CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Philippe Maaskant zijn open brief aan Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels.

@Wiels. Met slavernij kun je verschillend omgaan. Je route is er een, waarmee onomwonden blijk wordt gegeven van internalisering van racisme, uitmondend in gevoelens van minderwaardigheid en (on)bewust gekozen slachtofferschap, resulterend in onverantwoordelijk gedrag. Je interview in het artikel illustreert dat m.i. helder.

Juist voor Curaçao kunnen we ook een andere weg kiezen. Slavernij mag dan wel een extreem onderdrukkende en vervreemdende institutie zijn geweest, zij slaagde er niet in de Afrikanen en hun nazaten werkelijk te dehumaniseren. Daar kun je ook trots op zijn. Ook dat op Curaçao slaven in de loop der tijd juist steeds méér vrijheid bevochten: stukje bij beetje namen zij méér van hun eigen lot in handen, verwierven zij méér autonomie, ook al tijdens de slavernij. Het aantal `vrije` zwarten was groot op Curaçao. Waarom gaan we dat niet benadrukken, dat is iets om wel trots op te zijn.

Het is ook zo dat toen niet alle blanken op Curaçao rijk waren en alle zwarten en kleurlingen arm. Naar schatting bezaten in de negentiende eeuw meer dan honderd voormalige slaven een of meer woningen, een stuk grond of zelfs een plantage. Hoeveel zwarten of kleurlingen slaven bezaten is niet exact bekend, omdat zich soms achter een ‘blanke’ naam een kleurling zat. Waarschijnlijk ging het in 1863 om zo’n 15 tot 20 procent van de slaveneigenaren. Zeker is dat van de 721 slaveneigenaren in dat jaar er 25 vroeger zelf slaaf waren geweest. We konden dus toen wel tegen de stroom inroeien, waarom nu niet? Waarom hier niet trots op?

Voor wat betreft `herstelbetalingen` moeten we misschien het volgende rekensommetje hanteren. Bij de afschafffing van de slavernij waren er 6684 slaven op het eiland. Een slaaf kocht zich toen vrij voor 250 gulden. Neem dat met wat inflatie tot nu toe en er komt een bedrag uit. Nederland zal daarvan aftrekken wat er aan subsidie aan Curacao is gegeven. In 1867 was dat 160.000 gulden in het jaar 1922 was dat 1.493.787 gulden (Nederland houdt dat exact bij…) ga dat na tot en met de schuldsanering van 2010 en kijk waar we uitkomen….

Citaat Wiels “De mensen hebben een verkeerd voedingspatroon en dat is een historische erfenis uit het slavernijverleden.“

Hoe zou het zitten met het verkeerde voedingpatroon in landen waar geen slavernij was? Wie krijgt dan de schuld? Het kapitalisme?
Het beeld van de YDK die zelf geen keuzes kan maken en aan wie het allemaal overkomt, dat beeld zet ons neer als infantiel en onmachtig. Zo worden we nooit een trots volk Wiels!

Citaat Wiels “ We hebben ook nog steeds geen excuses gehad van Nederland voor het bedrijven van slavenhandel“
Voeg daar België ook maar aan toe, want die hoorde er tot 1830 bij. Zo makkelijk komen de Belgen er niet vanaf, toch!

Bovendien was het niet Nederland die de slavenhandel deed.
Het enige wat Nederland als LAND met de slavenhandel heeft gedaan is het afschaffen ervan. We moeten op zoek naar de rechtsopvolgers van handelaren.

In de logica van Wiels kan Venezuela een claim verwachten voor alles wat de ISLA doet? Waarom niet Wiels?.. leg eens uit..
Moeten alle ondernemers die nu op het eiland geld verdienen zich straks ook op claims voorbereiden? Waarom niet Wiels?

Slachtoffers van traumatische gebeurtenissen, in het bijzonder overlevenden van de holocaust, brengen meestal de kracht op hun kinderen af te schermen van hun eigen trauma. Waarom zou dat dan níet gelden voor Afrikanen en hun nazaten tijdens de slavernij, en zeker voor hun hedendaagse afstammelingen, zovele generaties verwijderd van het trauma van de middle passage op de slavenschepen van Afrika naar de Nieuwe Wereld – tenzij hun frustraties vooral in het heden liggen? Moeten we de pijn van vorige generaties steeds blijven doorgeven?

Wil jij ook iets delen met de wereld? Stuur je ingezonden brief naar redactie@versgeperst.com

59 reacties op “Ingezonden: Open brief aan Wiels”

 1. @Anonymous, het was wat kort geformuleerd, voluit had ik moeten schrijven (“misschien een idee voor Wiels?”). Maar toch bedankt voor je aandacht voor mijn mentale welzijn. Goed dat we op het eiland zo bezorgd zijn voor elkaar. Heb jij trouwens ooit ergens Wiels op een forum als dit met iemand van gedachten zien wisselen?

 2. Waar haalt Wiels 28 Miljoen Slaven vandaan? Wetenschapelijk onderzoek heeft bewezen dat er maximaal 13 Miljoen slaven zijn verscheept. waarvan 5 % door de WIC. dus….. Wiels is de geschiedsvervalser…maa ja dat wist ik allang al.

