• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De financiële problemen in het Openbaar Onderwijs zijn zo groot, dat de veiligheid van leerlingen op de Openbare Scholen en de kwaliteit van het onderwijs niet meer te garanderen zijn. Dat zeggen de schoolleiders van de Openbare Scholen.

Het gebrek aan financiële middelen is zo schrijnend dat niet alleen het onderhoud van schoolgebouwen ernstig tekort schiet, maar ook de aanschaf van lesmateriaal en gewone huishoudelijke zaken als toiletpapier, kopieerpapier, toners, pennen en schriften. Volgens de schoolleiders zijn dit luxe artikelen geworden.

Gevaar
Plafonds op scholen komen naar beneden of lekken tijdens regenbuien. Deze lekkage loopt ook langs elektriciteitslijnen en in computerlokalen. Veel prakrijkruimtes hebben een verouderd en gevaarlijk elektriciteitsnetwerk. Computers zijn kapot en internet is niet beschikbaar. Er wordt ook bezuinigd op de beveiliging van scholen. ’s Nachts is er al geen beveiliging meer en sommige scholen hebben ook overdag geen bewaking meer. Volgens de schoolleiders is het een kwestie van tijd voordat de spullen die er nog wel zijn, worden gestolen.

Ouderlijke bijdrage
Activiteiten en extra materialen kunnen niet meer gekocht worden omdat de ouderlijke bijdrage als gevolg van de invoering van gratis onderwijs is komen te vervallen. Vanuit de ouderlijke bijdrage konden scholen tot nu toe nog een aantal zaken bekostigen, maar de kas van de meeste scholen is leeg en er is geen zicht op wanneer scholen de vervangende gelden ontvangen. Ook weten de scholen niet of en op welke wijze zij het onderwijs en de faciliteiten opnieuw moeten begroten. Er is simpelweg geen zicht op de manier waarop scholen financieel ondersteund gaan worden met de invoering van het gratis onderwijs.

Situatie onduidelijk
De schoolleiders stellen dat veel scholen tot nu toe het hoofd boven water hebben kunnen houden omdat docenten noodgedwongen uit eigen zak zorgden voor wcpapier, kopieërpapier, schriften en andere basisbenodigdheden. Maar het einde is nu in zicht. De kwaliteit van het onderwijs loopt ernstig gevaar omdat leraren en leerlingen er nu alleen voor staan en ook geen zicht hebben op een mogelijke oplossing. Het gratis onderwijs leidt zo tot een onduidelijke situatie, waarin de scholen stellen dat de kinderen niet het onderwijs krijgen dat ze verdienen en waarmee zij verder kunnen in de toekomst. De schoolleiders doen een klemmend beroep op de overheid om duidelijkheid te verschaffen.

29 reacties op “Schoolleiders: Openbare Scholen Curaçao niet meer veilig”

 1. @ Edens. Je kan het geld maar 1 keer uitgeven is er ook een. Toen was er minimaal geld en was onderhoud scholen beslist geen prioriteit. Meer dan een reservering van 100 miljoen uit de BRK was er niet te doen en als dit daarvoor was besteed zoals het behoorde was het geen prioriteit geworden zoals nu.

 2. @ ongerust.
  Van a tot z eens met je verhaal.

 3. Je mag het zien als cultuur, als oude-dag-voorziening of voor mijn part mag je NL en de slavernij weer de schuld geven, maar er wordt hier nou eenmaal wel gefokt als konijnen en als puntje bij paaltje komt is er niets voor die kinderen, omdat de gemiddelde levensstandaard daar niet op is aangepast. Dat is het eerste probleem!

  Wij hebben bewust gekozen voor 1 kind (twee had ook nog gekund, maar echt niet meer!), zodat we dat ene kind alle kansen kunnen bieden. Daarom kunnen wij ons kind naar een prive-school sturen, maar dat is maar voor een klein deel van de bevolking weggelegd. De rillingen lopen over mijn rug als ik eraan denk dat onze kinderen naar een “gewone” school moeten en ik heb diep en oprecht medelijden met al die kinderen die van dit vreselijke systeem afhankelijk zijn.

