• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Standard & Poor’s (S&P) heeft vandaag het economische uitzicht van Curaçao veranderd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’ en heeft de A- rating bevestigd. Dit meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse kredietbeoordelaar maakt zich vooral zorgen over het gezondheidsstelsel en het pensioenfonds.

“De verbastering van de balansen van het pensioenfonds en gezondheidsstelsel heeft de fiscale staat van Curaçao verzwakt”, aldus S&P in een verklaring. “Het negatieve uitzicht weerspiegelt onze kijk dat de falende poging om de recente fiscale aftakeling op tijd tegen te gaan, kan leiden tot een degradatie.”

Regering
De kredietbeoordelaar haalt ook de formatie van de nieuwe regering aan. “We verwachten dat Curaçao begin 2013 een nieuwe regering heeft. In de tussentijd heeft de interim-regering een hoop initiatieven voorgesteld en als deze worden geïmplementeerd, kan dit de fiscale aftakeling terugdraaien.” Volgens S&P gaat het om maatregelen als het verhogen van de pensioenleeftijd, het voorstel voor een contributietarief van 2 procent voor het pensioenfonds en gezondheidsstelsel en het verhogen van belastingen.

Rating
De a-kwalificatie betekent dat Curaçao een grote capaciteit heeft om te voldoen aan financiële verplichtingen, maar kwetsbaar is voor veranderingen in de economie. De kwalificaties van Standaard & Poor kunnen bijdragen aan de verbetering van het investeringsklimaat. Zo is bekend dat landen met een hogere rating betere investeringskansen kennen dan landen met een lagere rating. Landen met een hogere rating trekken doorgaans meer kapitaal aan. Ook het financiële en economisch beleid van de overheid kan baat hebben bij een gunstige rating.

10 reacties op “Standard & Poor’s zet status Curaçao op scherp”

 1. Zo alle reacties lezende, heb ik het gevoel dat niet iedereen precies begrijpt wat status A- eigenlijk inhoudt. We zijn namelijk nog steeds goed, alleen niet de beste van de klas. Dat kunnen wij met zijn alle veranderen door netjes onze belastingen en premies te betalen, zowel de werkgevers als werknemers. Met de aanwijzing NL en de status van S&P heeft de regering (welke het ook wordt) aanknopingspunten om het beleid af te stemmen op de financiele situatie. Let wel die is nu nog niet verloren, maar moet wel in 2013 drastisch worden gewijzigd. Dat zal inhouden precies wat S&P zelf al zegt, dat de belastingen omhoog gaan (bij voorkeur de OB, dat kunnen we tenminste allemaal klagen) en de premies ziektekosten en voor pensioen.
  Als ik minister van financien was: zou ik dat al per 1 januari invoeren dan wordt het twee drie jaar doorbijten en kunnen we gaan werken aan de toekomst. Maar ja ik ben geen minister alleen maar van de crediteuren administratie.

 2. Waar was de voorgaande rating “stabiel” in godsnaam op gebaseerd??

 3. Wie had zich op de borst geklopt als de rating omhoog was gegaan? Wie had daar een foto moment van gemaakt? Juist! Die! Die mogen we dus ook hiervoor bedanken! Bedankt PS, bedankt MFK, bedankt MAN.

 4. met dank aan: Wiels, Schotte, Jamooladin, Constancia, Monk, Asjes, Hakim, Cooper…
  en het volk stemt weer op deze pretletters.

 5. doe de wegenbelasting maar omhoog, die betaal ik toch niet

 6. POOR …… POORER ……. POOREST !!!
  “Dankzij” onze geweldige kleuterklasregering van MFK/MAN/PS zijn we binnen 24 maanden afgezakt naar 3e wereld land van het laagste soort ….. danki danki danki !!!
  Maar de YU vindt deze guys SUPER (kost wel wat zo’n stem kopen maar dan heb je ook weer voor een paar jaar de kans om nog meer uit de staatskas te graaien en nog meer NITWITS van familie en vrienden op belangrijke posten te zetten).
  Als onverhoopt M(affia)FK – MAN – PS weer in regering komen ben ik echt weg …!!!
  Met pijn in ‘t hart maar Kòrsou zinkt met deze guys compleet weg in het moeras!!!

 7. Maakt toch niet uit. Wie er ook in de regering zit, het is corrupt of wordt het. Er moet een fundamentele mentaliteitsverandering komen om de boel weer helemaal recht te zetten. Onafhankelijkheid, prima. Maar dat moet je wel verdienen en niet via de rug van anderen. En zeker ook niet met dreigementen. Elke vorm van populistisch gebral moet de prullenbak in. Goed gekwalificeerde mensen in de leiderschapsposities. En wel lieden die niet eens de schijn van belangenverstrengeling oproepen. Daarmee kan het hele parlement van nu, ook meteen naar huis. Top-inkomens afromen; 75% ink belasting over alles boven de 150K. Geen buitensporige uitgaven meer. En zo kan ik er nog wel wat opnoemen.

 8. kan iemand dit bericht ook doorsturen naar de heer Cooper die nog altijd beweert
  dat de financiële situatie op ons eiland gezond is. Nu ja, hij kan waarschijnlijk ook geen balans lezen behalve zijn eigen pastechi balans.

 9. Volgende stap: belastingen verhogen, OB weer omhoog, in plaats van nutteloze ambtenaren naar huis sturen want die zijn heilig. Heren politici, de overheidsinkomsten hoeven niet verhoogd te worden. De KOSTEN moeten omlaag. Ook bij de overheids n.v.’s en stichtingen. Daar mag ook de helft van het personeel weg. Die vreten toch niks uit.

 10. Echt absoluut geweldig wat we in twee jaar als land hebben bereikt, om te janken is het, en wat doet dom Curacao?? Die stemt weer voor dezelfde rotzooi.