 3. @ P.Maaskant,
  Niet te geloven! Zeg eens Maaskant, gaat het wel lekker met jou? Nu denk je dus dat Morijantje Wiels is? Begrijp ik het wel goed? Als ik zo de allerlaatste zin in jouw laatste reactie lees; “Gaan we dat eens eindelijk doen (Wiels?)”…lijk je wel het idee te hebben dat die Morijantje niemand minder is dan Wiels?????? Geloof je echt dat Wiels onder een of ander pseudoniem je hier van repliek komt dienen? Watch yourself Pilipe, verlies de realiteit aub niet uit het oog jonge. LOL

 4. @Morijantje. Dacht dat zwarte piet niet meer politiek correct was, anders had ik je graag geholpen bij een kinderfeestje.

  Heb je filmpje bekeken. Dat er nederlanders bij de slavenhandel actief waren is bekend, en wordt door niemand ontkend, maar ook dit filmpje doet alsof het “Kingdom of the Netherlands”(wat was dat nou voor 1830?) daar een rol in speelde. Als entiteit bestaat Curacao langer dan Nederland.Zelfs Tula wist dat de lage landen onder bewind van Frankrijk stonden in zijn tijd.

  Wat in het filmpje ook opvalt is het ontbreken van verwijzingen naar de VOC. Die deed -volgens sommige bronnen net zoveel- aan slavenhandel. In die regio was het echter al voor die tijd lokaal gebruik, dus vermoedelijk is dat de reden dat het daar niet zo sterk is blijven hangen.

  Wat ik niet blijf snappen is hoe we met dat verleden omgaan. Als de koningin met Prinsjesdag in de gouden koets aankomt, dan is die versierd (al jaren) met afbeeldingen van slaven. Als ik gevolmachtigd minister in Nederland zou zijn, zou ik dit elk jaar aangrijpen voor een persbericht en demonstratief wegblijven. Gaan we dat nu eindelijk doen (Wiels?)

 5. P.Maaskant, Zo, je hebt al wat aaitjes over je bol gekregen van iedereen die beweert dat NL niet aan slavernij deed. Van mij krijg je twee aaitjes over je bol. Je bent een brave boy. Ik ben op zoek naar een zwarte piet. Ben je beschikbaar op 4 dec. brave Phillipe? 😉

  http://www.youtube.com/watch?v=tYwPimYdCK8

 6. @Berestein, welke tekst die ik hier schreef vind je de kwalificatie “gal” waard?
  Benieuwd wat je selectie is, of is het zomaar een losse opmerking?

 7. @Phillipe Maaskant, als je bedoeling van dit stuk was een eerlijke discussie over de essentie van dit stuk te beginnen dan moet je dat niet bij versgeperst doen.
  Hier grijpen de meeste mensen alles aan om hun gal te spuien behalve echt in te gaan op de inhoud van de tekst waar ze dat doen!
  Kansa hende

 8. @Geert, hoe bevalt jouw schuilkelder en de depressies?
  De groetjes aan jou weggelopen partij-slaven.

 9. @ Philippe Maaskant, als je een brief aan Wiels richt en een antwoordt verwacht, doe dat niet onder een pseudoniem.

  Je kan alles van Wiels vinden maar hij is geen type die zich achter iemand anders verschuilt om zijn gal te spuwen.

 10. Vervuild een auto het millieu?..ach, betaal iets meer per maand en dan is die vervuiling ok.
  Giftige fabrieken?..ach, laat ze iets meer betalen per jaar en dan is het niet giftig meer.
  Vliegtuig uitlaatgassen? ..ach, beetje extra vliegtax betalen en het is weer ok.

  Curacoa kiest ervoor om Nederland geld te vragen? Liefst zoveel mogelijk?
  Dan is opeens alles vergeten en is de band tussen de landen goed?
  Ik vind excuses en erkenning dat het gebeurd is belangrijker wat een trauma betreft..

  Goh.. 😉

 11. @een aantal discriminators, wat is dat toch, die aanvallen op zgn ‘buitenlandse’ nationaliteiten/achtergronden…. :s. Gelukkig gaat Philippe er niet op in, maar ik krijg van die plaatsvervangende schaamte als ik reacties lees zoals Kwakoe, Rode muts en Van Speyk..

  Het is niet zo dat als je niet van Curacao komt, of zwart bruin, blank, wit geel of blauw bent, je geen recht van spreken hebt of minder intelligent of minder betrokken. Kunnen we het gewoon bij een inhoudelijke discussie houden zonder iemand aan te vallen op achtergrond, kleur, religie of andere fetisj voorkeuren ;)?

 12. Laat die zwarte vrouwen eens van zich af spreken!Waarom pikken jullie dit?
  Maak samen een vuist tegen die mongool die jullie zo onderuit haalt.
  Dit verdienen de vrouwen van Curacou niet.

 13. wanneer je denk een ander monddood te maken moet je beginnen met slaven en slavernij.
  je probeert een schuldgevoel op te wekken. helaas werkt deze methode niet meer.

 14. @monkey: ik weet niet waar jij je info vandaan hebt, maar nogmaals: de slavenhandel was in handen van de WIC en niet van de toenmalige Nederlandse regering of het Koningshuis. Curacao was toen ook geen kolonie, maar prive-bezit van de WIC. Het aandeel van de WIC/Nederlandse handelarend was maar 5%, dat noem ik niet “aanzienlijk”. . .

