• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – HP/De Tijd interviewde twee jaar geleden Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. De uitspraken van Wiels logen er niet om. De slavernij zou volgens Wiels er onder meer voor hebben gezorgd dat zwarte vrouwen dik en groot moeten zijn. Versgeperst.com vroeg of hij hier nog steeds zo over denkt.

U gaf aan dat vrouwen tijdens de slavernij werden vetgemest zodat ze meer zouden opbrengen.
“Ja, ik denk er nog steeds zo over. Ik heb toen een historisch en socialistisch beeld gegeven. Ik snap ook niet waarom het interview opnieuw is gepubliceerd. Ik heb het niet alleen gehad over wat er op Curaçao is gebeurd maar over alle plekken waar de slavernij hoogtij heeft gevierd. Er zijn meerdere theorieën die erop wijzen wat er in het slavernijverleden is gebeurd en wat voor effect dat nu nog steeds met zich meebrengt. We moeten daaraan werken.”

Denkt u niet als u dit zegt dat mensen denken dat alle Curaçaose vrouwen zo denken en zijn?
“Als er zo wordt gedacht dan zitten die mensen helemaal fout. Dit is een socialistische analyse. Obesitas is tegenwoordig op ons eiland een groot probleem en wordt dit inmiddels als een ziekte beschouwd. Het brengt veel gezondheidsproblemen met zich mee zoals hoge bloeddruk en rugklachten. De voeding die wordt gegeten in het Caribisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten is niet goed. Het eten bestaat voornamelijk uit vet en varkensvlees. Gezondheidsproblemen brengen ook financiële problemen met zich mee en veel medische zorg. Dit probleem op ons eiland moeten we vanuit een historisch oogpunt benaderen.”

Hoe denkt u dat dit probleem kan worden aangepakt?
“Het is een kwestie van heropvoeden en dat is ook een taak van de overheid. We moeten in preventie investeren en informatie verstrekken. De mensen hebben een verkeerd voedingspatroon en dat is een historische erfenis uit het slavernijverleden. Als je de mensen anders kunt laten denken over eten is dat ook een groot voordeel voor de begroting en scheelt veel geld.”

Maar denkt u dat het voor de mensen financieel mogelijk is om gezond te eten. Is gezond eten in de supermarkt niet duur?
“Mensen moeten ook geen groente en fruit in de supermarkten kopen. Bij de barkjes kun je groente en fruit voor een redelijke prijs kopen en bij Dani’s Fruit is het 50 procent goedkoper dan in de winkel. Hierdoor zou je dubbel zoveel kunnen kopen. Het is gewoon zo dat groente en fruit veel gezonder zijn voor het lichaam. Je wordt ook minder snel oud. In mijn radioprogramma adviseer ik de luisteraars ook om gezond te eten. Nogmaals dit probleem moeten we vanuit een historisch oogpunt benaderen.”

Vindt u nog steeds dat Nederland een Curaçao of de voormalige Antillen een bedrag moet betalen voor de slavernij?
“Ze hebben veel goed te maken dus ik vind nog steeds dat ze ons een bedrag zijn verschuldigd. Nederland heeft veel geld verdiend aan haar koloniën. Suriname heeft al een berekening gemaakt van wat Nederland hen moet betalen. Wij zijn dat nu aan het doen en daarbij tellen we ook de zeventig jaar van de Shell bij op. Vanwege de historische gebeurtenissen moeten we nu voor reparatie zorgen. We hebben ook nog steeds geen excuses gehad van Nederland voor het bedrijven van slavenhandel. Volgend jaar vieren we 150 jaar afschaffing van de slavernij. De nodige voorbereidingen worden al getroffen en er worden veel lezingen en activiteiten in dit kader georganiseerd.”

Denkt u dat het tijdens de viering voor Nederland een mooi moment is om alsnog excuses aan te bieden?
“Het is geen mooi moment maar het zou een historisch moment zijn als Nederland aan de Caribische koloniën haar excuses zou aanbieden voor het bedrijven van de slavenhandel.”

