CURAÇAO — De Staten werden vanochtend wakker geschud met een presentatie van demissionair minister van Financiën José Jardim over de liquiditeit van het eiland. De vooruitzichten zien er volgens Jardim niet goed uit: zonder de juiste maatregelen zal de regering volgend jaar met liquiditeitsproblemen zitten.

De liquiditeitspositie van Curaçao daalde in september naar 250 miljoen gulden, terwijl het eiland op 10-10-10 nog startte met een liquiditeit van 408 miljoen. De liquiditeit bedraagt deze week 173 miljoen. Jardim verwacht dat dit aan het einde van het jaar met nog 20 miljoen gedaald is.  De minister deed daar nog een schepje bovenop: als de punten opgenomen in de aanwijzing niet toegepast worden, zullen er in april 2013 geen salarissen zijn voor de ambtenaren.

Maatregelen
Ook demissionair premier Stanley Betrian was vanochtend aanwezig in de Staten om de nadruk te leggen dat er snel harde maatregelen nodig zijn. Al kunnen niet alle maatregelen uit de aanwijzing een keer doorgevoerd worden: dit zal een klap betekenen voor de sociale problemen en de werkloosheid. Betrian pleit daarom voor nationaal dialoog met de sociale partners zodat de regering weet waar en hoe de liquiditeitsproblemen aangepakt moeten worden. De Statenvergadering is hier terug te kijken.

14 reacties op “Jardim wijst op liquiditeitspositie”

 1. En het volk blijft gewoon stemmen op het tuig.
  is democratie wel een goede keuze in een land waar 50% van het volk voor een fooi kan worden omgekocht.
  De maffia heeft geld genoeg om de volgende verkiezingen weer te winnen.
  ik stel echt voor een zaken/taken kabinet om deze rotzooi op te ruimen.
  vervelende maatregelen durven de heren/dames politici niet te nemen.
  En zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 2. Zoals Godett jaren geleden al aangaf: minimaal 30% van de Cur economie komt uit drugshandel en aanverwante bezigheden. Jardim en Betrian zijn gewoon vergeten om die 30% mee te tellen. Skot, Cooper, Idientje en dat andere tuig doen dat wel en dan heb je ineens geld zat in kas. . .

 3. @Hans. Veel te hoog niveau. Daar zijn ze nog lang niet aan toe. Ze hebben nog niet in de gaten dat het om geld gaat. Het is zeer bedroevend dit allemaal te moeten meemaken. Er gaan beslist nog een paar volle generaties overheen voordat ze van mij over een potentiele onafhankelijkheid mogen nadenken.

 4. http://nl.wikipedia.org/wiki/Liquiditeit Liquiditeit is niet hetzelfde als een tekort of een schuld. Liquiditeit is de bak met geld waarover je direct of op korte termein kunt beschikken om aan je verplichtingen te voldoen. Of dat geld van jezelf is of geleend maakt dan in eerste instantie niet zoveel uit. Je kan dus met geleend geld een uitstekende liquiditeitspositie hebben maar ook met eigen geld een heel slechte liquditeitspositie.
  Het begrip tekort heeft meestal te maken met begroting of balans, als je meer uit wil geven of uit hebt gegeven dan je inkomsten hebt/had dan is er sprake van een tekort. Aangezien de liquiditeit is afgenomen is er meer geld uitgegaan dan binnengekomen. Het kan zijn dat men derden geld heeft geleend, maar anders is er gewoon een tekort geweest.

  De staatsschuld is wat de staat schuldig is aan degenen waar het geld van heeft geleend. Hoe meer het leent des te beter de liquiditeitspositie, echter, er moet rente over worden betaald en dat verslechtert de liquiditeitspositie weer op lange termijn. Veel particulieren kennen dit wel, geld lenen zorgt ervoor dat je op korte termijn geld kunt uitgeven, op lange termijn kost het je veel meer en is daarom niet verstandig, zeker niet als het gaat om luxe en consumptiegoederen (40 inch LCD-tv bijv. nooit geld voor lenen, dan maar een 20 inch kopen van je eigen geld ).

  Het kan dus zijn dat een staat zonder schulden op gegeven moment geen geld meer heeft en dus rekeningen en ambtenaren niet meer kan betalen. Voordat gebeurt zal men proberen te lenen, schulden maken, maar of men die lening ook krijgt is natuurlijk de vraag, de rente kan wel eens hoog zijn.

  Curaca begon met 408 miljoen in “kas” en daarvan is nog 250 miljoen over. Die daling is op zich niet erg als het geld geinvesteerd is in zaken die het land binnenkort weer geld opleveren, “de kost gaat voor de baat”, maar daar twijfel ik aan. Het geld is waarschijnlijk geconsumeerd inplaats van geinvesteerd…( vergelijk met die 40 inch LCD-TV)

 5. S&P heeft de rating van Curacao al verlaagd

 6. @ Abraham Mossel. Als ik het goed begrijp is de staatsschuld per 10-10-10 nog steeds niet door het ARC vast te stellen, omdat er handtekeningen van de interne accountants ontbreken voor de diverse voorgaande jaren. De staatsschuld in 2017 is de prognose, als er geen maatregelen genomen zullen worden, maar die gaan zeker komen. Goed dat Betrian tijdens die bijeenkomst heeft gezegd, dat alle in de Staten aanwezige politici in kleine of grote mate aan het deficit hebben bijgedragen en Schotte zat erbij, heel stil en er zaten er ook een paar thuis te gniffelen..

 7. Kortom, wie zijn geld in guldens verdient gaat na de devaluatie (die er zeker gaat komen) donkere tijden tegemoet. Ik stel voor dat men massaal naar Nederland vertrekt nu het nog kan, leen geld voor een ticket, je kunt het straks makkelijk terugbetalen. Wie geld heeft, vergeet de gulden, hou alles aan in USD of EURO.

  Een gewaarschuwd mens telt voor 2, we krijgen straks uiteindelijk een onofficiele USD economie, niemand gaat de gulden nog vertrouwen. We beginnen echt op Venezuela te lijken……..

 8. Ik ben geen ecenoom,maar als ik het goed berijp was de staatschuld voor de sanering plusminus 3 miljard,en als ik goed lees is de staatschuld in 2017 weer 3.2 miljard.

 9. maar waar het hoogstwaarschijnlijk op neer komt is
  Dat wij straks weer de klos zijn
  Het geld zal ergens vandaan moeten komen lijkt mij zo
  Dus midden klasse en werkende klasse mag weer gaan betalen
  Dus nog meer onvrede onder de mensen

  2 jaar feest commisie en nu de rekening

 10. Deze mensen wilden toch zo graag aan de macht komen om de boel te saneren? Zie nu zelf hoe moeilijk saneren is als je met beiden handen gebonden bent.

 11. En toch hebben zo veel mensen gestemd op MFK en PS en juist deze mensen hebben het zeer mowilijk.

 12. en niet te vergeten wiels, ja diezelfde die het weer gaat runnen.

 13. Klopt dit wel ,volgens mij hoorde ik Cooper nog geen week geleden zeggen dat we geen tekort hebben maar zelf s een overschot,en zelfs niet zo weinig.Ik denk dat die in de war is met zijn eigen prive rekening .

 14. En gerrit…… gerrit die was zeker stil…Goed gedaan jochie samen met je vriendjes hakim en die bewapende bewaker met zijn telraampje a la kleuterschool.