• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tanja Nijmeijer heeft vandaag tegenover de Volkskrant de werkwijze van de FARC verdedigd, de Colombiaanse guerrillabeweging waar ze zich tien jaar geleden bij aansloot. Het is het eerste lange interview dat de 34-jarige Nederlandse gaf sinds haar lidmaatschap van de organisatie.

De Nederlandse noemt de strijd van de FARC ,,gerechtvaardigd’’ en ziet het doden van tegenstanders als onontkoombaar. “Als iemand een vijand van ons is, volgt vrijwel altijd executie. Wat moet je anders met je vijand doen? Hem onderwijzen?”

Vredesbesprekingen
Nijmeijer verblijft momenteel in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar ze deelneemt aan vredesbesprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering. Ze sprak er urenlang in twee sessies met journalist Robert-Jan Friele. Ze kennen elkaar uit hun studententijd.

Vedediging
In het interview brengt Nijmeijer in herinnering dat de FARC ooit de wapens heeft opgenomen “ter verdediging van een groep mensen die altijd enorm is mishandeld en misbruikt. Dat was bijna vijftig jaar geleden, en tijden veranderen, maar de onderdrukking gaat door.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

12 reacties op “Nijmeijer: Strijd FARC is gerechtvaardigd”

 1. @Nardy: beeeetje naieve uitspraak “doden is nooit gerechtvaardigd”. . . Wat denk je dat ik gedaan zou hebben met Robert M., als mijn kind een bezoeker van het Hofnarretje geweest was? Wat denk je dat ik met Kerriet Skot gedaan zou hebben als de door hem doodgereden dame mijn moeder was geweest? Iedereen is in staat om te doden! Tijdens iedere oorlog worden er mensen vermoord en iedere partij vindt het gelijk aan zijn kant, zo zit de wereld nou eenmaal in elkaar. Tijdens WOII zijn door het verzet ook nazi’s en “foute” Nederlanders ge-executeerd en wat mij betreft helaas niet genoeg!

  Om terug te komen op de FARC-Colombia situatie: er wordt nu veel ge-focussed op de rol van de FARC en het feit dat deze organisatie inderdaad is verworden tot een drugs dealende groep, die veel draagkracht onder de bevolking heeft verloren. We vergeten echter wel heel makkelijk, dat de Colombiaanse gevangenissen vol zitten met militairen die hun levenstaak ervan hebben gemaakt om Colombiaanse boeren te doden en ten gunste van grootgrondbezitters van hun land te jagen. Iedereen was destijds vreselijk geschokt over het neerhalen van een Amerikaans vliegtuigje en het gijzelen van de inzittenden. Het interesseerde echter niemand wat dat het hier ging om internationaal beruchte Amerikaanse huurlingen, door het Colombiaanse leger ingehuurd. Gewone ordinaire huurmoordenaars dus!

  Het is nou eenmaal oorlog, ook al doet de Colombiaanse regering of haar neus bloedt en in een oorlog vallen slachtoffers. Kijk naar hoe de indianen in het oerwoud van Brazilie nog steeds als “vee” worden behandeld. Ook die gaan zich een keer gewapend verdedigen en dan staat ook weer de hele wereld op zijn kop, want dan zijn de Braziliaanse indianen ineens terroristen. . .

  Mensen zijn geneigd om altijd maar een kant van de zaak te zien, maar zo zit de wereld nou eenmaal niet in elkaar.

 2. De vraag blijft waarom voor de westerse media de Syrische rebellen geen terroristen zijn, en de FARC wèl.

 3. @ Pukkie,een ordinaire terroriste ? volgens de internationale maatstaven is zij een ordinaire moordenares ! En moet dus ook op die basis terechtstaan, komt ze misschien toch nog een keer in Nederland, niet voor vakantie (of toch wel), maar voor het Internationaal Gerechtshof.

 4. Met je vrienden sluit je geen vrede….

 5. Las eerder een uitspraak dat zij deelnam aan het opblazen van bussen en het neerhalen van een vliegtuig.
  Zegt ze; maar er is nooit iemand bij overleden…..???

  Dan is het goed meisje…was het leuk?

  Walgelijk hoe zij gebrainwasht is, en alle slechte handelingen naar iets goeds wil draaien… brrr.

 6. Lekkere meiske .. die Tanja ..of nie ,,,,,Ouwe ?

 7. Deze mevrouw kan het allemaal leuk uitleggen, maar het is en blijft een ordinaire terroriste. In de USA kan ze zestig jaar de gevangenis in. FARC is verworden tot een criminele organisatie die zich bezig houdt met onder andere ontvoering, drugshandel en moord. En nu mooi praten over vrede en ondertussen business as usual. Walgelijk wijf.

 8. Wat zei Monk ook alweer wat hij met landverraders zou doen ? Blijkt dus een Colombiaanse gewoonte te zijn !

 9. De vraag stellen is vaak de vraag beantwoorden : “Wat moet je anders met je vijand doen? Hem onderwijzen?”. Probeer het eens Tanja…..

 10. Waarom al die aandacht voor dit mens? Lekker belangrijk…

 11. Tanja, tijden zijn veranderd. FARC ook.
  NOOIT is doden gerechtvaardigd.

 12. Niets verrassends.
  Bij 2 strijdende partijen hebben altijd beide partijen gelijk. Anders zou er geen strijd meer zijn.