• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – PS-leider Helmin Wiels vertelde gisteren dat hij voorstander is van een takenkabinet. Dit houdt in dat de huidige interim-regering wordt aangevuld met vier ministers uit andere partijen. Zij vormen voor een bepaalde periode de regering. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers hoe zij over dit idee denken.

“Ik vind het niet eerlijk”, vertelt de 29-jarige Ailena. “Wiels zou niet in zee moeten gaan met PAR. De partijen passen niet bij elkaar en ze kunnen geen regering vormen. Waarom dan wel een takenkabinet? Ik vraag me af waarom dat wel werkt.” De 31-jarige Leon is juist erg enthousiast over het idee. “Betrian en zijn ploeg verrichten geweldig werk en ik zou blij zijn als ze blijven zitten. Ik ben verbaasd over Wiels de laatste tijd: die man heeft meer potentie dan ik dacht.”

Wachtgeld
Shari, die 28 jaar oud is, is een beetje sceptisch over een takenkabinet. Vooral het gegeven dat het kabinet tijdelijk wordt aangesteld, zit haar dwars. “Ik heb wel vertrouwen in de combinatie en het lijkt me ook goed dat PS en PAR gewoon gaan samenwerken. Zet je meningsverschillen opzij en maak er wat van. Het zit mij wel dwars dat iedereen jaren wachtgeld krijgt voor een paar maanden werken. Dit klopt echt niet, ze zouden hier vanaf moeten zien.”

Zooitje
De 24-jarige Armanda kan zich vinden in het idee van Wiels. “Ik vind het wel vreemd dat Wiels ineens niets meer met MFK te maken wil hebben, maar als dit werkt, is het een goed idee. Er moet wel iets gebeuren nu.” De 54-jarige Melfor heeft weinig goeds meer te zeggen over onze politieke leiders. “Het maakt weinig uit wie er zit: het is een groot zooitje daar. Ze willen alleen hun eigen zakken vullen.”

15 reacties op “‘Takenkabinet zou af moeten zien van wachtgeld’”

 1. de informateur heeft het niet zo moeilijk als het lijkt.
  het regeringsprogramma is zo gemaakt deze kan worden uitgevooerd door PS.Pais en PAR.

  1. gezonde financien, vertrouwen van de ondernemers en toekomstige investeerders
  2. het land en volk klaar maken voor onafhankelijkheid en bij de volgende verkiezingen indien we gezond zijn een referendum , anders gewoon 4 jaar later.

  financien.
  afslanken ambtenaren.
  brandstof markt conform
  water en elektra markt conform
  eigen bijdrage ziekte kosten
  btw 10 %
  onderstand inzetten als onderhoud werkers op scholen , langs de weg, stranden
  strengere straffen wie werk verschaft op illegalen.
  zonnepanelen tegen kostprijs verkopen, belastingvoordeel via inkomsten belasting, voordeel minder verlies van harde valuta
  invoerbelasting van 40 % op slurpende benzine auto’s zoals auto 1 op 6 .
  streng naleven van de geldende wetten.
  scholen verbeteren, onderhoud, lesmateriaal.geen schoolgeld voor openbare scholen.
  zoals iedereen kan zien groen komt er in voor, rechtszekerheid komt er in voor.Onderwijs komt er in voor en bestrijding van werkeloosheid ook

 2. Waarom alleen ministers in een takenkabinet? Omdat zij niet bij zijn SP-kliek horen?
  Laat het dan gelden voor alle ministers.
  Ons ambtenarenapparaat is al duur en log genoeg as it is

 3. @vito: in de eerste plaats is een “minderheidskabinet met gedoogsteun”, zoals het officieel heet, heel iets anders dan een zakenkabinet. In de tweede plaats is de regering die jij bedoelt niet voor niets gevallen. . .

 4. @peerke: je moet ook realistisch blijven – PAR heeft heeeel andere doelstellingen dan PS en de wegen die naar die doelstellingen leiden zijn bij beide partijen ook heel anders. Een kabinet van nationale eenheid is alleen mogelijk in extreme situaties, in tijden van extreme crisis, bijvoorbeeld een oorlogssituatie of een periode van wederopbouw. In onze situatie is zo’n kabinet niet realistisch. Kijk hoe de verschillende onderdelen van het regeerakkoord in NL worden “bevochten”, terwijl ook NL zwaar door het stof moet nu.

