• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Na de locaties op de Jan Noorduynweg, Emmastad, Daniel en het Amstelterrein wordt er wederom een dwaas idee geopperd om het nieuwe ziekenhuis buiten de stad te bouwen, en wel aan de Noordkust”, zegt Fundashon pro Monumento (ProMo). De stichting wil dat het ziekenhuis in Otrobanda blijft.

Dit jaar wordt het vijftienjarige jubileum van Willemstad op de Werelderfgoedlijst van de Unesco gevierd. “ProMo heeft dit ingeluid met het organiseren van een Monumento Habrí in het Koralengebied van Otrobanda afgelopen zondag, waar meer dan 5,500 mensen op af kwamen. Het verbaast ProMo dat ondanks dit feit, er kennelijk mensen en organisaties zijn die deze Werelderfgoedstatus niet belangrijk vinden.”

Impact
Volgens de stichting is de binnenstad aan het doodbloeden vanwege ontwikkelingen buiten de stad. “Heeft men zich wel eens afgevraagd wat de impact is van het weghalen van het ziekenhuis op de binnenstad en op Otrobanda in het bijzonder? Er hebben zich immers rondom het ziekenhuis door de decennia heen allerlei activiteiten ontplooid welke het ziekenhuis ondersteunen en andersom. Denk aan restaurants, winkels, supermarkten, snacks, banken, pensions, botika’s, fysiotherapiepraktijken, specialistenpraktijken, een laboratorium. Deze zullen allen veel minder omzet maken of misschien wel hun bestaansrecht verliezen als het hospitaal uit de binnenstad verdwijnt.”

Airco
Dhr. Paul de Windt, die de locatie aan de Noordkust heeft geopperd, is van mening dat het beter is om aan de Noordkust te bouwen omdat daar op een heuvelrug altijd wind is. Als het goed op de wind ligt zou men geen airco hoeven toe te plaatsen. “Daar tegenover staat dat bijna alles van roestvrijstaal gemaakt moet worden en alle electronica in geconditioneerde dozen moet vanwege fijne zoutwaterdruppeltjes in de lucht”, aldus ProMo. “Wellicht zal dan de beslissing genomen worden om in het gehele hospitaal airco aan te leggen. Wie zal dat betalen? De bevolking van Curaçao.”

Toegangswegen
Verder heeft dhr. de Windt het over het gemakkelijk aanleggen van twee toegangswegen naar het nieuwe hospitaal. “Wat dhr. de Windt vergeet is dat infrastructuur niet alleen een strook asfalt is maar ook electra, telecommunicatie, water, straatverlichting, riolering, duikers, rooien, rotondes, verkeersborden en stoplichten. Dat betekent al gauw weer een paar miljoentjes die je moet betalen voor slechts twee toegangswegen. Gaat de Apollo Hospitals Group dit betalen of moeten de inwoners van Curaçao dit aanleggen en betalen?”

Otrobanda
“ProMo heeft al eerder de vraag gesteld of een nieuw ziekenhuis wel de juiste oplossing is. Immers het oude ziekenhuis, is wellicht wel oud en slecht onderhouden, maar ProMo is overtuigd dat na rigoreuse renovatie, restauratie en restructurering, het complex goed te gebruiken is als ziekenhuis.” ProMo pleit er ten overvloede voor dat het hospitaal in Otrobanda blijft om te voorkomen dat de stad ‘verder verloedert’.

23 reacties op “‘Nieuw ziekenhuis aan de Noordkust?’”

  1. @Jaku: ‘merk dat veel mensen hier zomaar reageren zonder kennis van zorg en welzijn te hebben’. Met die opmerkingen die je daarna maakt, laat je zien er ook niet zoveel verstand van te hebben…

    Al die dure consultants hebben rapporten achtergelaten waaruit blijkt dat restaureren van het huidige Sehos duurder zal uitvallen, met gevaar voor de patiënten (denk aan fijnstof, verzakkingen, etc).

    Laat je a.u.b. informeren mensen, en laat je niet meeslepen door mensen die bang zijn dat ze hun dikbelegde boterham kwijt raken.

  2. Een grote nieuwe ziekenhuis zal de overheid onnodig veel geld gaan kosten omdat de bedden betaald moeten worden. Elk leeg bed is een kostenpost voor de gemeenschap.

