CURAÇAO – Ecopower Bonaire heeft het afgelopen jaar gekampt met veel stroomstoringen. Hierdoor voelt het energiebedrijf zich gedwongen om tekst en uitleg te geven aan de stroomgebruikers. Op hun website laten zij weten dat het bedrijf er alles aan doet om storingen te voorkomen.

Het energiebedrijf is de exploitant van het windmolenpark dat stroom levert aan het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB). Volgens Ecopower zijn de storingen het gevolg van de toegenomen vraag naar stroom op Bonaire. Het bedrijf levert sinds 2010 stroom op Bonaire. In augustus 2010 is het stroomverbuitk met meer dan 6 procent gestegen. In september en oktober van dit jaar was dat meer dan 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Hierdoor moesten alle motoren tegelijk draaien.

Storingen
De dieselcentrale van Ecopower draait door de hogere stroomconsumptie gemiddeld op 70 procent van de beschikbare capaciteit. De elektriciteitscentrale is ontworpen om tijdelijk op 80 procent van de beschikbare capaciteit te draaien. “We hebben vijf grote motoren waarvan er altijd één stand-by of in onderhoud is”, zegt het energiebedrijf. “Door gebrek aan wind en hoge stroomconsumptie moesten alle motoren de afgelopen weken tegelijk draaien. Onderhoudswerkzaamheden worden zoveel mogelijk gepland op momenten dat de stroomconsumptie laag is of worden uitgevoerd op momenten dat het wel waait. Storingen kunnen niet gepland worden en leiden direct tot een capaciteitsprobleem.”

Conflict met WEB
Daarnaast kampt Ecopower met een ander probleem. Het energiebedrijf heeft al langere tijd een betalingsconflict met WEB. WEB weigert al jaren om volledige rekeningen te betalen. Hierdoor kon Ecopower vorig jaar augustus geen brandstof meer kopen. “Dat heeft zelfs gezorgd voor een volledige black-out op Bonaire. Inmiddels betaalt WEB wel de maandelijkse rekeningen van Ecopower maar nog steeds heeft WEB een grote betalingsachterstand waardoor het voor Ecopower niet mogelijk is om de productiecapaciteit uit te breiden.” Ecopower is in goed overleg met WEB en hoopt bestaande uitbreidingsplannen in gang te kunnen zetten. In de tussentijd doen wij ons uiterste best om overlast te voorkomen en zullen wij u via deze website blijven informeren over de oorzaak van de stroringen bij Ecopower”, aldus het energiebedrijf.

4 reacties op “Ecopower Bonaire biedt excuses aan”

 1. @peter bon: zo bedoelde ik het ook :-). Nu NL daar de dienst uit maakt is het onwaarschijnlijk dat dit soort non-deals nog voor gaat komen. Net als het bouwen van een waterzuivering, voor miljoenen, terwijl er geen rioleringssysteem is, dat gaat NL nu dus alsnog aanleggen.

 2. @Peter Bon
  Mijn rekening voor september was USD 269.69 en voor october USD 377.06
  Dat is een verschil van USD 107.37
  Ofwel Naf 192.20
  Hopi sen swa!
  Dat ga je me je appartementenverhuur zeker voelen.

 3. @ ongerust. Zie hier voor huishoudens de oude en nieuwe prijs in US$.
  Dit is zeker goedkoper dan op Curacao.
  De prijs is ook niet echt verdubbeld.
  Het geknoei tussen Ecopower en de WEB is niet t.g.v. de Nederlandse inmenging, eerder door een gebrek daar aan.
  kWh prijs was is nu
  0-150 0,35713 0,389
  151-250 0,33434 0,389
  251-500 0,32093 0,389
  501- 2500 0,31601 0,389
  boven 2500 0,30613 0,389
  “Helaas” horen ze nu bij Nederland en wat ze de afgelopen tijd te weinig hebben betaald wordt gelukkig grotendeels door de Europese Nederlandse belasting betaler opgehoest.

  Ben benieuwd hoe wij de tekorten op Curacao gaan oplossen. Wel lekker zelf natuurlijk.

 4. Maar inmiddels betalen de Bonairianen een bijna dubbele rekening! Zo blij dat Bonaire nu Nederlands is!!