• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Schoolleiders van Openbare Scholen trokken deze week aan de bel. De veiligheid is niet meer te garanderen, omdat de scholen met nijpende tekorten zitten. Volgens de leiders zorgt het gratis onderwijs voor onduidelijkheid. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers: is gratis onderwijs een aanwinst of niet?

“Ik heb één dochter van twee jaar oud”, vertelt Dyanne (29), “maar ik maak mij nu al druk over het feit dat ze over een paar jaar naar de basisschool moet. Het is al een strijd om je kind op één van de Nederlandse scholen in te schrijven, maar het gratis onderwijs maakt het er niet beter op. Ik vrees dat de kwaliteit ernstig achteruit gaat als ze dit doorzetten.”

Medelijden
“Mijn kinderen studeren al, tot mijn opluchting. Ik heb medelijden met al die ouders die hun kinderen in dit systeem op school hebben zitten”, vindt de 56-jarige Gerald. “Ik ben faliekant tegen de invoering van het gratis onderwijs, omdat we het onderwijs dan op het niveau brengen van een communistisch Zuid-Amerikaans land. Daarnaast horen we het nu al: de schoolgebouwen zijn slecht onderhouden en de boeken zijn verjaard. Dat lijkt mij bewijs genoeg.”

Theorie
Volgens de 36-jarige Nathan is gratis onderwijs alleen mooi in theorie. “Het was een populistische maatregel van een populistische partij. Op dit moment zijn de politieke partijen te druk met zichzelf om de gevolgen van deze maatregel te zien. Het is niet voor niets dat zelfs leerlingen de straat opgaan om te protesteren. Het is tijd om kritisch naar de invoering van gratis onderwijs te kijken.”

Haastig
Cindy (32), lerares op een basisschool, is niet tegen het gratis onderwijs, maar vindt wel dat het te haastig is ingevoerd. “De regering had er een jaar mee moeten wachten om het idee beter uit te werken. Ze waren te enthousiast omdat het een goed idee is, maar de uitvoering laat te wensen over. Daar zijn de leerlingen nu de dupe van.” Volgens de lerares geeft ze les op een school waar geen lekkende daken of kapotte computers zijn, al merkt ze het wel aan de aanlevering van materialen. “We krijgen minder materiaal binnen, zoals papier, pennen en schriften, en dat is soms best lastig.”

Bonaire
Rainier, een 22-jarige student, gaat een stap verder. “Curaçao heeft hier zelf voor gekozen. Kijk naar Bonaire, scholen hebben daar de nieuwste schoolboeken, airco’s, moderne computerlokalen en mooie gebouwen. Het volk heeft opnieuw gekozen voor de partijen die het gratis onderwijs hebben ingevoerd, dus nu moeten ze op de blaren zitten.”

6 reacties op “‘Gratis onderwijs alleen mooi in theorie’”

 1. Nou gratis onderwijs is onmogelijk, mensen die het kunnen betallen moeten gewoon betallen

 2. het onderwijs was gratis voor de mensen met lage inkomens….
  nu kan iedereen profiteren van het gratis onderwijs, dat meteen ver beneden peil blijft.
  geen geld voor salarissen, geen geld voor boeken, geen geld voor schoolonderhoud, geen geld voor computers, enzovoort.
  Alles in het kader hou het volk dom, dan stemmen ze straks op ons.
  Papiamentstalig onderwijs is helemaal de bedoeling om de mensen onopgeleid (lees dom) te houden.
  met papaiaments kunnen geen boeken worden gelezen, geen internet gelezen.
  Zodat de politiek deze mensen weer van alles kan wijs maken.
  Mensen trap er toch niet in……….

 3. In wezen kan de overheid ervoor zorgen dat een ieder naar inkomen bijdraagt. In wezen zijn de kinderen de toekomst van je eiland. Met onderricht kom je verder dan met analfabeten. En wat verwacht men dat deze laatsten gaan doen met hun toekomst? Om iets te beginnen zullen er wel papieren voor nodig zijn. En om die te halen heeft de overheid de taak om de jeugd zoveel mogelijk de hand toe te reiken. En je weet: niet alle milieus thuis nodigen een kind uit om boeken te gaan lezen… Al erg genoeg.

 4. Populistisch gezwets van een politicus in nood.
  Heeft overigens wel geholpen want het werd de grootste partij. Het opruimen van de ontstane troep wil hij nu overlaten aan “specialisten zonder politieke binding”.
  Wat een engerd!

 5. Gratis onderwijs zal het niet halen. Als ouder ben je verantwoordelijk voor je kind. Je mag/moet daar voor betalen, punt klaar. Je hebt de keuze tussen verschillende scholen. Wie betaalt bepaalt, dus wat gebeurt er met het lesprogramma? Doe met het beschikbare geld liever iets aan de kwaliteit van het onderwijs. Ik betaal daar als ouder graag aan mee. Nu hebben scholen geen inkomen en zijn afhankelijk van (uitblijvende) betalingen van de regering. Een dom plan dat gratis onderwijs. Gevolgen? Straks is er geen mens meer die in het onderwijs wil of kan werken, dus de klassen worden groter, geen lesmateriaal dus kinderen worden bezig gehouden. Zet nou eens een beleid neer waarbij ontwikkeleing en verbetering van het onderwijs centraal staat. Dit is een non-maatregel die meer kapot maakt dat goeds brengt.

 6. @ Cindy (32), lerares op een basisschool, is niet tegen het gratis onderwijs, maar vindt wel dat het te haastig is ingevoerd.

  Is dat nu het niveau van het onderwijzerskorps op Curacao. Het heeft Wiels niets gekost om zo duizenden stemmen te krijgen, maar het koste RdK vele miljoenen.