35 reacties op “‘Ik heb een historisch en socialistisch beeld gegeven’”

 1. Laat mij eens een historisch en realistisch beeld geven: Wiels, Schotte en Cooper moeten in alle media excuses aan het volk aanbieden voor wat ze ons land en volk naar hun eer en geweten in 22 maanden hebben aangedaan. Ik neem aan, dat ik de feiten niet hoef te herhalen. Dan hoeft de generatie, die over 200 jaar leeft, dit niet weer op te rakelen. Ik hoop, dat de schadeloosstelling dan allang door die 3 is betaald hetzij vrijwillig hetzij gedwongen door de rechter.

 2. @ Realist, en Aboutaleb had dat al na een pààr weken door !

 3. @Een Surinamer, nee ze hebben de intelligentie van een 1 cellige!

 4. Ik heb een historisch en socialistisch beeld gegeven “The World according to Wiels”.

 5. @ Henriques, zelfs op dit eiland ontgaat ook mij dus wel eens wat, dat Wiels aan het oer koloniale fenomeen van “drecha kolor” heeft meegedaan, unbelievable ! Maar wel heel erg grappig, zouden zijn dochters de naam van de moeder dragen ?

 6. Hell Mientje trekt het meeste naar de mannelijke kant. Hij is duidelijk bisexueel Dat is op zich helemaal niet erg maar bij hem geeft het een raar gevoel.
  Altijd gepest, veel op zijn donder gehad vroeger, noodgedwongen met een Ned. vrouw getrouwd, 2 kinderen en dan je manifesteren en afzetten tegen alles en iedereen. Het klassieke voorbeeld van wie en wat ben ik.

 7. http://www.scribd.com/doc/65330739/W-Wiels0001

 8. De man weet niet eens wat history is laat me niet lachen zeg. We leven nu en daar moet hij zich druk over maken dat zijn volgelingen op BBou te eten en te drinken hebben en niet in het donker hoeven te zitten. Wat een birguensa is dit zeg.

 9. @Tom Croes, dat is nou wat ik bedoelde, als je een taal niet beheerst, wat blijkt uit het gebruik van je Nederlands, een fatsoenlijke zin maken is je nog te moeilijk, dan moet je in je moers taal schrijven. Misschien wordt je dan wel begrepen, alhoewel ik daar ook mijn twijfels over heb.

 10. Het slavernijverleden heeft nog steeds invloed in het Curacaose dagelijks leven. Dat is een feit. Als je dat feit niet wil zien dan lieg je tegen jezelf.
  Waar denk je dat die vooroordelen vandaan komen? Die zijn echt niet zomaar even bedacht. Die vooroordelen zijn eeuwenlang gecultiveerd en bewust en onbewust doorgegeven aan beide kanten, de slaven en slavenhouders.
  De nakomelingen van de slavenhouders: Ach slavernij was niet zo erg. De slaven hadden het best goed. ze hadden eten en drinken en het is al zo lang geleden gebeurt, niet meer over zeuren.
  De nakomelingen van de slaven: Ik hoor mijn hele leven subtiel en niet subtiel dat ik op een of ander manier minder ben dus zal ik dat wel zijn. Ik geef dat gevoel subtiel/ onbewust-niet subtiel/ bewust door aan mijn kinderen.

 11. Wat is het probleem eigenlijk van het negeroide deel v/d bevolking van Curacao?
  Eeuwig hoor je ze klagen en jammeren over de slavernij dit en dat.
  En dat dat al langer dan 100 jaar voorbij is.
  Voelen ze de zweepslagen nog steeds ofzo?

 12. Nog maar een keer verkiezingen!

  Want ik zou niet meer weten wat te antwoorden op die Wiels.
  Denk alleen telkens maar: is hij echt? Of zit ik naar een slechte slapshot te kijken?
  Een soort Wilders, alleen dan nog iets dommer in zijn uitspraken.

  Heeft ook iets komisch in mijn ogen 🙂

 13. Gelukkig stuurde Nederland ook de missionarissen op stap om enkel het geloof te verkondigen. Om mensen generaties lang als nederige onderdaan te laten leven is gewoon nergens op gebaseerd. Is net zo onzin als gevolgen van de slavernij…. Ja iedereen is dom behalve die slavernij dom vindt….

  Want als je door een diploma bezit wat vooral verplichte leerboeken had van blanke auteurs, betekent automatisch dat je de volledige geschiedenis weet, maar vooral zeer objectieve kijk op de wereld hebt.

 14. de laatste tijd heeft helmina ook van die grote tieten.

