• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het St. Elizabeth Hospitaal (SEHOS) is onder verscherpt toezicht gesteld, omdat onder andere de hygiëne niet in orde was. Ook is de klebsiellabacterie nog niet van de verpleegafdeling verdwenen. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers of zij nog wel in het ziekenhuis zouden durven liggen.

“Mij krijgen ze er niet in”, zegt de 37-jarige Clarence. “Als ik ziek blijk te zijn, en ik moet behandeld worden en misschien zelfs wel geopereerd, dan ga ik als de donder naar Nederland. Ik heb daar bijna tien jaar gewoond en ik weet uit ervaring dat het er daar een heel stuk beter aan toe gaat dan in het SEHOS. Hier op Curaçao zou ik bang zijn dat ik er zieker uit kom dan dat ik er in ging.”

Buitenland
Ook de 60-jarige Hubert zoekt liever een uitvlucht naar het buitenland. “Het ligt er helemaal aan waar ik last van heb. Als ik iets aan mijn hart heb en ik moet geopereerd worden, dan wil ik hoe dan ook naar Miami. Als er iets anders is, dan zou ik naar Colombia gaan. Het hangt er natuurlijk wel vanaf of ik daar op dat moment dan geld voor heb. Naar Nederland is sowieso geen optie, daar is alles nog veel duurder.” Het SEHOS mag wat hem betreft helemaal opdoeken. “Ze moeten het gewoon slopen en iets nieuws bouwen.”

Geen keuze
De 24-jarige Ilyza is bang dat ze geen keuze heeft in geval van ziekte. “Waar moet je dan heen als Curaçaoënaar? Er zit niets anders op dan akkoord te gaan met een opname in het SEHOS. Tenzij je genoeg geld hebt om naar Nederland of Amerika te vliegen, maar dat geldt voor heel veel van ons niet. Dus als je echt ziek bent, kun je geen kant op. Maar ik zou er flink van balen. Ik kom sowieso liever niet in het ziekenhuis terecht, en in het SEHOS in het speciaal niet.”

Politiek
“Wat zorg betreft, vind ik het hier net een derdewereldland”, zegt de 49-jarige Diana. “Ik hoop dat het management van het SEHOS wakker is geschud en nu echt iets gaat doen aan de verouderde voorzieningen van het ziekenhuis. De inspectie moet heel veel blijven controleren. Ik hoop ook dat de politiek oog houdt op de zorg op het eiland. Tot die tijd houd ik mijn hart vast en hoop ik dat ik niet ziek wordt.”

4 reacties op “‘SEHOS slopen en iets nieuws bouwen’”

 1. @Zorro, houd toch eens op met dat Pinedo gedoe en zijn vrieskou kopie van een ziekenhuis uit Nederland die niet hier in de tropen past.
  Als jij dat ziekenhuis wil, bouw het dan van jou eigen geld.
  Iedere keer zeur je weer over Pinedo dit Pinedo dat. Je kunt een kopie van St. Elisabeth hospitaal ook niet zomaar plaatsen in het koude Holland. PAR of geen PAR, dat Pinedo kopie ziekenhuis past niet in onze WARME regio!!!!!
  Basta!

 2. Wat er op Curacao gesloopt moet worden dat zijn de heilige huisjes en de hebberigheid en de vriendjespolitiek, pas dan zullen we eindelijk eens een ziekenhuis krijgen.

 3. @ cc. Curaçao heeft nu al weer een schuld opgebouwd van 500 miljoen gulden, en maar roepen over een nieuw ziekenhuis, gratis onderwijs enz.

  Maar ze hebben wel mooie parken en speeltuintjes laten maken en kinderen krijgen onderwijs in een kelder. Een vreemde manier van prioriteiten stellen. Dat nieuwe ziekenhuis moet er komen (de SVB is de slechtste betaler en de overheid in het algemeen), maar het voorstel van Pinedo, die zelfs investeerders meebracht, werd afgekeurd, omdat de naam PAR onder hjet ziekenhuis stond.

 4. Als nu eerst de verzekeringsmaatschappijen hun betalingsverplichtingen nakomen ten opzichte van de klinieken, tandartsen, botica’s en het Sehos, dan zijn we al iets verder.

  Verrichtingen uitvoeren, en daarvoor dan niet betaald worden, maakt de gehele gezondheidszorg kapot.

  Bij de supermarkt moet er toch ook betaald worden, doe je dat niet dan wordt je in je kraag gevat.

  Voor een groot gedeelte ligt het dus niet aan het management, maar aan de verzekeringsmaatschappijen.

  Onderhoud, reparatie en aanschaf van nieuwe medische apparatuur kost veel geld, en heb je niets in kas, dan houdt het snel op.

  Inspecteur Gezondheidszorg J. Huurman doet zijn werk zeer goed, hij keurt de ene na de andere operatiekamer af, dit komt de patiënt ten goede, mits er dan ook geld vrij komt om verbeteringen aan te brengen waar nodig.

  Maar dat geld is er NIET !

  Curaçao heeft nu al weer een schuld opgebouwd van 500 miljoen gulden, en maar roepen over een nieuw ziekenhuis, gratis onderwijs enz.

  De financiële situatie zal alleen nog maar verslechteren.

  De naam Curaçao wordt te vaak in verband gebracht met “corruptie” “maffia praktijken”, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Het gevolg hiervan is, dat er geen geld van elders zal komen om het ziekenhuis en de klinieken te helpen.

  Triest voor Curaçao.