CURAÇAO – De duikers van de Koninklijke Marine zijn van toegevoegde waarde voor Sint Maarten. Dat concludeerden de genodigden van de ‘visitors day’ die de marineduikers gisteren organiseerden op het Kustwacht Steunpunt op Sint Maarten.

 
“Een welkome aanvulling”, aldus hoofd sectie rampenbestrijding Paul Martens. “Helemaal in het kader van rampenbestrijding kunnen deze duikers met hun capaciteiten en speciale apparatuur veel sneller een volledig beeld geven van wat er onderwater moet gebeuren.”

Orkaanseizoen
Ook Edmond Johnson, als manager maritime services verantwoordelijk voor de binnenwateren van Sint Maarten, sprak zijn bewondering uit voor het werk van de marineduikers. “Dit is ‘out of the box’ denken. Ik ben ervan overtuigd dat er bij deze duikers aangeklopt gaat worden. En helemaal tijdens het orkaanseizoen. Ik kan mij de ellende na orkaan Luiz nog goed voor de geest halen. Ook onderwater moest er toen heel veel gebeuren. Ik weet zeker dat deze duikers toen hun steentje hadden kunnen bijdragen.”

Noodhulpverlening
De duikers van de Defensie Duik en Demonteergroep zijn vanaf 29 oktober bezig geweest met de duikoefening in de wateren van Sint Maarten. Daarbij concentreerden ze zich voornamelijk op werkzaamheden op het gebied van noodhulpverlening. De duikers brachten grote delen van de Simpson Bay Lagune in kaart. Daarnaast hebben de duikers ook ondiepe delen nauwkeurig afgezocht met een ‘akoestische’ handcamera. Ook is een wrak in de aanloop naar de Lagune is verkend.

www.versgeperst.com