 15. De West Indische Compagnie (WIC) was de grootste Nederlandse slavenhandelaar gedurende de transatlantische slavenhandel. Over de oprichting en de financiering van deze zgn. ‘multinational zegt wikipedia het volgende:

  “De WIC werd georganiseerd naar het model van de VOC en bestond uit vijf kamers: Amsterdam, Zeeland, Maze, Stad en Lande en Noorderkwartier. De geldigheidsduur van het octrooi werd vastgesteld op 24 jaar. Het bestuur bestond uit de Heren XIX, Cornelis Bicker werd een van de belangrijkste bewindhebbers. Pas in 1623 was de financiering rond nadat diverse steden, die betrokken waren bij de zoutvaart onder druk waren gezet. De steden gaven geen krimp en als oplossing is de zoutvaart uitgezonderd.[8] De Staten-Generaal en de VOC zegden een miljoen gulden in de vorm van kapitaal en subsidie toe. Anders dan de VOC had de WIC niet het recht om militairen in te zetten. Daarvoor was toestemming van de Staten-Generaal der Nederlanden nodig. De kaapvaart werd een van de belangrijke doelstellingen van de WIC. Het bewapenen van de handelsschepen met kanonnen en soldaten om zich te verdedigen tegenover Spaanse schepen was daarbij van groot belang. Op bijna alle schepen in 1623 gingen 40 à 50 soldaten mee, voor een niet nader genoemde bestemming, mogelijk ter assistentie bij kapen van vijandelijke schepen”

  De WIC is dus gefinancierd door de Nederlandse staat (Staten-Generaal) en werd actief ondersteund door Nederland door het plaatsen van soldaten aan boord van de schepen van de WIC. Dus op zijn best was de WIC een overheids NV en draagt de Nederlandse staat grote verantwoordelijkheid voor het Nederlandse aandeel in de transatlantische slavenhandel.
  zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/West-Indische_Compagnie

 16. Ik stel voor dat we een committee gaan oprichten voor herstelbetalingen aan het Curacaose volk (en niet alleen de Afro’s), door de vorige regering!!!

 17. @kwakoe: Idina vindt helemaal niemand interessant, zeker niet als hij niet zwart is, behalve dan als een blanke een zak geld bij zich heeft of een zak met spiegeltjes en kraaltjes (alleen dan tegenwoordig van de dure soort). Idina is uit op volledige Afrikanisering van Curacao. Cultuurdominantie heet dat en daar komt zijn persoonlijke hoogmoedswaanzin nog even lekker bovenop. “Afrika” moet hier de dienst uitmaken, met hem als Opperhoofd. Dat komt hem gewoon goed uit, maar voor su hendenan is het de ultieme wraak, de ultieme genoegdoening, het historische gelijk. Hij doet dat hier en niet in Afrika, omdat het hier lekker veilig is en omdat hij er hier een slaatje uit kan proberen te slaan.

  Slavenhandel is zo oud als de wereld, maar weet u, meneer Kwakoe, in Europa is het inmiddels verboden en wordt het streng bestraft als het de kop opsteekt. In Afrika is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld, zoals het ook destijds in Afrika de normaalste zaak van de wereld was. Ik heb, met Philippe, al vaak aangegeven, dat er hier veel slaven waren, die zelf in slaven handelden, om bijvoorbeeld op die manier familieleden of geliefden vrij te kopen, daar hoor ik Idina en zijn Afro’s dus nooit over, gek he? Zo waren er ook Afrikaanse plantage-eigenaren, die ook “gewoon” met Afrikaanse slaven werkten. Hoor je Idina en zijn Afro’s ook nooit over, gek he?

  Oh en waarom Idina het nooit over de toekomst heeft? Tja, waarom zou je het over de toekomst hebben, als je denkt dat het verleden meer opbrengt. . .

 18. @geschiedvervalsing: het kwartje gaat ook nooit vallen, he? Sla eens een geschiedenisboek open of typ eens iets in op Google. Curacao was destijds prive-eigendom van de WIC!

 19. Philippe, had ook dit weer niet beter kunnen zeggen. Spijker op de kop!!

 20. Niemand die dus kan bedenken waarom we niet TROTS kunnen zijn op onze slavernij-overlev[er]ing, kennelijk, want daarop [en een paar andere zaken die ik aansnij] zijn geen reacties.

  @ Van Speyk (1831). Ook nog een inhoudelijke reactie?

  @Big SAM In de tekst maak ik een onderscheid tussen de ondernemingen die in slavenhandel zaten (jawel, die waren Nederlands) en Nederland als staat. Er wordt dus niets ontkend. Dat verschil is niet onbelangrijk.

  Bij deze discussie wil ik de basis van allerlei claims zoals Wiels die stelt fundamenteel bekijken. Ik neem aan dat de premisse van Wiels is, dat een Staat verantwoordelijk kan -of moet- worden gehouden voor de daden van haar landgenoten?

  Dan zou Curaçao als land verantwoordelijkheid moeten nemen [en schade vergoeden] aan de vrouwen die tegen hun wil in Campo werken.
  Dan zou Curaçao de Cubanen schadeloos moeten stellen. [zie onder]
  Dan zou Curaçao de USA en EU schadeloos moeten stellen voor de schade ten gevolge van drugs die door Curaçaose figuren die kant op wordt getransporteerd?
  En als dat niet hoeft, waarom dan niet?

