CURAÇAO – Het Openbaar Ministerie (OM) kreeg vandaag bezoek van dertien rechters uit het Duitse Mönchengladbach. De Duitsers kregen een lesje koloniale geschiedenis over het Koninkrijk en informatie over het functioneren van het OM hier op het eiland.

Het functioneren van het OM hier en in Duitsland verschilt van elkaar. Zo wordt er op Curaçao gewerkt met het opportuniteitsbeginsel en in Duitsland met het legaliteitsbeginsel. Het opportuniteitsbeginsel heeft als uitgangspunt dat een officier van justitie zelf beslist of een strafbaar feit vervolgd wordt. Het legaliteitsbeginsel houdt in dat een persoon alleen aan wetsbepalingen gehouden kan worden die al bestonden op het moment dat de persoon het feit beging.

Bezoek gevangenis
De rechters zijn op het eiland terechtgekomen via contacten van rechtbanken in Roermond en Den Bosch. Ze werden hier ontvangen door waarnemend Procureur-generaal Ton van der Schans en continueren hun bezoek vanmiddag met een kijkje in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK).

2 reacties op “Duitste rechters op bezoek bij het OM”

  1. Waar het dus op neer komt is uitwisseling van geschiedenis over het koloniale verleden van beide landen ? Nou schieten wij wat mee op zeg !

  2. Ze willen ook graag weten hoe het zit met de bollenslikkers die Duitsland nu binnenkrijgt.