijn, wie er nou als de Antiliaan wordt beschouwd/ wat er nou precies bedoelt wordt etc. Het grafiek hierboven toont duidelijk aan dat er voor de schrijver hiervan een onderscheid is tussen Antillianen en Arubanan. Voor mij bestond en bestaat de Nederlandse Antillen nog altijd uit 6 antillen (eilanden). Dat er hierbij sprake is van “status aparte” Aruba, Curaçao en St. Maarten enof bijzondere gemeenten van Nederland- Bonaire Saba en St. Eustatius – feit is, er zijn 6 Nederlandse Antillen (nogmaals, eilanden) ondanks de verschillen qua politieke status. Kortom, voor mij, of een persoon van Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten, Saba enof St. Eustatius afkomstig is, het betreft een Antiliaan. Antil (enkelvoud) antillen (meervoud). Niet omdat je een bepaalde teint hebt ben je een Antilliaan of is het een Antiliaan geweest die een bepaalde daad heeft gepleegd/ of is er tegen een……..een feit gepleegd. Het is toch te gek om los te lopen, steeds is er wel iemand die een bepaalde doelgroep kiest als onderwerp voor studie, geldklopperij etc. Ik heb tot 2 keer toe een enqueteur over de vloer gehad en steeds was zijn onderwerp ” allochtonen”. Ondertussen lijkt hij wel genezen te zijn van zijn manier van denken of die van zijn werkgever: ik vroeg hem namelijk, als wat wij beiden met een Nederlands paspoort beschouwd zouden worden, mochten wij samen naar Frankrijk, België, Italië, Engeland, Griekenland (enkelen van de schengenlanden) gaan.Hij is nooit meer geweest. Terwijl ik nog zoveel onderwerpen aan te snijden had. De groeten.

 23. Ja jongens, het komt allemaal door. . . de slavernij!

 24. Logisch,want meerendeels van de criminelen zijn allochtonen,dus vallen er ook meer allochtonen slachtoffers duuuhhhhh!! (Zijn ook wel Nederlanders die geen lieverdjes zijn hoor,maar stukken minder dan bij allochtonen)

 25. Jaren geleden was er een gezegde op Curacao; “Voor een vliegticket, enkele reis, en Nafl. 500 kon je op Curacao iedereen laten “omleggen”. Dat deze “beroeps” huurmoordenaars nu onderling elkaar ombrengen gaat Curacao toch niet aan Nederland verwijten he.

 26. Wat heet, je eigen cultuur meenemen.
  Het dood door geweld percentage bij in Nederland wonende Nederlandse mannen van Antilliaanse oorsprong wijkt nauwelijks af van dat van de mannen die op de Antillen blijven.

 27. Waarom verbaast me dit nou weer niet echt. . .