  Kortom, wie kan er nu eens fundamenteel en zonder emotie over de premissen van de claims en stellingen van Wiels van gedachten wisselen, zoals ook: waarom niet ISLA pakken en wel Shell. Welke basisgedachte ligt daaraan ten grondslag?

  Als we het over die uitgangspunten eens worden, zal de discussie constructiever worden want dan heb je de basis met elkaar gedeeld. Zo ontstaat begrip.

  Cubaanse zaak (voor zover ik weet ligt deze claim er nog altijd)
  “In their 2006 lawsuit, the Cuban workers said they were kidnapped and trafficked to Curacao, where the Cuban government forced them and many others to work for Curacao Drydock in slave-like conditions on ships and oil platforms, for 112 hours a week. ….The district court in Miami ordered Curacao Drydock to pay the plaintiffs $80 million.”

 21. Curacao moet maar zo snel mogelijk uit het Koninkrijksverband stappen. Men krijgt daarbij alle medewerking van de tweede kamer. Geen 10 jaar wachten, maar gewoon nu. Ik denk dat Nederland er nog wel een miljardje voor over heeft om van die dure idiotie van Wiels c.s. af te zijn. Good luck en succes!

 22. @shurendy, Misschien kan jij je wetenschappelijke bronnen aan ons vertellen want wat jij verteld is iets wat niemand weet. dus aub toon je bronnen aan ons!

 23. Ik zou de brief zelf geschreven kunnen hebben – GRAPJE. Hulde voor de onbekende auteur. U verdient een hoofdprijs en een ereplek op de ranglijst

 24. Niemand die nu op Curaçao leeft is slaaf geweest, ouders en grootouders evenmin. Waar wil je dan vergoeding voor: dat je niet goed bij je verstand bent en een minderwaardigheidscomplex met je mee zult? Hou met janken, neem je verantwoordelijkheid! Je bent enkel slaaf van de kronkels in je hoofd.

 25. Werkelijk verbazingwekkend die voortdurende discussie over de slavernij. Ik heb er geen idee van welk onrecht mijn voorouders mogelijk is aangedaan anderhalve eeuw geleden, maar op Curaçao weet men het precies. Leidend beginsel: Alles wat verkeerd is komt door de slavernij en Nederland moet betalen want dat is de schuld van ALLES!.
  Breng het maar voor de civiele rechter zou ik zeggen. Je moet dan wel aantonen welke schade je geleden hebt en wie daar voor verantwoordelijk is. Kun je dat niet hou dan verder je mond en hou op anderen de schuld te geven van je gebrek aan maatschappelijk succes.

  Wie was verantwoordelijk voor de slavernij? Afrikanen die naburige stammen overvielen en mensen krijgsgevangen maakten? Arabische slavenhandelaars die de krijgsgevangenen opkochten en doorverkochten aan de West-Indische Compagnie? De WIC, (een particuliere onderneming, geen overheidsbedrijf!) die de slaven kocht en overbracht naar Zuid-Amerika en ze doorverkocht aan de slavenhouders? De slavenhouders die de mensen gevangen hielden en lieten werken? De Nederlandse overheid die het toestond?

  Wie was die Nederlandse overheid? Pas in 1848, met de invoering van de grondwet van Thorbecke, is Nederland min of meer democratisch geworden. Daarvoor was het de koning die aan de touwtjes trok en zichzelf aanzienlijk verrijkt heeft middels dubieuze zaken. Vijftien jaar nadat koning Willem II een deel van zijn macht verloor werd de slavernij afgeschaft. Blijkbaar wilde de koning de slavernij wel maar het volk niet.

  Wie is nu het meest verantwoordelijk? Velen, maar koningin Beatrix als huidige wettige opvolger van het koningschap van Willem II en zijn voorgangers het meest. Het Nederlandse volk had niets te zeggen over de slavernij en had er geen enkel belang bij. Nee, slavernij-slachtoffers, bij de koningin moet u zijn, die heeft bovendien geld zat. Hopen maar dat de Indonesiërs niet ook komen zeuren want dan wordt het wel wat krap, maar vreest niet, die zijn gewoon aan het werk gegaan na de onafhankelijkheid en lopen niet continue te jammeren over leed hun verre voorouders wellicht aangedaan.

 26. @Philippe Maaskant,,you are just as Cristobal Colombus a damn blasting LIER.

  the dutch is the slavedrivers, you can run but thers no hiding.

 27. Ik lees op reacties op jullie site. triest en kennelijk mesnen die geen geschiedenis op school hebben gehad,,Nederland niet begonnen met slavenhandel??? hahahahahah geweldig!!! Nou ga terug naar school en geschiedenis volgen.’
  Nederland is 1 van de grooste dieven en mensen(slavenhandel) en nog meer op de wereld.
  Al die reacties op versgeperst ik hoop van niet dat er een Curacaoenaar bij is. Als het wel zo is hallo Zwarte,,,,sukkelss verneder jezelf en een witte op troon laten zitten.Sukkels

 28. Philippe maaskant en versgeperst,
  Je grbruik het woord zwarte (een kleur) en het woord blanken (geen kleur). Versgeperst en philippe maaskant, als je over kleuren praat blijf bij kleur, als je zwart zegt, zeg dan wit.
  Als je het woord blank gebruikt gebruik je het woord donker.

 29. Wellicht is het ook een optie voor de nakomelingen van de slaven om dankbaar te zijn aan hun voorvaderen voor hun offers, waardoor ze op ons mooie eiland toch een beter bestaan hebben dan dat ze in Afrika zouden hebben.

