• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nederlandse en Amerikaanse strijdkrachten starten vandaag op ons eiland met de internationale oefening ‘Très Kólos’. De Très Kólos, die tot 2010 bekend stond onder de naam ‘Deux Tricolores’ is een amfibische oefening die door de jaren heen is uitgegroeid tot een volwaardige internationale oefening.

Dit jaar is de organisatie in handen van de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied (CZMCARIB) en vindt plaats nabij ons eiland. Très Kolos heeft een ‘kleurrijk’ deelnemersveld. Naast de Nederlandse mariniers uit Aruba, nemen ook een peloton van het Riverine Squadron van de Amerikaanse marine, marineduikers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, de Landmachtcompagnie op Curaçao en het Bootpeloton van CZMCARIB deel.

Eerste fase
Zondag nemen de militairen het tegen elkaar op in de eerste fase van de oefening, dat een sterk competitief karakter kent. Twee dagen lang testen de militairen hun militaire en fysieke vaardigheden aan elkaar. Zo krijgen de deelnemers te maken met oriëntatieopdrachten, tactische orders en een schietvaardigheidtest. Daarnaast leggen ze speedmarsen af, een zwemparcours en beklimmen een rots, de zogenoemde ‘amfibische cliff assault’. Op elk onderdeel kunnen punten en strafpunten verdiend worden.

Vijandelijke militie
In de tweede fase, die loopt van 13 tot 19 november, krijgen de militairen te maken met een scenario waarin ze een vijandelijke militie, gespeeld door de Landmachtcompagnie, moeten overmeesteren. In deze fase ligt de nadruk op het afstemmen van verschillende procedures, technieken en tactieken. De samenwerking van de deelnemende strategische partners wordt hierdoor vergroot en zijn ze beter voorbereid op een eventuele gezamenlijke inzet.

Locaties
Het ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan fungeert tijdens de oefening als amfibisch platform en vervult een rol tijdens de uitwisselingstraining van het bootpeloton en hun Amerikaanse collega’s van het Riverine Squadron. De Kustwacht Caribisch gebied neemt deel met de cutter. De diverse deeloefeningen vinden plaats op verschillende locaties: Wacawa, Boca Patrick, Ascencion, San Pedro, Hato vlakte, St. Cruz, Paradera, San Nikolas, Santa Barbara, Nieuwpoort, Fort Nassau, Baai van Versali, Fuikbaai, Boca Grandi (San Juan) en Boca Santa Martha.

1 reactie op “Internationale oefening Très Kólos gestart”

  1. Ik wil graag een oud collega veel succes wensen met deze laatste oefening voor hem in het Caribisch gebied, voodat hij weer terug keert naar dat koude Nederland !!! Jeroen veel plezier de laatste weken.

    Groetjes Wammus.