CURAÇAO – De financiële problemen in het Openbaar Onderwijs zijn zo groot, dat de veiligheid van leerlingen op de Openbare Scholen en de kwaliteit van het onderwijs niet meer te garanderen zijn. Dat zeggen de schoolleiders van de Openbare Scholen. De oudervereniging van Kolegio Alejandro Paula luidt de noodklok.

Volgens Carlo Rigot, de voorzitter van de oudervereniging, leidt het gratis onderwijs tot een onduidelijke situatie, waarin de scholen stellen dat de kinderen niet het onderwijs krijgen dat ze verdienen en waarmee zij verder kunnen in de toekomst. De schoolleiders doen volgens Rigot een klemmend beroep op de overheid om duidelijkheid te verschaffen.

Toezeggingen
Het gaat Rigot te ver om te zeggen dat hij niet blij is met de invoering van gratis onderwijs, maar hij vindt wel dat toezeggingen nagekomen moeten worden. Mocht er geen geld beschikbaar komen, dan zal de oudervereniging eind van de maand in een algemene ledenvergadering ouders vragen of hun deel aangewend mag worden om de tekorten op te lossen.

Rick Hart van Radio Hoyer 2 in gesprek met Carlo Rigot:

12 reacties op “Toezeggingen gratis onderwijs niet nagekomen”

 1. Succes verhaal van de PS.
  Zag ik Asjes zijn foto niet op een billboard staan met de wapenfeiten van de PS?
  – Gratis onderwijs, nu ook voor mensen die het best voor hun eigen kinderen kunnen betalen, blijkt dus een grote puinhoop te zijn.
  – 80% Antillianen in dienst en 20% buitenlanders zonder meer toegestaan.
  Dit in plaats van 100% Antillianen in dienst en buitenlanders alleen toegestaan als er lokaal geen werknemer is te vinden.
  Voel je veilig met PS, zeker met het streven naar totale zelfstandigheid(onafhankelijkheid) op korte termijn.

 2. leuk gratis onderwijs , maar heb nog steeds geen geld terug gekregen, dus voorlopig alles zelf
  betaald, en zal dit jaar waarschijnlijk ook niet meer terugbetaald worden ook denk ik, of heeft een van de lezers zijn geld al terug gekregen

 3. Eerst PSC onterecht veranderen en nu onterech gratis onderwijs invoeren, volgende stap , alleen papiaments onderwijs geven…….. conclusie PS mag nooit meer de post van Onderwijs bekleden.

 4. de enige partij die hier schuldig aan is, is de PS van Wiels.
  Monk, de man zonder enig inzicht of verstand heeft het onderwijs gratis willen maken.
  nog snel even voor de nieuwe verkiezingen.. (partij belang).
  het onderwijs was al gratis voor mensen met een inkomen beneden de 3000 NAF.
  Dus dit geweldige initiatief is alleen maar in het belang voor mensen met een inkomen boven dit bedrag.
  17 miljoen NAF gestolen/geleend van de RDK, komt nooit meer terug.
  het hele onderwijs is een chaos geworden, niemand weet meer wat te doen.
  allemaal in het belang van bepaalde partijen, die het volk zo dom mogelijk willen houden.
  zodat ze hun eigen stemvee kunnen kweken.
  Want vertel me; wie met enig verstand gaat stemmen op partijen als MFK/MAN/PS???
  Kortom deze actie van gratis onderwijs is in het belang van deze dubieuse partijen.

 5. @yourworstnightmare: helemaal mee eens! Er wordt hier gefokt als konijnen en als puntje bij paaltje komt is er niets voor die kinderen. Wij kunnen onze kinderen naar een prive-school sturen, maar dat is maar voor een klein deel van de bevolking weggelegd. De rillingen lopen over mijn rug als ik eraan denk dat onze kinderen naar een “gewone” school moeten en ik heb diep en oprecht medelijden met al die kinderen die van dit vreselijke systeem afhankelijk zijn.

  Kijk wat er op Bonaire met het onderwijs gebeurt, het is echt prachtig wat daar gebeurt! Airco’s, kwaliteitsonderwijs, computers, alles erop en eraan,worden miljoenen in gepompt. Dat hadden wij ook kunnen hebben, sukkel Idientje!! Dat hadden de kinderen van bo hendenan, van “jouw volk” ook kunnen hebben, maar in plaats daarvan heeft de PS aanhang destijds gekozen voor alles lekker zelf doen en dus voor een schoolsysteem waar ik mijn hond nog niet naar toe zou durven sturen. Walgelijk, hoe achterlijk een groot deel van het volk hier is en nog walgelijker wat daar de gevolgen voor de kinderen van zijn!