  Maar het Curacaose volk heeft daar in al haar wijsheid wel zelf voor gekozen. Kijk wat er op Bonaire met het onderwijs gebeurt, het is echt prachtig wat daar gebeurt! Airco’s, kwaliteitsonderwijs, NL-se inspectie er bovenop, computers in de lokalen, alles erop en eraan,worden miljoenen in gepompt. Dat hadden wij ook kunnen hebben, maar in plaats daarvan heeft ons volk destijds gekozen voor alles lekker zelf doen en dus voor een schoolsysteem waar ik mijn hond nog niet naar toe zou durven sturen. Walgelijk, hoe achterlijk een groot deel van het volk hier is en nog walgelijker wat daar de gevolgen voor de kinderen van zijn!

 4. de enige partij die hier schuldig aan is, is de PS van Wiels.
  Monk, de man zonder enig inzicht of verstand heeft het onderwijs gratis willen maken.
  nog snel even voor de nieuwe verkiezingen.. (partij belang).
  het onderwijs was al gratis voor mensen met een inkomen beneden de 3000 NAF.
  Dus dit geweldige initiatief is alleen maar in het belang voor mensen met een inkomen boven dit bedrag.
  17 miljoen NAF gestolen/geleend van de RDK, komt nooit meer terug.
  het hele onderwijs is een chaos geworden, niemand weet meer wat te doen.
  allemaal in het belang van bepaalde partijen, die het volk zo dom mogelijk willen houden.
  zodat ze hun eigen stemvee kunnen kweken.
  Want vertel me; wie met enig verstand gaat stemmen op partijen als MFK/MAN/PS???
  Kortom deze actie van gratis onderwijs is in het belang van deze dubieuse partijen

 5. @ Zorro

  Het feit dat er een geld zou zijn ,is nooit reden geweest om het niet uit te geven.
  Vandaar dat miljardeninfuus van Ned, per 10.10.10. De openvolgende kabinetten hebben
  het alleen aan ander doelen uitgegeven .Helaas niet an ondewijs/scholen, Discussie van mijn kant gesloten.

 6. @ Muis. rijke elite? man ik ben blij als ik nog brood op tafel heb aan het einde van de maand
  Ik noem expres de rijke elite, want alleen die werden er beter van vergeleken met de oude situatie, waarbij de mindervermogenden al werden geholpen.
  betaling heeft echter nog geen plaats gevonden en ik betwijfel of dat ooit zal gebeuren.
  Daarom en omdat alleen de rijken ectra zijn bevoordeeld moet wat mij betreft het onbetaalbare “gratis onderwijs”, dat zelfs het rijke Nederland niet kent, zo snel mogelijk van tafel en moet de oude subsidieregeling heringevoerd worden.
  De problemen met gebouwen en onderwijs materiaal is al aan de gang sinds jaren en jaren dus kan niet op konto van MFK/PS/Man geschreven worden
  In het bovenstaande en in mijn antwoord aan Edens heb ik al uitgelegd, dat het wel degelijk op het conto van Schotte c.s. geschreven kan worden. Overigens heeft het volk die zelf gekozen en alsof het niet op kan is er weer voor gekozen, omdat capaciteiten en verantwoordelijkheid en partijprogramma niet serieus worden genomen en stemmen op oneigenlijke wijze door sommige partijen worden verworven. Driemaal is scheepsrecht dus er zal voor de derde keer waarschijnlijk hetzelfde gestemd worden.

 7. @ F.M. Edens. Je reactie geeft mij totaal geen aanleiding mijn eerdere reactie te wijzigen, omdat je mening niet juist is c.q. voorbijgaat aan de werkelijkheid bijv. t.a.v. van de verantwoordelijkheden van diverse bewindslieden alsmede de financiele mogelijkheden of beter onmogelijkheden in die tijd. Zoals anderen ook schetsen is het hoofdzakelijk aan 22 maanden Schotte c.s. te danken.

 8. @Maria. Derde wereldidee? Vorig jaar was ik in Zuid Afrika en daar hadden de scholen in de provincie soms een deal gemaakt met reisorganisaties. De reisorganisatie bood een excursie aan, de school kreeg geld en de kinderen deden een dansje. Heel genant allemaal, maar ze hadden wel toiletpapier.

