• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Informateur Glenn Camelia heeft vier dagen extra om het informatieproces af te ronden en zijn eindverslag in te dienen bij waarnemend Gouverneur Adele Pluijm-Vrede. Volgens Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels houdt Camelia zich de komende dagen bezig met het vormen van een Takenkabinet.

“Camelia gaat kijken welke partijen bereidwillig zijn mee te werken aan een Takenkabinet”, vertelt Wiels aan Versgeperst.com. “Er moeten compromissen worden gesloten en Camelia gaat zich daar tot vrijdag mee bezighouden.” Welke partijen worden betrokken bij een eventueel Takenkabinet is volgens de PS-leider nog niet bekend. “Ik heb wel mijn ideeën, maar die houd ik voor mijzelf. Ik ben ervan overtuigd dat het voor vrijdag goed komt.”

23 reacties op “Camelia aan de slag met Takenkabinet”

 1. We kunnen zoveel kabinetten en regerings coalities vormen als we maar willen, maar
  zolang de controle apparaten niet functioneren, zoals bedoeld in de “STAATSREGELING van CURACAO”,
  gaan we geen stap vooruit.

  ga naar YOUTUBE: nosbarankablog1

 2. @pukkie: bijna helemaal waar, maar. . . De interim-regering is door de Gouverneur aangesteld, op verzoek van een Staten-meerderheid, nadat de regering, via een motie van afkeuring (ten onrechte soms een motie van wantrouwen genoemd, dat bestaat in ons systeem niet), formeel naar huis was gestuurd. In zo’n geval kun je spreken van een zaken-kabinet (een kabinet van -min of meer- onafhankelijke deskundigen, met een “zakelijke” agenda en opdracht, waarbij partijbelangen geen rol -horen te- spelen). Helaas is daar een veel te korte termijn aan gekoppeld, ik zou de verkiezingen liever een jaar hebben uitgesteld, maar ok, dat lag gevoelig.

  In dit geval hebben we een partijleider die op grond van een paar stemmen meer dan een aantal andere partijen een “alternatieve bestuursvorm” bedenkt, omdat hij niet in staat is om een werkbare meerderheid of een minderheid met gedoogsteun te vormen. Wat hij dan hoort te doen, is tegen de Gouverneur zeggen “luister, mi no por, aan jullie de schone taak om hier een oplossing voor te zoeken” en dan verder je waffel houden. Dat gebeurt echter niet, want hij is als de dood dat hij zijn controle over het resultaat verliest. Hij gedraagt zich als een verlicht despoot, die zogenaamd tegen een informateur zegt “ga jij maar kijken of je een taken-kabinet kan samenstellen”, maar die eigenlijk bedoelt “kijk jij maar of je een paar mensen bij de oppositie zo gek krijgt om mee te doen, dan kan ik ze later wel afbranden, want ik heb ze tenslotte door jou laten kiezen en overhalen”. Gewoon een partij-politiek spel dus, geen min of meer onafhankelijke deskundigen, geen vooraf bepaalde zakelijke opdracht, niets van dat alles, straks allemaal gewoon lekker de politieke arena in en luisteren naar sjon Idientje.

  Dit soort dingen gebeurt in het politieke spel wel vaker. De Statenleden zijn gekozen en beedigd en kunnen stemmen waarover ze willen, wanneer ze willen, daar hebben ze geen regering voor nodig. Maar Idientje kijkt wel uit om dit soort zaken in stemming te brengen. Heeft niets te maken met democratie, dus, vrees ik. Het enige democratische aan dit spel, is dat de oppositie vriendelijk voor de uitnodiging kan bedanken!

 3. @ikke
  Daar zat ik ook al aan te denken. Men wil onder de screeningswet uitkomen. Het is aan de governeur om goed op te letten dat wanneer er een taken kabinet komt de leden ervan gewoon door de screening moeten, omdat ze een ministers rol vervullen.
  @Phillipe
  Die gedachtes kwamen ook bij me op. Het is zo slecht nog niet als niet-politici de trein weer op het spoor zetten. De termijn van 1 jaar is een Curacaos trucje. Per jaar wordt het gewoon verlengd.

 4. Blijkbaar vonden de partijen de bespreking met Camelia zo belangrijk, dat geen enkele partijleider aanwezig was. Zelfs Wiels was er niet, want die stuurde Asjes om de boel op scherp te zetten. Wiels moet er niet aan denken, dat het zou lukken, omdat dan zijn hele spelletje in duigen zal vallen.

