CURAÇAO – Een liefdadigheidsfonds keert ruim vijf miljoen dollar uit aan slachtoffers van de schietpartij in een Amerikaanse bioscoop die in juli aan twaalf mensen het leven kostte. In totaal krijgen 38 mensen een bedrag uit het fonds uitgekeerd.

Het grootste deel van het geld is bestemd voor nabestaanden en slachtoffers die door de schietpartij hersenschade opliepen of verlamd raakten. Ook gewonden die geen permanent letsel overhielden aan het drama krijgen een schadevergoeding. De bedragen lopen uiteen van 35.000 dollar tot 220.000 dollar.

Vuur
Tijdens de nachtelijke première van de Batman-film The Dark Knight Rises richtte de 24-jarige James Holmes een bloedbad aan in de bioscoop in Aurora, een voorstad van Denver. Holmes gooide een rookbom de zaal in en opende het vuur.

Herstel
“Deze betalingen zijn geen vervanging voor de dierbaren die zijn overleden en zullen ook niet alle wonden helen”, zei gouverneur John Hickenlooper. “Maar we hopen dat slachtoffers en hun families dankzij de vrijgevigheid van anderen kunnen doorgaan met hun herstel.”

Zelfmoord
Het strafproces tegen Holmes moet nog beginnen. Volgens Amerikaanse media werd Holmes donderdag opgenomen in een ziekenhuis nadat hij in zijn cel een zelfmoordpoging had gedaan.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com