 9. F. Edens je hebt groot gelijk. Ik ben helemaal met je eens. Het is echt decenia lang dat het onderwijs op curacao niet/ slecht was. Er is al jaren aan de bel getrokken, maar mevr.
  leeflang heeft ook niets van gesnapt. Die heeft ook met haar eigenzinnige manier van
  doen, de scholen ook verwaarloosd. Ik ben niet blij met wiels en zijn eigenwijze manier
  van handelen, maar de slordige manier van onderhoud van scholen is heel lang. Dit
  terwijl leeflang en de vroegere min De jong-elhage allebei van het onderwijs kwamen.
  Is dat niet erg? Maar nu weten zij het beter. Zij gunnen mekaar geen schouderklopje.
  Kijk maar het ziekenhuisproblematiek. Erg hoor.

 10. er is 17 miljoen betaald voor deze situatie.
  bedankt MONK/WIELS/ASJES/SCHOTTE/COOPER

 11. @Zorro

  de ministers, zijn de eerst en laatst verantwoordelijken voor het beleid en de uitvoering daarvan en niemand anders. Geef niet Jamaloodin alleen de schuld. Hij zal ongetwijfeld veel geld verbrast hebben aan zaken die niets te maken hebben met het welzijn van de bevolking ( maar alleen met zijn eigen welzijn) maar ik beweer dat die scholen niet sinds 2 jaar in deplorabele toestand verkeren maar al jarenlang. En daaraan zijn vele vorige kabinetten schuldig. Waaronder die die ik noemde.

 12. gratis onderwijs = waardeloos onderwijs?

  Ik zeg niet dat de vorige ministers het zo slecht gedaan hebben, maar de laatste 2 jaar is het pas echt een bende geworden. onderhoud ligt al 2 jaar stil. schade loopt op. maar het werkt wel nivelerend, straks heeft iedereen een waardeloze opleiding. zelfs het niveau van papiamentu is er de afgelopen 2 jaar op achteruit gegaan. Iets wat beter kon is gesloopt voor een droom van iets beters en nu hebben we alleen waardeloze puinhopen. Namen zijn veranderd, 4 ministers zijn er geweest, maar geen beleid met een visie, geen doordachte onderbouwde plannen. Blind idealisme en groffe zelfoverschatting zijn dingen waarmee je geen experimenten mee op kinderen uit moet voeren. iedereen vind dat dingen zo goed mogelijk moeten zijn , de afgelopen regering uiteraard ook. het moest anders. helaas is een verandering niet altijd een verbetering en een goede intentie in combinatie met slechte voorbereiding, blind idealisme en gebrek aan kennis en openheid zijn het ideale recept voor een puinhoop. De kwaliteit van het onderwijs dat er nu gegeven wordt is er niet dankzij het beleid, maar ondanks het beleid. e dank gaat uit naar de scholen en hun personeel die ondanks alle tegenwerking en gebrek aan middellen toch nog elke dag hun uiterste best blijven doen om binnen de omsstandigheden zo’n goed mogelijk onderwijs te bieden en dat is geen verdienste van de politiek..

 13. @zorro rijke elite? man ik ben blij als ik nog brood op tafel heb aan het einde van de maand
  En met mij waarschijnlijk het gros van de mensen met 3+ kinderen dus voor mensen die het slechter dan ik hebben is dit inderdaad een gods geschenk.

  Alleen is het niet verantwoord omdat er geen geld voor is, daarom heb ik ook 3 van de 4 scholen betaald.

  Uiteraard ben ik naar de bijeenkomst voor teruggave geweest, alles ingevuld etc etc zou gek zijn en een dief van mijn eigen portemonnee als ik het niet deed, betaling heeft echter nog geen plaats gevonden en ik betwijfel of dat ooit zal gebeuren.

  Dus zoals ik het zie is er geen gratis onderwijs en hebben ze al het geld wat voor onderwijs bestemd was gewoon gebruikt voor andere zaken EN de scholen op deze manier lam gelegd doordat een aantal ouders de bijdrage conform politieke instructies niet betaald hebben. (ik ook voor 1 van de 4 maar dat was geen onwil alleen onkunde)

  De problemen met gebouwen en onderwijs materiaal is al aan de gang sinds jaren en jaren dus kan niet op konto van MFK/PS/Man geschreven worden gratis onderwijs echter wel en dat is het slechtste idee ooit (ookal zou ik er baat bij hebben).