 5. @ Renee Janti. Als er op de lijsten van de partijen geen capabele kandidaten staan, is dat een probleem van de verziekte politiek.Niemand met enige capaciteit wil nog met deze horde geassocieerd worden. Capabele mensen genoeg, dat is het probleem niet. Maar de domme graaiers hebben de grootste monden en staan vooraan om hun zakken te vullen en pensioenen op te hogen. Dit eiland is niet rijp voor democratie, kijk naar de verkiezingsuitslag. Men koopt stemmen en liegt en bedriegt alles bij elkaar . Iedere afspraak is binnen 10 minuten ongeldig. Geld voor de campagnes komt uit onduidelijke fondsen en als er dan eindelijk een wet is om ministers te screenen, moet die weer zo snel mogelijk van tafel. Vult u zelf maar in wat voor bestuursvorm dit eiland nodig heeft.

 6. @ Ongerust . Als Wiels een meerderheid in de Staten heeft en een lijst met capabele ministers kan produceren, die via de informateur aan de gouverneur worden voorgesteld, kan een formateur aan de slag. Men kan dan afspreken dat door dat Kabinet een aantal moeilijke zaken wordt opgelost (zie Kab Betrian) Als de gouverneur het hier mee eens is en er is een meerderheid in de Staten, kan de zaak gewoon van start gaan. Democratie, nietwaar. De meerderheid beslist toch.

 7. @zonnetje De PS heeft toch in de afgelopen twee jaar heel veel ministers geleverd 🙂 Met dat aantal had hij een heel kabinet kunnen vullen…en zelf moet hij toch ook ooit aan de beurt komen!

 8. Wiels, Ga regeren met de PAR en zorg ervoor dat het eiland welvarend wordt. Op die manier zal jij als een held worden geeerd.

 9. Men wordt steeds nerveuzer en maakt kattesprongen. Nu heeft Schotte zelfs via een contact met de PAR (jawel, u leest het goed) een afspraak willen maken. Dat is natuurlijk meteen afgeketst.

 10. @ Chuchubi. De heer Wiels moet aan zijn stemmers gaan verkopen dat hij met de PAR gaat samenwerken en dat is niet makkelijk.

  Wiels hoeft niets aan zijn achterban te verkopen, want die heeft hij dom gehouden. Hij verkoopt pas, wanneer hij zijn stemmers murw gepraat heeft, dat het goed is. Als hij zijn achterban moet volgen, zou hij alle koloniale gebouwen en huizen met de grond gelijk moeten maken en alle makamba’s in een bodybag terugsturen en alles onteigenen. Wiels kan zo praten, dat zijn getrouwde stemmers straks hun schoonmoeder te koop aanbieden :-).

 11. De heer Wiels moet aan zijn stemmers gaan verkopen dat hij met de PAR gaat samenwerken en dat is niet makkelijk. Dus, dan maar een taken/zakenkabinet. Ook een taken/zakenkabinet moet op een meerderheid kunnen steunen. M.a.w. een regeerakkoord c.q. coalitie tussen PS/PAIS/PNP en PAR. Hetzelfde, maar in een ander jasje. Interessant gaat worden wat er op het niveau van de overheid N.V.’s gaat gebeuren met de verschillende Raad van Commissarissen, want daar gaat het politiekschaakspel zich afspelen als de ministers toch een vaste taak hebben en zich niet meer kunnen bezig houden met de visiebepaling.

 12. @rene jantji: even weer klein lesje, want we hebben weer met een onderontwikkelde Curacaoenaar te maken, blijkbaar. Een kabinet bestaat uit ministers, een kabinet kiest niet zichzelf, een kabinet kan geen ministers kiezen, want dat zijn ze zelf. Waar het hier om gaat is dat er eerst een bestuurbare meerderheid gevormd moet worden tussen partijen. Idientje gedraagt zich nu als dictator door wel even uit te maken dat hij weet hoe je wat voor soort regering moet vormen. Als er al een alternatieve regering wordt gevormd, dan moeten de Staten (of de Gouverneur) zich daarover uitspreken. Het is niet aan Idientje om een zelfbedachte regeervorm (“taken-kabinet” ?????? hij weet zelf waarschijnlijk niet wat hij precies bedoelt. . .) in het leven te roepen. Hij moet gewoon een werkbare meerderheid of voor mijn part een minderheid met gedoogsteun regelen, dat is zijn taak en niet interessant doen met zelfbedachte non-besturing. Als hij dat niet kan, omdat iedereen zijn bloed wel kan drinken, moet ie lekker oprotten, terug naar de Staten en de (in)formateur, samen met de Gouverneur, zijn werk laten doen en dan zullen de Staten zich wel uitspreken over het resultaat!

