• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De economie zal in 2012 met 0 procent groeien en een inflatie hebben van 3,3 procent. Dat was de boodschap van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) gisteren in het WTC. De val van de economie heeft te maken met een daling in koopkracht in combinatie met lage investeringen.

Een andere factor dat bijgedragen heeft, was de verlaging van de uitgaven van de overheid. De marginale groei van de export in combinatie met het uitgave patroon zorgt voor een daling in de reserves. De beleidsdirecteur van MEO, Luelo Girigorie en directeur van het departement van ontwikkeling en innovatie, Zulaika Mook, gaven gisteren de presentatie ‘Economic Outlook 2013’.

Export
Voor 2013 wordt een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van tussen -0,3 en 0,7 procent verwacht. De cijfers laten een verwachte daling zien in veel economische sectoren. Er kan een gelijke consumptie en investeringsniveau verwacht worden als 2012. Veel hangt af van het toerisme aangezien dit het enige export product is die een toename laat zien. In de toeristische sector wordt een groei van 3 procent tot 7 procent verwacht. De export zal naar verwachting groeien tussen de 0,6 tot 2,3 procent.

Mogelijkheden
Volgens de interim Secretaris-Generaal van het MEO, Vanessa Tore, moet de focus liggen op de export. Dit jaar blijft de export achter bij de import met een verslechterde betalingsbalans en een dalende deviezenvoorraad tot gevolg. Deze sector genereert inkomsten zegt ze. Toch denkt Tore dat er in deze onzekere situatie er veel mogelijkheden zijn , onder andere in onze havensector en ontwikkeling van groene energie, voegde ze toe.

13 reacties op “Economische groei 2013 zwak, export is de oplossing”

 1. @asiu, de cruise toeristen zijn veranderd hun bestedingspatroon is vele malen lager als enkele jaren geleden. Ja toen zag je de toeristen bepakt en bezakt terug komen uit punda en otrobanda, ik vergelijk het met de frikandelvluchten van bepaalde reisorganisaties die altijd stunten met de prijzen. Wat mij het meest opvalt is dat ze rond het middaguur allemaal terug rennen naar de boot om te eten, je weet wel wij hebben ervoor betaald. Wat mij ook heel erg opvalt is dat er in de eerste maand van het cruiseseizoen ten opzichte van vorig jaar circa 10 cruiseboten minder zijn binnen gekomen. Terwijl door de vorige regering een grote groei in het cruisetoerisme was beloofd schijnbaar hebben al die dienstreisjes toch niet opgebracht wat ons voorgespiegeld. Waarschijnlijk heb ik de toekomst door een roze bril gezien en wordt het tijd voor een nieuwe opticieen.

 2. @ Rignald. Inderdaad heeft ruperto nooit enige blijk gegeven enige intelligentie te bezitten. Wie met pek omgaat, wordt ermee besmet.

 3. @ruperto, als je ergens niets van afweet is dat op zich niet zo erg. Maar nu opeens gaan doen alsof je alles beter weet dan maak je van jezelf behalve een PS Papagaai ook nog een ezel. Aangezien jouw politieke helden al een strafblad hebben en tevens graag omgaan met witwassers criminelen en maffia zou het voor jou niet erg zijn om dit soort investeerders aan te trekken. Idd Curacao als financiele sector op het nivo van Liberia! goed zo ga zo door!

