• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “De Kamer heeft geen inzicht gekregen in relevante documenten”, dat staat op bijna elke pagina van het rapport van de Algemene Rekenkamer over de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). De Kamer deed op verzoek van de Staten onderzoek naar het toezichtbeleid bij de bank.

De Staten had in mei 2011 een motie aangenomen voor een onderzoek bij CBCS en de opdracht kwam in juni bij de Rekenkamer terecht. Het rapport is pas twee weken geleden, op 31 oktober, naar de Staten gestuurd.

Inzage
De Rekenkamer laat in het rapport duidelijk weten waarom het onderzoek zolang heeft geduurd: “De Kamer heeft op belangrijke vragen geen antwoord ontvangen. Hoewel de Kamer inzage in bepaalde niet-geheime documenten heeft gekregen, heeft zij, ondanks een verzoek daartoe, daarvan geen afschriften ontvangen. Verder merkt de Kamer op dat de Bank niet alle toegezegde niet-geheime documenten heeft opengesteld.”

Integriteitaspecten
Voor een groot deel is het rapport gebaseerd op wat de Kamer door de Bank werd meegedeeld en wat de Kamer via openbare bronnen heeft kunnen verzamelen. “Als gevolg hiervan heeft de Kamer de Staten niet de duidelijkheid kunnen verschaffen die zij had willen geven, ook voor wat betreft de integriteitaspecten”, schrijft de Rekenkamer in het rapport. De Kamer noemt het kwalijk dat de CBCS niet beseft dat dit niet correct is.

Opzet
De Rekenkamer kan alleen concluderen dat de opzet van het toezicht voldoende is. “De Kamer heeft te weinig bewijs kunnen verzamelen om vast te kunnen stellen dat de beweerde opzet tijdens het onderzoek ook daadwerkelijk heeft bestaan. Een uitgewerkt toezichtbeleid, een beleidsvisiedocument van de Bank, ontbreekt.” Het rapport is hier na te lezen.

10 reacties op “‘Centrale Bank verleent weinig medewerking’”

 1. Stanley Betrian snel handelen. Misschien kan jij alsnog de hulp inroepen van Naut Willink toch wel een respectabel persoon hier in Nederland om te helpen een diepgaand onderzoek in te stellen naar het reilen en zeilen van de CBCS -bank. Ik begin nu wel een beetje sceptisch te worden hierover. Laat een onafhankelijk persoon helemaal uit Nederland in vliegen om dit te onderzoeken.

 2. Als de rekenkamer niet de onderliggende stukken van de subadministratie (debiteuren, crediteuren, personeelsdebiteuren) ontvangt ter controle op aansluiting op de grootboekadministratie dan zal er zeker iets mis zijn. Ook de accountants schijnen geen inzage gehad te hebben.
  Het is misschien toch wel nodig dat daar een beetje dieper op ingegaan wordt. Zijn er frauduleuze handelingen verricht? Zijn er personen bevoordeeld? Wat is het aansluitings verschil of verschillen? Zijn er dubieuze leningen verstrekt etc.etc.

 3. @ Titanic, Sorry maar jij hebt niet begrepen dat de centrale bank ruimschoots de tijd heeeft gehad om na het regime van gerrit wel te antwoorden, hetgeen er nu gebeurt is ongeveer hetzelfde als dat geriit “staatsgreep” aan het schreeuwen is.

  Verder als er wat te verbergen is dan kunnen we dat niet afdoen door de redenatie te volgen dat een niet populair persoon het onderzoek in gang heeft gezet. Hoe dan ook, ze moeten eens schoon schip maken op alle fronten hier op deze klip.

 4. Even afwachten, de centrale bank is een GEZAMELIJKE centrale bank met SMX. Dus als de rekenkamer van een land onderzoek wil doen dan is dat lastig. De RvC heeft een onderzoek in voorbereiding, dus daar is het wachten op. Vraag me zelfs af of de rekenkamer van Curacao bevoegd is hierin.

 5. @Nardy
  Je bent de enige die het begrepen heeft. De rest van de personen die feedback geven snappen niets van het hoe en waarom.

 6. groot onderzoek instellen.
  er zijn daar zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.
  Had Schotte toch gelijk????????

 7. Als de Kamer geen informatie heeft gekregen omtrent relevante documenten omtrent het toezichtbeleid van de Bank dan zeg ik sorry met alle respect voor de Bankdirecteur van de CBCS dan moet Betrian het gehele bestuur en alles op non-actief stellen om de boel met spoed te onderzoeken. De kamer en de staten moeten snel korte metten maken met de CBCS er moet snel duidelijkheid komen hierover. Dit is niet goed.

 8. Tromp heeft veel te verbergen zoals al vermoed werd. Lonkt Bon Futuro?
  ( sub.-adm. klopte niet met het grootboek ! En dat voor een Centrale Bank!).
  Instituten als het ARC zijn altijd terughoudend in hun bewoordingen maar ze bedoelen te zeggen dat het een puinhoop is.

 9. Alweer zo een geweldig signaal naar de buitenwereld dat het hier allemaal wel goed zit……Verder moeten er bij de centrale bank eens wat mensen een draai om hun oren krijgen, dat kreeg ik vroeger ook als ik loog / de waarheid verdraaide / of helemaal niets zei.
  Deze mensen zijn er voor de gemeenschap, en dat moeten ze eens goed tussen de oren krijgen.

 10. Kan me voorstellen dat als toenmalig PM Gerrit Schotte & vazallen een onderzoek instellen (dat mei 2012) dat deze overheidsinstantie daar ‘gepast’ mee omgaan.

  Zie ook VDC, RDK en Aqualectra waar hij zijn tengels inzette.
  Zijn we ook nog niet vergeten dat hij rond die tijd ook vermeend maffiabaas Corallo bij de CBCS een hoog stoeltje wilde vergeven… 😉