  Een taken-kabinet bestaat niet! Ik heb hier alle mogelijkheden al besproken, dus dat ga ik niet nog een keer doen. Deze debiel zal nog eens gaan beweren, dat hij de schepping wel even over zal doen, want hij denkt dat hij God is.

 13. Hij geeft in ieder geval toe dat hij geen kapabele mensen op de lijst heeft.

 14. Wat ik ervan begrijp moet deze “takenregering” na een jaar opstappen en de macht overdragen aan?

  Dat is natuurlijk wel slim. Het is de Italiaanse aanpak. Daar is ook een zakenkabinet die de problemen moet oplossen, om dezelfde reden als hier, de politiek lwam er niet uit.

  Zo’n zaken/taken kabinet moet dus alle impopulaire maatregelen nemen. Net als in Italie houden de politieke partijen zo hun kruit droog. Ze hebben het dan niet gedaan en ze ‘moesten’ het wel goedvinden want het ging zo slecht…In Italie zitten ze langer.

  Hier wil de politiek direct weer zelf aan de macht, maar gemakshalve wordt vergeten dat zo’n turnaround wel een paar jaar duurt, dus een korte periode voor een zakenkabinet is wat naief.

 15. JIJ moet ‘Sukkel’ moeten heten in plaats van ‘Ongerust’, wil je iemand sukkel noemen omdat jij niet begrijpt dat het altijd democratisch is geweest, dat het altijd de partijen zijn geweest die kandidaten voor ministersposten aandragen. Waar zij hun kandidaten vandaan halen, is nooit een zorg geweest. Democratie uitvinden? Word wakker, er is niets nieuws onder de zon.
  Jouw reactie zal wel weer met de slavernij te maken hebben, als jij het zegt.

 16. Laten we nu toch vaststellen, dat al deze kunstgrepen van Wiels ontstaan uit het feit dat bepaalde partijen niet de wil hebben om met elkaar samen te stellen en die partijen zijn toevallig die van de vorige coalitie, die er zo’n puinhoop van hebben gemaakt, maar niet groot genoeg om alle kiezers de ogen te doen openen. Nee, Cooper, het volk heeft niet gestemd door die oude coalitie, want MAN heeft maar 2 miezerige zetels. Het volk heeft ervoor gekozen om een kabinet te vormen met een meerderheid uit partijen met 5, 5, 4 en 4 zetels. Me dunkt keuze genoeg en het is daarom een grote schande, dat met name Wiels direct of indirect via beledigingen de deur voor andere partijen heeft gesloten. Als dan een normale coalitie onmogelijk blijkt, moet het volk de kans op bezinning krijgen voor volgende verkiezingen en kan Betrian c.s. nog even doorgaan.

 17. @ikke: gelukkig geldt de screening voor alle kandidaat-ministers, ongeacht de wijze waarop ze worden aangesteld.

 18. Zoals ik al meerder malen heb gezegt Wilemien is rijp voor Boch en Duin te Soest.
  PAR AUB trap er niet in!.

 19. Nog nooit van een takenkabinet gehoord. Kan iemand mij uitleggen wat dat is???????
  Heeft meneer Wiels dat uitgevonden?

 20. Helmin Wiels stelt een Takenkabinet voor. Is in ieder geval beter dan het Verzakenkabinet van Schotte.

 21. ik vind het wel belangrijk dat er een kabinet komt.
  een zaken/taken (geef het een naam) kabinet met mensen van verstand en integriteit.
  is zo slecht nog niet.
  alles is beter dan een regering met MFK/MAN…(maffia moet weg)
  De zaken/taken moet hier opgelost worden.
  Het land moet beslissingen nemen.
  Ik zal nooit op Wiels stemmen, maar dit is zo gek nog niet.

 22. Die sukkel gaat het verschijnsel ‘democratie’ opnieuw uit zitten vinden, met zijn ‘takenkabinet’. Het zal wel een ‘takken-kabinet’ worden. Halllllloooooo, Idientje, het verschijnsel democratie is al meer dan 2000 jaar oud, hoor. . . is ook al heeeeeel vaak en heeeeel veel over nagedacht. Denk je nou echt dat je daar nog iets aan toe te voegen hebt? Denk je nou echt dat het opnieuw uitvinden van het wiel beter is, dan eens goed om je heen te kijken en te praten met mensen die er wel verstand van hebben? In NL bijvoorbeeld – binnen zes weken een kabinet en een regeer-akkoord en daarna pas onderhandelen over de resultaten, maar dan kan de regering wel aan de slag – bijvoorbeeld?

  Zal wel weer met de slavernij te maken hebben. . .

 23. ik hoop dat de bedoelingen van wiels goed zijn maarre iets in mijn achterhoofd zegt dat ze op deze manier onder de screeningswet willen uitkomen.