 6. @ Your worst nightmare; Wat een zielige reactie. Met jouw instelling schiet dit eiland niets op. Denk liever na over het volgende: Onderwijs is gratis dus de scholieren hebben gratis boeken. Maar van wie zijn die boeken nu eigenlijk? En wie is er verantwoordelijk voor? Vroeger hadden veel scholen een boekenfonds, daar konden de scholieren hun boeken inleveren en boeken voor het volgende jaar meekrijgen. Nieuw en/of gebruikt. Dat kostte dan een x bedrag.Maar hoe gaat dat nu? krijgen alle scholieren volgend weer nieuwe boeken en worden deze weggegooid, of gaat de regering de boeken innemen in welke staat ze dan ook verkeren. Of moeten de scholen dat doen? en hoe worden de nieuwe boeken geregeld? Wat is nog bruikbaar? Wie betaald die mankracht, de opslag etc. daarnaast; het is toch gratis? Dan wil iedere scholier toch nieuwe boeken?
  Dit is de grootste denkfout van Wiels. Hij kan niet vooruit kijken. Ik wil niet denken aan de ellende die volgend schooljaar komen gaat .

 7. de secretaris-generaal van het ministerie van onderwijs is naar huis gestuurd vanwege gratis onderwijs. Ze was het niet eens met de heren omdat het niet haalbaar is. Maar de heren vonden dat ze het plan heeft vertraagd en hebben haar gewoon naar huis gestuurd, ongelooflijk dat dit allemaal op ons Dushi Korsou kan. Nou heren de scholen klagen, zo goed werkt het plan van jullie. Als er geen geld is en een grote schuld wie bedenkt dan gratis onderwijs. We kunnen toch rekenen. Wie wil geen gratis onderwijs, maar het moet wel mogelijk zijn. Ik las dat er op sommige scholen geen pennen, schriften en zelfs geen toilletpapier is. Verschrikkelijk voor de onderwijzers, de kinderen en hun ouders. Vreslijk dit.

 8. @ YWN. Er zijn genoeg ouderen die de studies van hun kinderen kunnen betalen. Zo ook al degenen die het niet kunnen betalen, zouden geen kinderen moeten nemen/hebben als zij er niet voor kunnen zorgen.

  Kan dit iets genuanceerder gebracht worden, want het is zeker mogelijk dat ouders buiten hun schuld in ongunstiger leefomstandigheden terechtgekomen zijn, terwijl ze zich aanvankelijk financieel konden veroorloven. Dan ben ik het helemaal met je eens en is al eerder hier te berde gebracht.

 9. En nog gefeliciteerd aan alle PS stemmers die hebben gestemd voor gratis onderwijs inplaats van qualiteits onderwijs.

  Er zijn genoeg ouderen die de studies van hun kinderen kunnen betalen. Zo ook al degenen die het niet kunnen betalen, zouden geen kinderen moeten nemen/hebben als zij er niet voor kunnen zorgen.

  Dat de vorige regering en regeringen daarvoor er een puinhoop van hebben gemaakt is te danken aan onkunde van bestuur. Zij hebben de capaciteiten niet omdat zij van de zelfde slechte kwaliteit onderwijs hebben genoten.

  In menig derdewereld land geldt; “Hou het volk dom, dan kun je ze manipuleren”. Laat dat nou precies zijn waar de politiek zich mee bezig houdt. Het beinvloeden van het domme volk die niet beter weet. Daarom kan je hier zo makkelijk stemmen kopen en daarom kan je mensen voor jou laten stemmen voor een beetje gratis onderwijs in plaats van kwaliteits onderwijs.
  YWN

 10. Echt een goed en doordacht plan dat gratis onderwijs, goede structuur en ook goed doorgerekend, of heet ik nu Gijsbertha.

 11. Ik kan mij niet begrijpen hoe de schoolbesturen deze situaties niet goed plannen. Je hebt een planning toch dat vooruit loopt? Niets en dan ook niets gaat goed op dit eiland. Doordat iedereen mekaar zit tegen te werken gaat het zo vreselijk slecht. Iedereen weet
  het beter en dan gebeurt er niets positiefs. Nu tijd gaan verspillen aan de door de
  alleswetende wiels , voorgestelde takenkabinet. Weet wiels wel wat dat betekend?

 12. Dan kan ik ook wel fluiten naar het boekengeld; na meer dan een maand – na uren in de rij te hebben gestaan – is het boekengeld nog steeds niet bijgeschreven op mijn rekening…