 30. De essentie van mijn stukje is dat we ook onderwerpen uit de slaventijd kunnen koesteren die ons trots maken en dat Wiels ons juist neerzet als slachtoffers. Hij is dus m.i. (ik wil nog wel geloven, met de beste bedoelingen) met een compleet verkeerde aanpak bezig die Curacao niet vooruit helpt. Stel dat er en moderne Tula opstaat die de trots van het volk wel etaleert, charisma heeft, (integer is) en internationaal respect afdwingt. Zul je eens zien hoe Curacao verandert. DAT is het punt.

  @Coup Of het wetenschappelijk is? Tja, de gegevens van het NL parlement staan op internet, ook van die tijd is alles digitaal in te zien. De aantallen komen uit een verslag van de afwikkeling van de slavernij en de vergoeding daarvoor aan de slavenhouders. Bij de telling bleek nl dat een slaaf zich eerder al had vrijgekocht voor het bedrag wat ik noemde. (als hij even gewacht had, had hij zich 250 gulden bespaart)  Er is zelfs uitvoerig beschreven dat een kind dat net na afschaffing bij een ex slavin werd geboren niet meetelde als slaaf.

  Als je aangeeft waar ik de onderbouwing van de miljoenen of miljarden van Wiels kan vinden, dan zal ik dat graag narekenen. Mijn voorstel is na te rekenen en natuurlijk kun je het met de premissen niet eens zijn. Voorstel?

  Voor wat betreft andere aantallen en jaartallen. Wetenschappelijk? Ik zuig het echt niet uit mijn duim, maar raadpleeg bronnen die ik redelijk vertrouw. In dit geval:
  “Slavernij, canon en trauma”
  Oratie uitgesproken door Prof.dr. G.J. Oostindie bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar in de Caraibische Geschiedenis aan de Universiteit Leiden op vrijdag  19 oktober 2007. Een aanrader.

  @Anonymous Op dit forum hoop ik dat we van gedachten wisselen naar aanleiding van de INHOUD en de argumenten. Reacties die uitgaan van een (vermeende) etnische achtergrond, daar kunnen we niks mee als we vinden dat iedereen (na de afschaffing van de slavernij…!!) gelijk is en gelijke rechten heeft.

  Natuurlijk is Nederland faciliterend gewest bij de slavenhandel, maar wat ik betoog is dat het ondernemingen en ondernemers waren en dat het (in tegenstelling tot de holocaust) geen staatsinitiatief was. In NL was er zelfs weerzin tegen. Eens schijnt geprobeerd te zijn om een schip met slaven in NL te laten en dat riep zulke weerzin op dat het terugmoest. (Speelde in Zeeland heb verder details niet paraat.)

  Verder hoopte ik, zeker zoals Wiels de Shell aanpakt, na te gaan of iemand zou weten waarom ISLA dan niet net zo hard zou worden aangepakt. In een rechtstaat gelden de wetten in gelijke mate voor iedereen toch? Of wordt het hier Iran, waar je wordt vervolgd als Ayatollah Wiels het nodig vindt?

 31. @Louise

  Waarom is ‘djarason’ niet, zoals alle andere dagen van de week, afkomstig van het Spaans?

 32. @Maaskant

  Schijnbaar nooit van ‘Fort Elmina’ gehoord.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Elmina

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Maurits_van_Nassau-Siegen

 33. @Anonymus: Maaskant die zelf ook van creoolsSurinaamse komaf is

  ??????????????????????????????????

  Dus een echte “BOUNTY”, BRUIN van buiten maar WIT VAN BINNEN.
  LOL LOL

 34. @ Titanic. Volkomen gelijk. Laatst was ik in Jamaica en kon met het eerste het beste schoolkind van onder de 10 een gesprek voeren. Probeer dat maar eens in Curacao. Ten eerste ben je als makamba bij de Curacaose kinderen al verdacht en te tweede kennen ze niet veel meer dan Papiamentu. Hou ze dom, arm zijn ze toch al , blijkt het motto van veel olitieke partijen. Gezien het spuien van misinformatie tijdens de campagne kun je je afvragen of die verkiezingsuitslag wel serieus kan worden genomen. Wiels is volledig schizofreen. Hij laat de majesteit een verklaring aanbieden die hij “in naam van God” zelf heeft gemaakt. En vervolgens laat hij zijn socialistische kijk op dikke vrouwen weten. De God van Wiels is dus de God van een socialist. Da’s lachen.

 35. @Maaskant: En nee, ik verwacht geen reactie van Wiels, Wiels is meer van de monologen, dat weten we.

  “De pot verwijt de ketel” LOL LOL

 36. Naar schatting van UN, zijn er op dit moment nog 12 miljoen, tot 27 miljoen slaven werkzaam. Wellicht kan eerst dit probleem eens worden aangepakt, voordat mensen die zelf nooit in slavernij hebben verkeerd, zich gaan rijk rekenen. Ook voor de huidige slavernij zijn geen specifieke naties aan te wijzen die verantwoordelijk zijn.