 15. Weten we ook meteen waarom Helmientje gescheiden is van zijn vrouw.. Als je zo over vrouwen denkt..

 16. Waarom alleen de vrouw zwart maken Helmina, die een kind wil. De man zou wijzer moeten zijn, want van de wind kan een vrouw niet zwanger worden is mij altijd geleerd.

 17. @draw me out, begrijp je opmerking niet helemaal (ligt aan mij), volgens mij wordt die slaventijd iedere keer weer door gefrustreerde negroïde personen opgerakeld en ons daardoor in hun frustratie willen meenemen. Gelukkig lukt hun dat maar gedeeltelijk (een heel klein gedeelte) en wij, nonfrustrados, proberen het beste van ons leven, ook voor onze nazaten te maken.

 18. Lieve Helmien, sinds jij je nog zo betrokken voelt tot de slavernij, misschien is het tijd dat je weer naar je moederland Africa terugkeert. De slavernij is allang voorbij. En ik ben zat dat mensen hier hun tekortkomingen verwijten aan de slavernij. Dus voor alle mensen die nog over de slavernij zeuren, ga terug naar Africa en vraag hun voor vergoeding voor jullie ooit verkocht te hebben.

 19. Nou ik zou zeggen slavernij is iets dat mij niet bezig houdt ,en zal warschijnlijk mij niet zo bezig houden maar om argumentaties te zoeken om het goed te praten is vergezocht.

 20. @ Negra
  En al dat geld dat door de jaren heen naar de Antillen is gesluisd door Nederland omdat er Weer geen geld te verteren was?
  Recentelijk nog 10/10/10, wat is er wederom aan gelden naar de Antillen gegaan om enigszins orde op zaken te stellen?
  Wat is er van die hulp over gebleven en hoeveel ”slavernijgeld” is niet door de toenmalige regering verbrast?
  Hoelang moet Nederland blijven betalen voor Het slavernij verleden?
  Zo kan W nog eeuwen doorgaan met geld op te eisen voor iets dat eeuwen geleden is gebeurd.
  W hou toch eens op en ga je eigen broek ophouden ipv van constant pot te verteren en verwachten dat een ander de rotzooi opruimt.

 21. @Asiu
  ”Gelukkig voedt Wiels deze mensen op”
  9 van de 10 dingen die deze meneer W rondbazuint kun je zelf op het internet vinden als je even de tijd neemt om rond te neuzen.
  Dus zo educatief dat zelfs ‘mensen met universitaire opleiding hem beluisteren’ is een beetje ver gezocht vindt je zelf niet.
  Ik heb in ieder geval weinig opgestoken van zijn continue gebral, alleen een zeer negatieve beeld van deze ”educator;” gekregen.
  Was het maar waar dat hij de mensen iets zinnigs meedeelde, dan had hij wat meer recht van spreken gehad.

 22. @negra, er moet een verekening komen. wiels moet nederland ook betalen voor het civiliseren van zijn volk.
  dacht je echt dat dat geld bij de nazaten zal komen.
  ik zie wiels al dromen.

 23. Jammer dat Wiels het woord ‘socialistisch’ niet snapt.
  Gelukkig geeft hij wel aan dat er door vele mensen slecht gegeten wordt, maar de oorzaak (slavernij) slaat echt nergens op. Vlees is pas halverwege de vorige eeuw (door subsidies) goedkoop genoeg geworden dat ook de arme mensen er (te)veel van kunnen eten. Laat staan dat een shon zijn slaven veel duur vlees zou geven.
  Ook al zou de slavernij overal de oorzaak van zijn dan nog is het honderden jaren geleden, zoals hierbeneden al gezegd is waren de meeste Nederlanders ook niet veel meer dan slaven die min of meer eigendom waren van de landheren. Ik hoor geen enkele Europeaan zeuren over het feit dat zijn over-over-over-over-over-enz grootvader een pauper was en dat alles wat niet goed is in zijn leven de schuld is van de landheren.