  Een zakenkabinet zou een optie zijn, maar dat wijst in principe alle partijen terug naar de
  Staten-banken en dat heeft dan weer als risico dat het moeilijk besturen wordt voor de ministers, als zij te veel weerstand krijgen in de Staten, omdat partijen niet meer direct in staat zijn hun belangen te verdedigen. De democratie wordt er niet per se door aangetast, omdat op Cur, net als in NL, de regering niet wordt gekozen, maar samengesteld.

 5. Tja, Idientje weet geen raad met de situatie; hij krijgt geen meerderheidscoalitie bij elkaar, de interim regering heeft haar taken eigenlijk al neergelegd, maar was in die paar weken erg populair, door haar doortastendheid en onpartijdigheid, dus daar wil Idientje graag nog even op mee blijven liften, want dit soort mensen heeft hij binnen partij of eventuele coalitie niet tot zijn beschikking. Nieuwe verkiezingen zijn voorbarig en een minderheidscoalitie maakt het eiland onbestuurbaar. Een kabinet van nationale eenheid (het meest ideale) kunnen we vergeten, want de verschillen tussen de partijen zijn veel te groot. Idientje probeert dus een soort gulden middenweg te forceren, die het dichtst in de buurt komt van zo’n kabinet van nationale eenheid en een echt zakenkabinet (een kabinet van onafhankelijke deskundigen, zoals de interim regering).

  Politiek-bestuurlijk gaat het natuurlijk nergens over, hij probeert als het ware het hele politieke bestel en de werking van de democratie opnieuw uit te vinden.

 6. Dit is geen slecht idee maar de aanpak moet anders.er moet duidelijk afspraak iedereen moet Curacao als belangrijke. politicus moet even twee stap terug en kijk in zelfde richting.er is te veel te gebeuren volgende jaar er is geen tijd meer voor Si en No.

 7. Gezien de ernstige politieke situatie op Curacao en de financiele bankroet van de overheid door zelfverrijking van door mfk en haar geldschieter,lijkt mij nu tijd dat de heer wiels deze schade moet gaan repareren.Het is nu tijd om partijpolitieke argumenten te laten var en en niet opteren voor politieke macht . Curacao moet nu de beste landskinderen met kennis van zaken deze crisies laten oplossen op die manier zal het land sneller en beter uit de crisies komen ik vind het voorstel van wiels psychologisch heel sterk.Man en Mfk moeten zich gaan realiseren dat hun toekomst oppositie is en ze weten dondersgoed waarom dat moet. Dus een oproep aan Par ga aub accoord met dit plan.En aub laat de heer Betrian het land vier jaar besturen. En wat anders ga zosnel mogelijk kennismaken met minister plassterk bouw een goede samenwerkingsrelatie mat deze man,ga daarna onderzoeken welke projecten de EU kan financieren op Curacao.

 8. @ Esther Sanders. Kan iemand mij uitleggen hoe de wachtgeldregeling werkt?

  De wachtgeldregeling duurt 2 jaar of zo veel korter als iemand in functie is geweest. Volgens mij start het met 90% van het laatstgenoten salaris zonder daggeldvergoedingen e.d. en wordt in de loop van de 2 jaar verminderd tot 70%. Er is (nog) geen sollicitatieplicht, omdat een politicus bij uitzondering een andere baan kan vinden met een lage opleiding en eenzelfde salaris, als een bedrijf ze al wil hebben.

 9. Eigenlijk snap ik dat gehele commotie niet rond het idee van een taken kabinet. Het is als het ware gewoon weg een zaken kabinet. Laat Wiels zijn idee maar proberen op papier te zetten en vervolgens uitwerken. In Nederland had je ook een gedoogkabinet met Wilders waarom kan dat idee niet. Laat Wiels maar het zittende kabinet van Betrian ondersteunen met een paar extra taken en nog 4 minister erbij en klaar is kees. Wat is er mis aan dat idee. Het is een nieuwe idee om te proberen. Haal de PAR erbij en hoppa. Het volk heeft PAR vorige keer afgestraft doordat ze uit partijpolitieke belangen niet in de vorige regering hebben plaats genomen. Hierdoor krijgt de PAR weer kans om te groeien. Alle partijen moeten maar water bij de wijn doen en samenwerken zoals het meerderheid van het volk wil. Punt. Emily kom op dimmen en meewerken of wil je met MFK een regering vormen. Het Volk is je al dankbaar dat in woelige periode van politieke verdeeldheid de slotaccoord heb kunnen tekenen. Daar hoef je niet bang voor de te zijn. Jij gaat de geschiedenis als de Iron lady van Curacao die na Doktor een redelijke slotaccoord heb kunnen tekenen. Respect en mijn petje af voor jouw inzet voor Curacao en de Antillen in het algemeen. Wees trots op wat jij heb bereikt. Sterkte.