 37. Slavernij is natuurlijk nooit goed te praten.
  daar moet iedereen het toch over eens zijn.
  Maar om na 150 jaar, zich nog steeds te wentelen in de gedachte dat je problemen ontstaan zijn in deze verdorven geschiedenis, gaat mij te ver.
  iedereen die nu leeft heeft zijn eigen verantwoordelijkheden.
  Dat er hele groepen mensen zijn, die niet voor zichzelf kunnen zorgen is een probleem.
  Maar wel een probleem voor deze mensen en deze overheid.

  In alle landen zijn er groepen, die het niet redden op eigen kracht.
  dat is niet iets alleen van Curacao.
  De overheid heeft de verantwoordelijkheid om deze mensen te helpen.
  Dat is het probleem, de overheid heeft de afgelopen 50 jaar, zich niets aangetrokken van deze mensen.

  Deze mensen krijgen kinderen, die met een grote achterstand beginnen in het leven.
  geen geld, geen opvoeding, geen eten, geen opleiding, geen kansen in het leven.
  de basis zijn de ouders (moeders), deze moeten hulp krijgen.
  zodat de kinderen wel eten hebben, wel een opleiding kunnen volgen, een beetje opvoeding en dan zullen deze kinderen wel kansen krijgen in het leven.
  Maar dat kost geld…
  Dit geld moet vrij gemaakt worden om deze gezinnen te begeleiden.
  over 15-20 jaar levert dit heel veel geld op.
  namelijk die kinderen gaan werken ipv de criminaliteit in.
  en dat levert weer geld op voor de maatschappij.
  dus nu investeren, levert later grote besparingen op bij justitie/politie/gevangenis/enzovoort.

  Ga niet graven in het verleden naar de oorzaak, maar ga zoeken naar oplossingen.
  Van het verleden kan men leren hoe het niet moet.
  maar nu wel de problemen aanpakken….

 38. Ik neem aan, dat Philippe ermee bekend is, dat onder de “slaven” zo’n beetje de pleuris uitbreekt, wanneer na wetenschappelijk onderzoek uit feiten blijkt, dat de gebeurtenissen tijdens de slavernij niet zo erg waren als hier de ronde doen en flink aangedikt zijn. Daarmee wil niet gezegd zijn, dat het niet erg was. Alle commentaren dienaangaande moet hij maar naast zich neerleggen.

 39. http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedvervalsing

  Geschiedvervalsing is de term die wordt gebruikt om aan te duiden dat historici het verloop van historische gebeurtenissen opzettelijk anders beschrijven of hebben beschreven dan hoe die in de werkelijkheid zijn gebeurd. Iemand die geschiedvervalsing pleegt doet dit vaak uit politieke of ideologische motieven.

  Een vaak voorkomende vorm van geschiedvervalsing is het weglaten of vervormen van bepaalde historische feiten in een biografie van een persoon die in die periode negatief of positief wordt beoordeeld (voorbeelden zijn personen betrokken bij genocide of bij collaboratie of desertie in een oorlog (onder andere Tweede Wereldoorlog). De historicus zal dan het beeld van die persoon “inkleuren” volgens de in die tijd geldende opvattingen over deze persoon.

 40. Tsja, daar heb je het weer. Maaskant, zelf van verre ook een afstammeling van Surinaamse slaven die hier glashard beweert dat Nederland niet aan slavenhandel deed. Het kan verkeren met bepaalde mensen van Sur.komaf die zich nederlandser willen voordoen dan de Nederlanders themself. Ik denk dat zelfs Hollanders de wenkbrauwen zullen fronsen als ze lezen dat Maaskant, zelf ook door afkomst ook met Afrikaans Slavenbloed in zijn lijf, zoiets doms beweert. Shame on you brada.

 41. Wiels zei ook nadat bekend was geworden dat Jamaloodin officieel verdachte is in de Bientu zaak, dat er afgelopen week nog meer personen zouden worden opgepakt . Niets van waar gebleken. Wiels is een ziekelijke leugenaar die bang is voor de verantwoordelijkheid die hij heeft gekregen als grootste partij. Hij schreeuwt liever vanaf de zijkant. Hij weet drommels goed dat hij IQ tekort komt om het land te leiden. ( hij is overigens veel te dik, maar ja dat komt door de slaventijd. Heeft niets te maken met teveel eten en te weinig bewegen….).

 42. “”Citaat Wiels “De mensen hebben een verkeerd voedingspatroon en dat is een historische erfenis uit het slavernijverleden.“
  Wat een onzin van de heer Wiels.
  De slaven moesten heel hard werken en hadden geen auto, geen TV, PC etc. De voedsel die men tot zich nam werd snel verbrand.
  Maar nu heeft men een ander eet – en leefpatroon en men beweegt onvoldoende. Waarom heeft Wiels het alleen over de vrouw. Heeft hij goed om zich heen gekeken hoeveel mannen met dikke buik rondlopen. Hoe belangrijker je functie, hoe groter de buik…een soort status.
  Een belediging aan de zwarte vrouw…Hij is misschien vergeten dat een zwarte vrouw hem op de wereld heeft gezet. Ik vind het heel triest voor zijn familie dat hij zo denkt. Slavernij heeft er niets mee te maken.