    Ik merk dat veel mensen hier zomaar reageren zonder kennis van zorg en welzijn te hebben. Ze denken aan zoveel mogelijk bedden, maar tegenwoordig kan dit niet meer!
    Ziekenhuizen worden steeds kleiner om te kunnen besparen. De tijd dat men men weken of zelfs maanden in een ziekenhuis verbleef is uit de tijd.
    Wie meedenkt weet dat een ziekenhuis geen gesubsidieerde ”hotel” is maar een gebouw om eventjes in te verblijven en daarna zo snel mogelijk weer naar huis of naar een revalidatiecentra.
    Men moet niet proberen om handel te drijven met ”zieke” mensen maar zorgen dat ziekten voorkomen wordt. En daarvoor heb je genoeg aan een doodeenvoudige ziekenhuis als St. Elizabeth met de nodige aanpassingen.
    Veel kabaal om niets dus.

  3. @Promo, ik denk dat ik uw argument wel begrijp, maar ik ben het er gewoon niet mee eens.
    Er zal hoe dan ook grondig moeten worden ingegrepen in het ziekenhuis.
    De vraag nu is wat is voor de zorg de beste locatie voor het ziekenhuis.

    Als er een beter locatie is dan Otrabanda, dan moet hij daar komen. Als Otrabanda de beste locatie is moet het daar blijven. Maar het ziekenhuis houden in Otrabanda om redenen die niet gaan over de functie, efficientie, betaalbaarheid en toekomst van het ziekenhuis zijn in mijn optiek B.S. Dan kun je boos reageren op mij en mij oplossingen laten verzinnen voor problemen die er ontstaan, maar de core van mijn standpunt blijft hetzelfde.
    Zorg + financieel rendabel op de eerste plaats.

    Trouwens dat volgens u Otrabanda’s leven en enigste bestaansrecht gelinkt is aan een instantie is ook niet een erg robust model. Net als het openhouden van de rafinaderij at all costs om de werkgelegenheid te redden.

  4. @ Opmerker. De kunde van de specialisten in de op Curaçao aanwezige ziekenhuizen moet hij niet onderschatten. Ik had niet de indruk, dat hij daarop doelde, maar meer over de huisvesting als zodanig.
    Verder is het wel belangrijk dat je taal goed spreekt van het land waar je naar toe gaat (ondanks eventuele aanwezige tolken) vooral als het over medische vraagstukken gaat. Elke Curacaoenaar heeft Spaans op school geleerd en dat spreken ze volgens mij in Colombia ook en de meeste specialisten spreken ookm Engels. Ik begin me af te vragen of je wel eens een uitzending hebt meegemaakt, want het lijkt er niet op.
    Of de behandelingen inderdaad goedkoper zal zijn is maar de vraag. Reis en verblijfskosten moet je ook meerekenen als je denkt het allemaal zelf te kunnen betalen. Dat is helemaal niet de vraag, want elke uitzending naar welk land dan ook kent reis- en verblijfkosten en die zijn in Colombia absoluut lager dan in Amerika en Nederland.
    En als laatste; stel dat daar een behandeling foutief gebeurd. Hoe ga je daar verder mee als dat later op Curaçao blijkt? Dat hangt ervan af of je zoals Trabou als zelfbetalende particulier gaat of als SVB-verzekerde.

  5. @ Cur Eye heeft er helemaal niets van begrepen. Uiteraard gaat het ook om de kwaliteit van het ziekenhuis. Maar je kunt niet domweg dat ding weghalen uit de stad zonder dat dat grote gevolgen heeft voor de leefbaarheid van de stad en dat er een hoop zaken falliet gaan. Niet echt gedacht aan de menselijke gevolgen? Wat is dan je oplossing om DAT probleem op te lossen? Een commerciele oplossing? Zoals wat? Wat geeft deze zaken een goede vervanginging voor wat ze NU hebben als het ziekenhuis verdwijnt?

  6. De tijd dat men maandenlang in een ziekenhuis verbleef is uit de tijd. Een ziekenhuis is voor slechts een paar dagen. Revalidatie moet thuis geschieden of in een revalidatiecentrum. Overal in Nederland worden ziekenhuizen gesloten door fusies. Snap niet waarom Curacao zo blijft zeuren om een nieuwe ziekenhuis. Bestaande ziekenhuis kan zeer goed opgeknapt worden,. De fundering van een nieuwe ziekenhuis kost meer dan renovatie van een complete ziekenhuis. Een ziekenhuis is voor een beperkte opnamen en niet om maanden in te verblijven. Laat dat eens een keer doordringen en dan kom je achter dan een nieuwe ziekenhuis BS is!