 24. Wiels kletst uit zijn nek. Dat weet hij en daarom doet hij dingen “uit naam van God” Het klootjesvolk wat nooit heeft leren lezen en schrijven, ziet hem ook als “God in den hoge”. Die kolderieke onafhankelijkheidsverklaring die hij vorig jaar aan de majesteit wilde aanbieden was ook uit naam van God. Lees maar na. Maar God heeft zich waarschijnlijk bedacht en Wiels wil nu vijf tot 10 jaar om “Mi Pueblo” op te voeden. Ooit zo’n onzin gelezen ? “Onafhankelijkheid NU” klinkt nu ook al in Nederland. Wiels beseft dat zijn interview van 2 jaar geleden volkomen kletskoek is en probeert dat nu af te zwakken. Lef om Minister President te worden heeft hij niet. Lef om onafhankelijk te worden,heeft hij niet. Wiels heeft alleen maar een grote mond voor de radio, in alle andere gevallen van discussie loopt hij weg. LAFAARD !

 25. Wiels adviseerd de Curaçaoese vrouwen gezonder te eten, bij Dani’s zijn de groentes 50% goedkoper dan bij de supermarkets en hij zal voor vervoer naar Dani’s zorgen want eigen vervoer van bijvoorbeeld Lagoen naar Dani’s is dan het paard achter de wagen spannen, toch. Of kan hij niet zover denken ? Schuld van zijn slavenverleden ?

 26. Volgens mij heeft het niets te maken met het slaven verleden, maar de afkomst uit Afrika. Geen enkel land in dat wereld deel doet het goed, dus waarom zouden de afstammelingen die hier wonen wel het vermogen hebben om iets goed te doen?

 27. Mijnheer Wiels doet net alsof alle Nederlanders in de slavernij-jaren in rijkdom leefden op kosten van die arme slaven. Van de slavernij profiteerden maar enkelen en de rest van de Nederlanders moest hard werken om het hoofd boven water te houden, dikwijls in ellendige omstandigheden. Van bijstand en ouderdomspensioen had niemand gehoord. Armoede en uitbuiting was wijdverspreid. Karl Marx schreef zijn manifest niet omdat hij niets te doen had.
  Het is een gewaagde stelling, maar ik vraag mij af of de slaven op Curaçao met gegarandeerde huisvesting en levensonderhoud niet beter af waren dan de Nederlanders van die tijd. Geen werk in Nederland was toen gewoon geen eten en geen onderdak, in de Nederlandse winter veel onaangenamer dan op het zonnige Curaçao. Iedereen was toen slachtoffer van uitbuiting, niet alleen de slaven!

  Dikke vrouwen als gevolg van de slaventijd? Creatief bedacht. Ik vraag mij af of het niet eerder de passieve houding ten aanzien van de eigen toekomst en het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel aan de slaventijd te wijten is. De meester zorgde voor alles, de vrije mens moest overal maar zelf voor zorgen. Koestert men nog steeds een slavenziel door Nederland maar overal de schuld van te geven en te eisen verzorgd te worden, of is men bereid als een vrij mens het lot in eigen hand te nemen en aan het werk te gaan?

  De Curaçaoënaar eet verkeerd. Een goed begin zou zijn om eens wat te gaan doen aan de voedselproductie op het eiland in plaats van alles maar te importeren. Landbouw is moeilijk op een droog eiland maar wel eens van aquaponics gehoord? Een combinatie van visteelt en groenten kweken met de afvalproducten van de vissen. In Florida kun je zien hoe dat werkt. Curaçao wordt minder afhankelijk, het bespaart deviezen en het levert vele arbeidsplaatsen op die niet veel opleiding vergen.

  Visie en ondernemingszin, dat is wat ontbreekt op Curaçao. Gezeur, onzinverhalen en populistische flauwekul vullen geen magen en maken Curaçao niet beter. Doe eens wat Helmin!

 28. Blijf het typisch vinden hoe men op Curacao zijn eigen verantwoordelijkheid blijft ontlopen. Zo wordt obesidas hier een ziekte genoemt. Een ziekte? Laat me niet lachen!

  Pa rijdt toch echt zelf een paar keer per week zijn gezin naar de Burger King of McDonalds.

  En over excuses gesproken: mijnheer Wiels, gaat Curacao ook haar excuses aan Nederland aanbieden voor de export van criminelen die Nederland terroriseren?