 10. Als een takenkabinet alleen maar bepaalde taken mag verrichten, wie gaat dan de andere taken van een normale regering verrichten. Er is een regering of er is geen regering. Een deelregering bestaat niet.

 11. Het is alleen doordat wiels problemen heeft met MFK en MAN, dat hij tot deze
  formatie overgaat. Straks heeft hij problemen met deze drie gropen en, wat krijgen wij
  dan? De zelfde senarios als bij de problemen als bij de statenzaal? Jullie vergeten heel snel.
  Zolang wiels geen respect heeft voor iemands anders mening, gaat het echt niet mensen.
  Hoe durft hij over respect te praten? Deze man moet echt bij een Psycholoog. En PAR
  die wil o zo graag regeren met deze vent. Geloof mij hij is niet goed snik, believe me.

 12. @zonnetje,
  Jouw reactie is precies het probleem ! Bij de meeste partijen denkt men zo ; de boodschap moet zijn : wat kunnen we GEZAMELIJK doen om een switch te maken voor Korsou !

 13. Ik denk niet dat PAR zich leent hiervoor. Het zou haar kiezers kosten.
  Eerst overleggen met je kiezers. Dit is het niet.
  Wiels heeft geen meerderheid en probeert zo toch aan de macht te komen.
  Wiels weet dat hij de mensen hiervoor niet heeft. Hij kan het niet dan maar een ander voor het karretje spannen. Wiels heeft een grote mond maar geen know how.
  Als PAR hiermee stemt zal ik nooit meer voor de PAR stemmen

 14. Kan iemand mij uitleggen hoe de wachtgeldregeling werkt?

  Ik meende dat jaren wachtgeld inderdaad mogelijk is, maar dan moet je wel ook jaren statenlid of minister geweest zijn. Het is dacht ik niet zo dst een Carolina, enkele weken statenlid namens de FOL, ook jaren wachtgeld krijgt.

  Bovendien houdt het wachtgeld op indien een voormalig politicus een nieuwe baan vindt.

 15. Een gek idee.
  Twee positieve punten zijn er wel te melden.
  1. De eigendommen van het volk (overheid NV’s) ministeries en het ambtenaren apparaat
  verkeren in slechte financiele en bestuurlijke staat. Twee maanden geleden toen Wiels
  nog deel uitmaakte van de coalitie werden critici bestempeld als onbenullen die de
  rekolonisatie voor stonden.
  2. Goed besturen kun je niet met politici die rekening moeten houden met partij programma’s
  en kiezers.

  Voor de rest, de huidige deplorabele toestand is veroorzaakt door politici en het op orde brengen van alle ontspoorde zaken zal gepaard moeten gaan met impopulaire maatregelen.
  Het is bijzonder laf om hiervoor niet politici te gebruiken en als e.e.a. weer geregeld is het stelletje incompetente op kiezers stemmen beluste macho’s de zaak weer in handen te geven.

  Dat alle partijen het eens kunnen worden over welke personen ons uit het slop moeten halen lijkt mij een utopie.
  Dat deze mensen hun werk naar behoren kunnen doen met in de staten een gekozen gekozen groep politici welke, met een kiezers achterban, de ministers moeten controleren lijkt mij ook niet haalbaar want wanneer nare maatregelen hun achterban dreigt te treffen zullen ze moord en brand schreeuwen.

  Als dit werkelijk mogelijk wordt geacht, zie ik niet in waarom er niet gewoon een regering kan worden gevormd.

  Eigenlijk kan ik wel een reden bedenken.
  – Er is door partijen aan de verkiezingen deelgenomen zonder dat ze mensen in huis hebben
  die echt en eerlijk kunnen regeren. Dat is puur kiezers bedrog!
  – Niet populaire maatregelen als kosten stijging van leveranties door nutsbedrijven,
  handelingen door de overheid, premies, belastingen, verhoging pensioen leeftijd enz.
  beinvloeden het kiezersgedrag negatief. Dus anderen de kastanjes uit het vuur laten halen,
  Dat is LAF.