  Erg handig om het volk dom te houden, dan kan je gewoon je gang gaan en ze snappen het toch niet.

 14. Ik begin het te begrijpen, onderwijs werd gratis (althans zonder kosten voor de gebruikers) omdat de je moeilijk kunt klagen over iets dat je cadeau krijgt.
  Heel slim van de PS en zijn macho’s.

 15. @ F.M. Edens. Dat was niet de taak van een minister, maar van de gedeputeerde. De laatste gedeputeerde van het eilandgebied Curacao had 100 miljoen voor de scholen gereserveerd uit het BRK, maar dat heeft Jamaloodin er doorheen gejast om schulden te betalen en Wiels heeft 17 miljoen gejat van RdK om boeken te betalen voor kindertjes van de rijke elite. Voor alle duidelijkheid: het eilandgebied had voor 10-10-10 geen nagels om aan haar k..t te krabben.

 16. Ik heb op een school gewerkt hier.Duizenden school boeken,bosatlassen ,van alles in dozen in de kelder .Allemaal opgestuurd gratis vanuit Nederland,nooit wat mee gedaan.

 17. Ik heb inderdaad van 1 van de 4 scholen waar mijn kids zitten de ouderbijdrage niet betaald…ga dat deze week alsnog doen.
  ‘t is maar een druppel op de gloeiende plaat en eerlijk gezegd kan ik het momenteel niet missen maar ga het toch doen. Dan maar een maandje pan so

 18. Het geld dat besteed is aan “gratis” onderwijs, had ook besteed kunnen worden voor het onderhoud. Het was politiek “goedkoop” scoren – een gevalletje: waar liggen je prioriteiten……

 19. Geweldig is het niet, wat we na tientallen jaren zelfbestuur en nog zwaar gesubsidieerd ook hebben bereikt op ons eiland. Wat doen we het toch goed.

 20. Bedankt, Wiels.

 21. Belachelijk!
  Of was het de bedoeling om zo onze jeugd en TOEKOMST dom te houden.
  Our children deserve better than this political embarrassment!

 22. Nu begrijp ik waarom het onderwijs gratis is.

  Schaam je ,Wiels,Scotte en Cooper.

 23. Dit klinkt als een derde wereld land. Maar nog even geduld. Meneer Wiels zegt dat we het zonder hulp kunnen doen. Dus het komt goed. De vraag is hoe en wanneer.

 24. Er zijn mensen tegen gewerkt omdat ze vonden gratis onderwijs kan niet, maar de minister van onderwijs vond, dat gratis onderwijst wel kon en lees hier wat de scholen nu overkomt. Is toch zeeeeer logisch dat gratis onderwijs niet kan op een eiland die geen geld heeft en een grote schuld. Als het kon waarom niet, maar mensen en minister het kan niet.

 25. Niet de MFK/PS (dit keer) de schuld hiervan geven aub. Hier is dus decennialang niets aan gedaan.
  Alle politieke partijen , waaronder de PAR met haar minister van onderwijs, ziijn hier schuldig.
  Maar ja, men was liever bezig met ruzie maken, elkaar vliegen afvangen dan met beleid maken en beleid uitvoeren.
  Komt nooit meer goed met Curacao. De echte gevolgen van de wereldwijde crises moeten nog hier komen. Riemen vast !

 26. Ben benieuwd wie Idientje bij de Stichting Openbaar Onderwijs aan zijn/haar haren uit de vergadering gaat slepen. . .

 27. Als mensen zonder verstand van de onderwijswereld zich om politieke redenen gaan bemoeien met onderwijszaken , dan gebeuren er ongelukken. Z.g. self inflicted injuries, alles met de beste bedoelingen, maar met desastreuze gevolgen. Zijn de ziekenhuizen/ hospitaals als volgende aan de beurt ?

 28. Welke partij deed ook alweer het ministerie van Onderwijs, de laatste jaren? Bedankt!

 29. Wiels: veel succes met je gratis onderwijs!