  7. Daar komt Promo weer… (zucht).
    alles wordt afgekraakt als het niet in hun eigen belang is..

    Mijn visie is zo:

    Een derde partij wilt met buitenlandse investering een ziekenhuis plaatsen… prima goed voor de economie toch.. Maar nadeel is dat de regering geen vinger meer in de pap heeft…

    Well de oplossing. laat ze het ziekenhuis bouwen, dan valt de directe verplichting van een ziekenhuis hebben even van de schouders.
    Dan kan het sehos dicht om goed rerenoveerd te worden (mensen willen jullie nu echt bouwen naast het sehos met het sehos open… wat met al dat stof en de open ramen) (open ramen prima… Maar alle patienten tussen de muggen is ook geen gezonde situatie.)

    Na het grote renoveren start je het sehos kleiner op waar je de vereiste capaciteit behoud en daarmee de prijs kan beinvloeden terweil de patienten (klanten) de keuze krijgen tussen bijde locaties.

    en voor nood situaties… what about een http://www.et3.com/ (soort grote buizenpost) tussen de ziekenhuizen in..

  8. @ Zorro
    Als medische verrichtingen die niet op Curaçao kunnen gebeuren moet er uitzending plaatsvinden, dat is duidelijk. De intentie in het stukje van Trabou was echter dat hij alleen huis tuin en keuken behandelingen hier laat behandelen.
    De kunde van de specialisten in de op Curaçao aanwezige ziekenhuizen moet hij niet onderschatten.
    Verder is het wel belangrijk dat je taal goed spreekt van het land waar je naar toe gaat (ondanks eventuele aanwezige tolken) vooral als het over medische vraagstukken gaat.
    Of de behandelingen inderdaad goedkoper zal zijn is maar de vraag. Reis en verblijfskosten moet je ook meerekenen als je denkt het allemaal zelf te kunnen betalen.
    Misschien is een behandeling in Colombia goedkoper echter in de VS zal dat zeker niet het geval zijn.
    En als laatste; stel dat daar een behandeling foutief gebeurd. Hoe ga je daar verder mee als dat later op Curaçao blijkt?

  9. Curacao heeft geen nieuwe ziekenhuis nodig.
    In Nederland fuseren ziekenhuizen juist omdat het beleid van opname veranderd is.
    Men verblijft tegenwoordig maar een paar dagen in een ziekenhuis, revalidatie volgt thuis of ergens anders.
    De tijd dat men weken of zelf maanden in een ziekenhuis verbleef is uit de tijd. Dit was ook niet meer te betalen. Dus Curacao, blijf a.u.b. niet zeuren om een nieuwe ziekenhuis verbouw wat je nu hebt, doet men in Nederland ook om kosten te besparen.
    De fundering van een nieuwe ziekenhuis is 3 keer zo duur als modernisering van ons ziekenhuis.
    Een ziekenhuis is niet meer een huis om weken of maanden in te wonen maar om eventjes naartoe te gaan voor een ingreep.

    Wat Curacao nodig heeft is, een goede revalidatiecentrum !!!
    En die mag wat mij betreft overal gebouwd worden.

  10. Gekoelde ruimten met airco’s zijn een broeinest van bacteriën.Niet voor niets zijn de airco gekoelde ruimten van Sehof besmet met bacteriën. Er is niets beters dan kamers/ruimten waar de frisse lucht doorheen kan waaien.
    Onze ziekenhuis is qua architectuur en ventilatie zeer ver in zijn tijd. Duurzaamheid houdt ook in minder stroom gebruiken dus als het kan geen airco’s.

    Frisse lucht en zonlicht doden bacteriën, maar ja probeer dat maar aan de zakkenvullers uit te leggen.

  11. Het nieuwe ziekenhuis is een goudmijn voor adviseurs en consultants. Hoe meer plannen en locaties bedacht kunnen worden, des te meer er in rekening gebracht kan worden.
    Tegen de tijd dat er een beslissing is genomen is de geschatte bouwprijs verdubbeld.

  12. Wat een B.S allemaal over nostalgie en andere zaken die niets met de functie of de eisen van een goed ziekenhuis te maken hebben. Een ziekenhuis is geen melkkoe, het is een absolute noodzakelijkheid, waar goede effectieve zorg voor de hele bevolking moet kunnen worden aangeboden.
    Volledige aircoditioning door diep-zeewater cooling. Mogelijkheid om daar ook energie uit te halen. Zelfs de derde klas in de airco. Er zijn wel voordelen aan deze locatie.. Het debat moet gaan over de voor- en nadelen voor HET ZIEKENHUIS EN DE ZORG. Niet over monumenten en winkeltjes… Verzin maar iets commercieels wat nieuw leven blaast in Otrabanda, maar beslis over mijn ziekenhuis met rationeel verstand ipv emoties…

  13. @ Opmerker. Waarom naar Colombia?

