CURAÇAO – De fractie van Partido PAIS heeft vandaag in de Staten voorgesteld om komend jaar het 75-jarig bestaan van het Parlement te herdenken. “De installatie van de Staten op 1 april 1938 was een gigantische stap in het politieke emancipatieproces van ons land”, zijn woorden van partijleider Alex Rosaria.
“Het is belangrijk om de strijd van onze voorouders niet te vergeten, zonder hen zouden wij niet de democratie kennen zoals wij die nu hebben”, zegt Rosaria verder. Volgens de partijleider is het van belang om de waarde van onze geschiedenis die bijdraagt aan ‘nation building’ te erkennen. “Zeker nu wij een proces van verzoening overwegen.” De partij wil dat een commissie in het parlement zich hierover gaat buigen om vervolgens met en concreet voorstel te komen voor een eerbetoon van het 75-jarig bestaan.
Eerste Staten
Voor het ontstaan van de Staten was er de Koloniale Raad, een vorm van een parlementaire vertegenwoordiging. De leden van deze raad werden niet gekozen maar aangewezen. Met de komst van de eerste Staten in 1938 vond een grote verandering plaats, tien van de vijftien leden werden gekozen via de eerste verkiezingen die op 20 december 1937 werden gehouden. Van die tien leden waren zes voor ons eiland, twee voor Aruba, één voor Bonaire en één voor de Bovenwindse Eilanden. De overige leden werden aangewezen door de gouverneur. De eerste Staten bestond onder andere uit: John Horris Sprockel (eerste Parlementsvoorzitter), Moises Frumencio da Costa Gomez, Ernesto Martijn en Willem Pieter Maal.
@chopie: nee chopie, de reacties op deze site zijn van teleurgestelde Curacaoenaars! Cur heeft na Tula helemaal nergens meer voor gestreden en er is al helemaal geen sprake van politieke emancipatie. We zijn nu op het niveau Bouterse beland, nou wat een geweldige vooruitgang, van quasi-kolonie naar bananen-republiek. . .
Wat een geëmancipeerde maar vooral intelligente reacties op deze site. Zou haast denken dat de meeste reageerders blank, rijk en allemaal betweters zijn.
De installatie van de Staten op 1 april 1938 was een gigantische stap in het politieke emancipatieproces van ons land.
jammer dat dit emancipatie proces niet verder is gekomen.
alleen de rijke en gestudeerde YDK zijn geemancipeerd.
verder is dit volk nog steeds niet geemancipeerd.
blijkt ook wel uit de verkiezingsuitslag.
Wiels stemmers zijn nog steeds zwaar gefrustreerd.
om het maar niet over de Schotte stemmers te hebben.
maar dat is ook altijd de bedoeling geweest van de lokale politiek.
het volk dom houden, zodat ze alles geloven wat de heren en dames politici zeggen/beloven.
Wat is het toch belangrijk om de strijd van onze voorouders niet te vergeten, wat een onzin ! Welke strijd ? En wie gaat dat herdenkingsfeestje betalen Rosaria ? Curacao staat op de rand van de afgrond, maar deze meneer wil weer wat centen investeren in een feestje. De afgelopen 2 jaar was een en al feest voor die parlementariers, miljoenen zijn er verbrast. Misschien is het zinnig om eens een keer te kijken naar de investeringen in de economie, zodat er geld gaat rollen en binnenkomt.
Rosaria bewijst met zijn plan geen inzicht te hebben in de economische situatie van Curacao en is dus van hetzelfde slag wat de afgelopen 2 jaar Curacao geregeerd heeft.
En 75 jaar later bleek dat we er niets van geleerd hebben, dat heeft het regime van Asjes wel bewezen: Democratie in de staten toepassen als het de voorzitter uitkwam.Bah.
Laten we dan meteen Asjes aan een schandpaal nagelen, die onze democratie trachtte omver te werpen.