 43. Door te stellen dat het niet Nederland was die aan de slavenhandel deed probeert de schrijver van dit stuk de rol van Nederland, de Nederlandse staat, te bagatelliseren. Het is hetzelfde als stellen dat niet Hitler de joden vermoord heeft maar zijn handlangers.Volgens alle belangrijke geschiedenisbronnen was Nederland een van de belangrijkste spelers in de slavenhandel tussen afrika en de amerika’s. Hiervoor had Nederland zelfs kolonien langs de afrikaanse westkust (veroverd op de Portugezen). Die door het verbieden van de slavenhandel door de Engelsen (pas veel later door Nederland) niet meer van belang waren voor de Nederlanders. De Nederlanders hebben van 1642 tot 1814 de afrikaanse goudkust bezet in welk gebied fort Elmina de belngrkjkste haven voor de slaven handel was. De stelling dat Nederland niet aan slaven handel deed is dus geschiedsvervalsing van de eerste orde.

 44. @philipe Maaskant, je zegt tegen Kwakoe dat het over Curacao gaat en niet over Suriname. maar kwakoe sprak jou aan als mede Surinamer van creoolse afkomst. Want velen van jouw creools-Surinaamse landgenoten denken niet anders dan Wiels over de slavernij. Het is niet voor niets dat Wiels een Surinaamse econoom die al eerder zulke berekeningen heeft gemaakt voor suriname, in de hand neemt om te berekenen hoeveel Nederland eigenlijk schuldig is, Wiels is leerling van de Surinaamse creolen die zich met de slavernij bezighouden. Persoonlijk vind ik het ook niet leuk als Surinamers zich met onze Curacaouse zaken bemoeien, maar in dit geval gaat het over een gezamelijke Surinaams Curacacouse zaak,, n.l. de Slavernij.
  Ik kan me ook best voorstellen dat Kwakoe zich afvraagt wie dan wel verantwoordelijk was voor de slavernij in beide landen als Maaskant die zelf ook van creoolsSurinaamse komaf is, beweert dat Nederland de slavernij niet heeft gedaan.

 45. Ik heb het open brief van de heer Maaskant gelezen, maar ben niet echt onder de indruk van zijn betoog. Ik vind zijn hele verhaal wat simplistisch voorgesteld en mist diepgang en de nodige wetenschappelijke ondersteuning. Zo noemt hij enkele jaartallen en aantallen in zijn verhaal, dat alleen God weet of ze kloppen of niet. Bovendien vind ik zijn rekensommetje van herstelbetalingen veels te simpel en ondoordacht.

  Het is wel makkelijk om te reageren op de veelal stupide uitlatingen van de heer Wiels, maar als kritische burger moet je je niet laten verleiden door zomaar een verhaal te schrijven zonder onderbouwing. Overigens ben ik het wel eens met de heer Wiels over het aanbieden van excuses door Nederland, en herstelbetalingen aan slavernij slachtoffers door alle landen en instituten die in het verleden zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

 46. Niets op aan te merken.
  Goed geschreven.

  Niets op aan te merken. Nederland heeft geen schone handen. Maar voor een Curaçaoënaar is het toch noodzaak om dit ..allang..te weten.
  Hier in de brief komt Nederland er schoner uit dan de meesten in gedachten hadden. Dus zullen er gefrustreerde reacties op dit bericht komen, omdat sommigen lezers nu hun levenslange, met de paplepel ingegoten ideeën over Nederland en de slaventijd moeten bijscholen. Echter zal de mentaliteit tegenwerken en vasthouden aan wat er altijd voorgehouden is. Of denken; Moeten wij dit geloven haha.. Nee, wil je het niet geloven dan kan je het gewoon uitzoeken. Want om nu te horen dat je al jaren de plank misslaat…kan je niet zomaar toegeven lijkt mij.
  Vergeet niet dat Nederland moeilijk kan samenwerken met een man als Wiels. Hoe lang is zijn termijn 4 jaar?. Dus onder wel excuus dan ook….hij gaat die 4 jaar geld binnenhalen voor zichzelf?..zet 2 landen tegen elkaar op. Komt in de geschiedenis boeken als: de grote vrijheidsstrijder”. Er is er maar 1 die er na die 4 jaar…zeer royaal bijzit!

  Ik pak maar een ding hoor. Deze info is altijd tijden voor iedereen openbaar op het eiland. bijv het Maritiem museum. Komt daar wel eens iemand binnen, om dat ook even te lezen? Toch een stukje geschiedenis wat iedereen bezig houdt. Wel zie ik daar vaak alleen maar toeristen en weinig locals.
  Oh ja, er staan plaatjes bij! 🙂

  Goed geschreven.

 47. @Kwakoe
  Natuurlijk zit meneer Wiels niet te wachten op een gesprek met dhr, Maaskant. Dhr Wiels weet zelf ook wel dat hij onzin zit te verkondigen. Maar die slachtoffer rol opzoeken verkoopt zo lekker aan domme mensen. Was laatst nog op Jamaica. Je moet is weten hoe gezond die mensen daar leven. Niet voor niets dat de beste hardlopers uit dat land komen. Wat je eet heeft helemaal niets te maken met slavernij. Je persoonlijke attitude heeft ook geen ene malle jeweetwel te maken met slavernij. Kijk eens hoe trots mensen zijn op de bovenwinden. Die amerikaanse vrouwen gaan helemaal wild om een black snake te temmen. En die blanke vrouw van Wiels net zo. Als de Shell de rafinaarderij zou runnen als de venezolanen het nu doen dan zou het eiland te klein zijn. Men zouden die makamba’s een supergrote sm..l geven. Maar nu het in handen is van Venezolanen is het pappen en nathouden.
  Dhr. Wiels moet nu maar eens aan het Curcaose volk laten zien wat voor groot bestuurder hij is. Volgens mij is hij hopi skuma i tiki chokolate.