    Omdat het daar goedkoper is dan in Amerika of Nederland. Trabou schreef, dat hij zelf daarvoor geld apart zou zetten en dus zelf betaalt en dat zal echt niet iedereen kunnen. Als je trouwens een ingreep moet ondergaan, die niet op Curacao verricht kan worden, zal de SVB je naar Colombia sturen op kosten van de SVB. Zonder toestemming van de SVB naar Colombia gaan is dus op eigen rekening.

  14. Nieuw ziekenhuis? Met welk geld?
    Gewoon lapie lapie van het al oude Sehos.

  15. @trabou
    Waarom naar Colombia?
    Als iedereen er zo over denkt heb je dus geen ziekenhuis meer nodig! Geen werk meer voor artsen en verpleegkundigen? Het Sehos is al zo goed als failliet. Ben benieuwd als u spoedeisende hulp nodig heeft of u er dan nog zo over denkt.
    Omdat het ziekenhuis in slechte staat verkeert wil niet zeggen dat de artsen slecht zijn!
    @Haantje: vergis je niet in de renovatiekosten. Als het ziekenhuis volgens de gewenste regels moet gaan functioneren kan je het beter afbreken. Alle leidingen zijn verouderd, plafonds en vloeren voldoen niet aan de normen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
    (Ga o.a.eens kijken op de 3e klas mannen)

    Heb al eens eerder in een reactie gesteld dat het beter is om nieuw te bouwen op een stuk grond dat in bezit is van de overheid. Geen aankoop grondkosten. Verhuis alle overheidsdiensten naar het het dan oude Sehos gebouw waardoor de winkeliers in Otrabanda toch voldoende publiek krijgen. Alle huurkosten voor de diverse gebouwen die nu gehuurd worden komen daardoor vrij.

  16. De geniale oplossing voor dit locatie probleem : kies voor Klein Curaçao 🙂

  17. En zo blijven we maar naar andere locaties zoeken. Zo duurt het nog wel 25 jaar tot de eerste steenlegging. De afgelopen dagen ben ik diverse keren in het ziekenhuis geweest op ziekenbezoek en kom steeds meer tot de conclusie dat het huidige ziekenhuis gewoon moet blijven waar het is. Er is ruimte zat, het moet alleen grondig gerenoveerd worden. Het oude gedeelte ga je natuurlijk niet slopen zoals Krenk oneerbiedig aangeeft maar restaureren. Het pand is prachtig en ruimte in overvloed.

  18. paul bedoel je op het stukje terrein dat eigendom is van de familie? en ik denk dat het niet zo handig is een hospitaal in de route van stijgende en landende vliegtuigen.

  19. gewoon laten staan waar het nu is, heel otrobanda draait op sehos, opkrikken naar een normaal nivo. overigens laat ik alleen mijn grote teen opereren op curacao, geld apart voor grotere dingen, die gebeuren in colombia

  20. Ik denk dat de heer Bodok,minister van volksgezondheid,met spoed aan Nederland moet vragen om een “militair hospitaal” op Curacao neer te zetten.

  21. Kijk nog eens goed naar het plan van Weeber, voor een gedecentraliseerd hospitaal.

  22. Laat het ziekenhuis gewoon te Otrabanda.
    Sloop dat spookgebouw die al jaren pal voor het ziekenhuis staat en begin daar te bouwen er is ruimte zat.

    Dit ziekenhuis is meer dan een ziekenhuis alleen, het is voor de Curaçaoënaar iets wat nostalgie oproept. Ga je dit ziekenhuis verplaatsen dan neem je het hart van Curaçao / Otrabanda weg.
    Dus gewoon dat spookgebouw die al meer dan 60 jaar ernaast staat slopen en met bouwen beginnen, er is ruimte zat en vooral geen SALPETER hier in deze buurt.

    Je weet wat je hebt maar je weet niet wat je zult krijgen op een andere locatie.
    Heb nog nooit verroeste apparatuur etc. in dit ziekenhuis en buurt gezien!!!

  23. Elke nieuwe plan brengt miljoenen op voor de bedenkers en consultants. Het Amstel terrein is goud waard. Ettelijke miljoenen door Aqualectra betaald aan consultants voor een gebouw dat niet gebouwd wordt. Daarna weer miljoenen voor een ziekenhuis dat niet gebouwd wordt.
    Tegen de tijd dat er een beslisssing voor de locatie is genomen, is er al meer uitgegegeven dat de werkelijke bouwkosten. Wat is er indertijd niet verspilt aan consultants voor de airport? De consultants met hun politieke vriendjes vieren feest met jou geld.