 29. Uiterst charmante representatie van Curacao (NOT)

 30. De heer Wiels word ouder en milder, inderdaad je word getekend door het verleden en veel is te zoeken daar.
  maar door in een slachtoffer rol te gaan zitten kom je er nooit uit.
  Heropvoeding lukt niet, dat hebben ze al een keer geprobeerd in China en Cambodja.
  waarom niet een grote belasting op roken, drank en alle vette voedsel.
  Ik hoop dat Nederland zich verontschuldigd, maar een vergoeding zullen we niet krijgen, ook van de Shell niet.

  je rijk rekenen met iemands anders geld is fout, hetzelfde als je het volk verteld over de olie en gasvoorraden.
  Al dit soort verhalen zorgt ervoor dat ons vok afwacht op betere tijden, dit maakt ons volk niet actief.
  Het is beter om ons volk wat geen werk heeft in te zetten voor verbetering van ons eiland.
  Dus ja inderdaad ook de ouderen zonder werk in de schoolbanken en in werkprojecten.

  Het is een schande waar zoveel mensen werkeloos zijn dat de Hotels onder elke steen moeten kijken na een werknemer. Waarom worden de jongeren niet daar naar toegestuurd.

  de economische situatie van 2013 is zwak, valuta word alleen binnen gebracht door de toerisme, wat is er dan mooier dan dat onze jeugd zelf ons land vertegenwoordigen.
  Hun werk instelling moet wel anders worden.
  ook hier speelt het verleden de slavernij mee, immers iemand bedienen is minderwaardig.
  Maar een goede waiter verdient veel meer dan een vrachtwagenchauffeur.

  overal waar je begint , begin je onderaan de trap, velen hier op ons eiland willen gelijk chef zijn als ze beginnen.
  ik heb een andere mening , hij/zij die goed werk verricht valt altijd op en zal beloond worden voor zijn inzet.

 31. “Ze hebben veel goed te maken dus ik vind nog steeds dat ze ons een bedrag zijn verschuldigd. Nederland heeft veel geld verdiend aan haar koloniën.

  “De grote oceaan’steeds maar aan water te kort

 32. Help! Kan op Curaçao ooit vijf minuten niet over het slavernijverleden gesproken worden door sommigen? Telkens maar weeeeeeeeeeer en weeeeeeeeeeeeeeeer. Bouw, anno 2012, eigenhandig het land NU zelf op en wees DAAR trots op!

 33. en wat gaan de afrikanen terugbetalen, die hun eigen volk als slaven verkochten?
  wat gaan alle ex-slaven betalen, die ook weer slaven gekocht hadden?
  wat gaat portugal betalen, die met deze handel begonnen was?
  wat gaat Curacao betalen, die toch alle slaven verhandelden?
  De nakomelingen van deze handelaars zitten nu hier in de politiek.

  Slavernij valt nooit goed te praten, maar het was in een totaal andere tijd (350 tot 150 jaar geleden).
  de armen in Nederland waren toen ook lijfeigenen van de hoge stand en hereboeren.
  get over it………get a life………

 34. De waarheid is hard, Wiels heeft gelijk maar omdat hij Wiels heet zal hij nooit gelijk krijgen.

  Veel Curaçaose vrouwen zijn zo dik als een tonnetje en owee als iemand er wat van zegt. Dan zeggen ze ”mi ta kome ku MI plaka”. Dat zeggen ze letterlijk en plaatsen ook nog foto’s met borden vol eten op facebook met de woorden, ”mi ta kome ku MI plaka”.
  Dit is typisch Curaçaos.
  Maar wanneer ze ziek worden wegens overgewicht dan verwachten ze wel dat de gemeenschaps ”plaka” de ziekenhuiskosten en medicijnen betaalt.
  In hun beleving is men gezond als men een een dikke kont heeft. (al kunnen de knieën dit gewicht niet dragen).

  Gelukkig voedt Wiels deze mensen op in zijn zeer interessante radio-programma.
  Zo’n educatieve en humoristische uitzending over van alles en nog wat is uniek op Curacao en niet te evenaren.
  Heb genoeg mensen meegemaakt met universitaire titels die niet aan de kennis en kunde van Wiels kunnen tippen. Ze luisteren ook elke avond naar zijn praatprogramma om wat op te kunnen steken. Het is en blijft een leerzame uitzending.

  Al zal men dit nooit toegeven want dat hoort ook bij Curaçao, afgunst.

 35. De politici op Curacao hebben ook veel goed te maken voor 50 jaar wanbestuur en corruptie. Ik stel voor dat zij eerst de miljoenen gaan terug betalen die ze hebben gestolen!