 4. Er is al meer dan 25 jaar sprake van uitbreiding voor containeropslag . De infrastructuur bij Parera zou aangepast worden (aansluiting op de Brionwerf) maar door tegenwerking van allerlei kanten werd dit onmogelijk gemaakt. Het alternatief na het slopen van de Amstelfabriek lag voor de hand maar daar zou nu tegen het havengebied aan een ziekenhuis moeten komen.
  Uitbreiding van containeropslag zou een beetje meehelpen om Curaçao als een hup te gebruiken voor doorvoer waardoor inkomsten gegenereerd worden en er weer wat mensen aan de slag kunnen.
  Of moet er eerst een monopolie doorbroken worden?
  Verder zou onderzocht kunnen worden welke chemische en andere olie producten de Isla kan produceren voor export.
  Het is wel een vereiste dat er stabiliteit en vertrouwen in de regering komt. Zolang we blijven aanmodderen komen er geen investeerders.
  Verder zou de verblijfsduur van 180 dagen voor “buitenlanders” die hier een huis gekocht hebben en in die periode hier wonen afgeschaft moeten worden. Zij besteden hier hun geld,hebben meestal personeel in dienst, laten allerlei reparaties uitvoeren aan hun eigendommen, betalen wegenbelasting, grondbelasting,verzekeringen etc.etc.
  Geef hen desnoods een “verblijfsvergunning met het verbod van werken”
  Inkomsten kan je dus op allerlei manier genereren.
  Met alleen verkoop van souveniertjes, die merendeels ook geïmporteerd worden, kom je niet ver.

 5. http://www.st-ab.nl/wetten/0998_Belastingregeling_voor_het_Koninkrijk_BRK.htm

  wie weet sanders kan je hierin de wurgende hand van de goedaardige koninkrijk partner vinden

 6. Wat denk je Sanders als we de BRK herzien en onze offshores weer van de gulzige wolf betrekken.

 7. Aangezien de ‘gehate’ suikeroom Nederland geen cent onze richting meer zal toesturen zijn we thans genoodzaakt onze broek zelf op te houden. Het beste middel om de financiele situatie op korte en lange termijn te keren is de tering naar de nering te zetten. Onze ongebreidelde consumptiedrift dient dus hard aangepakt te worden; minder reisjes naar Miami, minder vaak nieuwe auto’s kopen, kortom soberder leven. Indien dit nagelaten wordt ‘zal de wal het schip wel keren’.

 8. @ Asiu. Cruisetoeristen kopen een rondje met de bus, doen een wandeling door de stad en kopen liefst wat ze mooi of interessant vinden. Eten aan boord is gratis. Honderden kraampjes heb ik nog nooit gezien hier in de regio en veelal verkopen ze dezelfde dingen. Die coco-birdfeeders en driftwood schildering zijn nu juist de typisch Curacaose items die wel worden gekocht. Maar ook met 1.000.000 bezoekers per jaar kun je geen export van betekenis genereren. Gewoon het meerdaagse toerisme promoten en vriendelijk en voorkomend zijn voor de klanten. Een eigenschap die goed ligt bij de meeste Yu di Korsow.

 9. Gelezen: “Dit jaar blijft de export achter bij de import”
  Dit is altijd zo geweest grappemakers.
  Het aller belangrijkste dat we nodig hebben op de korte termijn is een regering die verrtouwen uitstraalt en de banden met Nederland aanhaalt. Dan krijgen we weer investeerders en dat schept weer vertrouwen. Export verhogende maatregelen zijn lange termijn oplossingen. Onze kapitaalbalans moet worden versterkt om de te korten op te vangen of Nederland moet steun geven. We moeten een run op onze deviezen zien te voorkomen doordat spaarders hun geld in het buitenland aan het onderbrengen zijn.

 10. Export van wat?

 11. Er komen dagelijks verschillende cruiseschepen de haven binnen, hier kan Curacao veel aan verdienen. Maar helaas staan er maar een stuk of 8 kraampjes langs de kade. Andere landen landen in de regio hebben wel meer dan 100 kraampjes staan waar toeristen langslopen.
  Ze verkopen van alles aan de toerist ook kokada, panseiku, tentalaria etc.
  Maar hier op Curacao schijnt men alleen schilderwerkjes op drijfhout te mogen verkopen, ja zo komt er ook geen geld binnen !!!

 12. Export?
  misschien moeten we dan maar onze olievoorraad gaan aanboren?
  Wiels zet hem op….

 13. Investeerders willen wel, maar de ambtenaren saboteren alles met hun traag gedoe, eindeloze procedures en een houding van val me toch niet lastig.