 48. @ Pukkie. Hopelijk houdt Wiels zijn poot stijf en houdt hij MFK/Maffia buiten de deur.

  Je zal toch onderhand wel begrijpen, dat er geen PS-regering kan komen, nu Wiels de PAR heeft afgeserveerd en MFK/MAN niet met de PS willen en Asjes heeft daarbij ook nog olie op het vuur gegooid op zijn facebook-pagina. De volgende informateur zal van MFK-huize zijn en ik vrees, dat die informateur tot dezelfde conclusie zal komen gezien de vijandschap MFK/MAN tegen de PAR. MFK/MAN/PAIS/PNP kan nooit een stabiele regering opleveren, die het 4 jaar uithoudt. Veel zal afhangen van de manoeuvres van Rosaria, want wat valt deze man tegen. Rosaria had zeker moeten weten, dat de intentieverklaring zinloos was. Zeker is, dat Schotte geen MP zal worden en komt er dan een Cecile van der Dijs op die stoel? Schotte vond, dat hij MP moest worden, als Wiels zelf niet MP wilde worden en zou Rosaria hetzelfde kunnen zeggen. Troubles genoeg zou ik zeggen.

 49. @ AdCur. And now we wait…… op een reactie van Wiels

  Dat hangt ervan af, of Jerommeke een artikel op internet kan vinden dat hem bevalt en dus onbetrouwbaar is.

 50. @Kwakoe. Ik weet niet wat je met Suriname hebt, maar hier hebben we het over Curacao. Normaliter wordt er een onderscheid gemaakt tussen de handelaren en de regering. In de handel via tussenstop Brazilie bijv. waren joden actief en verder de WOC en de Middelburgse cie die uiteindelijk failliet gingen. De miljoenen slaven van Wiels woonden in elke geval niet op Curacao, maar dat moet hij zelf maar even uitleggen. Het was bovendien geen erg winstgevende handel. En nee, ik verwacht geen reactie van Wiels, Wiels is meer van de monologen, dat weten we.

 51. Die het er niet mee eens zijn een enkele reis naar Senegal en Gambie en Nigeria dan kunnen ze daar met hun in Nederland opgedane kennis? orde op zaken stellen.

 52. @AdCUR schreef; and now we wait……op een reactie van Wiels. 😆

  Wel AdCUR, er bestaat een spreekwoord dat luidt: “Wie vraagt wordt overgeslagen”..
  Ik vrees dat Wiels die Maaskant gewoon overslaat. Maaskant zal zeer waarschijnlijk té happig bevonden worden door diegene waarvan Maaskant, zo lijkt het, met alle macht hoopt en verwacht iets van kritiek uit te lokken..Vorige week ook al die zogenoemde dossier Wiels. Die Maaskant lijkt wel geobsedeerd te zijn door Helmin Wiels, ha ha ha . 😆 😉

 53. And now we wait…… op een reactie van Wiels 🙂

 54. @ geschiedvervalsing. Volgens Wiels gaat het om 28 miljoen slaven. Kwamen die allemaal via Curacao ? Staanplaatsen zeker.

 55. In Suriname noemen we Su landgenoten als P.maaskant “Redi Musu”. Ik vraag me echt af wie dan debet was aan slavenhandel op Curacao Maaskant, en als het kan zou ik ook willen weten wie er verantwoordelijk was voor de slavernij in Suriname. Ik vrees dat Wiels niet bijster geinteresseerd is wat meneer Maaskant vindt. Beste Philippe, ik denk niet dat je in aanmerking komt voor een gesprek met Wiels. Ik denk dat hij je niet interessant genoeg vindt, ook al doe je ontzettend je best en wellicht vurig hoopt om door Wiels bekritiseert te worden. Hopend op een beetje eilandelijke bekendheid? Odi.

 56. Subliem betoog van Philippe, hulde!

 57. [We moeten op zoek naar de rechtsopvolgers van handelaren.]

  Bedoel je de grootgrondbezitters op Curacao?

 58. [Bovendien was het niet Nederland die de slavenhandel deed.]

  Nou wordt ie mooi, van wie was de slavendepots op Curacao dan?
  De slaven werden naar Curacao gedeporteerd en vanuit Curacao doorverkocht.

 59. Er wordt op dit eiland heel wat in de achteruitkijkspiegel gekeken. Behalve in de auto dan. Meestal gebruikt men dat retrospectief hier, om daar een slaatje uit te slaan. Sting zong het al :”History teaches nothing” en hij heeft gelijk , ondanks het protest van de geschiedenisleraar. Heel even heb ik bij Wiels het idee gehad, dat hij het allemaal deed voor Curacao. Wat wordt het volk van Curacao er beter van. Dat is de hamvraag. Maar drie dagen voor het sluiten van de Staten komt de ware aard naar boven. Pensioenen moeten nog verder omhoog. Schande !! De “mannenbroeders” van het kabinet Schotte, willen terug naar business as usual. Ofwel : Klauwen as usual. MAN vindt dat prettig en blokkeert een PS, PAIS, PNP regering. Oude schuld bij Schotte Mijnheer Cooper ? Hopelijk houdt Wiels zijn poot stijf en houdt hij MFK/Maffia buiten de deur. We wachten af, net als het volk van Curacao.