• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Suriname gaat het voor Nederlanders van Surinaamse afkomst makkelijker maken om in Suriname te wonen en werken. De regeringspartijen in het Surinaamse parlement hebben hiervoor een wetsvoorstel ingediend.

 
Met deze ‘diasporawet’ geeft regering-Bouterse invulling aan haar belofte om meer mensen van Surinaamse afkomst de mogelijkheid te geven voorgoed of tijdelijk terug te keren naar Suriname om het land te helpen opbouwen. Het is aan de mensen van Surinaamse afkomst zelf of ze de wettelijke status ‘Persoon van Surinaamse Afkomst’ (PSA) aanvragen. De grootste groep mensen die hiervoor in aanmerking komt, woont in Nederland, ongeveer 350.000 mensen, maar ook in Amerika en op de Antillen wonen veel mensen van Surinaamse afkomst.

Belangrijk
Volgens parlementariër Robin Parmessar, een van de indieners van het wetsvoorstel, is het ook de bedoeling dat de PSA’ers het recht krijgen hun stem uit te brengen bij de Surinaamse verkiezingen. Zelf meedoen met de verkiezingen behoort niet tot de rechten. Parmessar vindt het belangrijk dat Surinamers in het buitenland een wettelijke positie krijgen. Het zorgt voor herstel van de relatie tussen Surinamers in het buitenland en het moederland, aldus Parmessar.

Onafhankelijk
In de loop van de tijd hebben veel Surinamers om verschillende redenen Suriname verlaten. De onafhankelijkheid in 1975 was bijvoorbeeld een moment waarop velen vertrokken. Maar de gebeurtenissen in de jaren 80, toen de huidige president Bouterse via een staatsgreep van het leger de macht overnam, en de daarop volgende Decembermoorden, waren voor velen ook aanleiding het land te verlaten.

Erbij horen
Roy Ho Ten Soeng, voorzitter van het Surinaams Inspraak Orgaan, is zeer te spreken over het voornemen van de Surinaamse regering. Hij verwacht dat het voor veel Surinamers een stuk makkelijker wordt om tijdelijk of voorgoed in Suriname te gaan wonen en werken. “ Alle Surinamers, waar ook ter wereld, krijgen nu het gevoel erbij te horen. En eerlijk is eerlijk, veel regeringen hebben gezegd dat ze dit wilden regelen, deze regering doet het echt.’’

 

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “Nederlandse Surinamers makkelijker terug”

 1. Ik moet toch zo lachen, geen enkel of maar zeer weinig Surinamers zullen naar Suriname re-migreren, mits ze een goede pensioen regeling hebben. Heb voor de grap een paar Surinaamse opiniesites nagetrokken om de meningen te peilen. Het is allemaal ruzie, de meesten komen er wel ronduit voor uit dat ze er niet aan denken om terug naar Suriname te gaan. Omdat er in Suriname geen sociale dienst bestaat, geen uitkeringen enz, en geen goede woningvoorzieningen enz. Het vreemde is dat alleen Helmin Wiels meent dat Suriname een economische reus in de regio aan het worden is. Vreemd hoor, nu begrijp ik pas waarom Surinamers vaak denken dat Helmin Wiels een Surinamer is. Ik hoop trouwens dat Helmin Wiels naar Suriname vertrekt en Surinamer wordt, want binnenkort is zijn rol uitgespeeld op Curacao. Hij is zelf degene die aan zn politieke ondergang werkt.

 2. @virago,

  het paradijs bestaat niet.
  overal is er wel wat om over te klagen.
  men moet vaak tussen twee kwade kiezen.
  discriminmatie is overal, of je nou in Suriname, Curacao of Nederland woont.
  De een zal zich altijd beter wanen dan de ander.

  het ene land heeft dit als voordeel en het andere land heeft dat weer als voordeel.
  waar wonen de kinderen, waar wonen de ouders, waar kan ik het beste verdienen, waar kan ik mooi wonen, waar voel ik me het best, enzovoort….
  keuzes moet men maken…

 3. Om verlerlei redenen vertrokken geschoolde Surinamers naar het buitenland:BRAIN DRAIN.
  Daar aangekomen trotseerden ze vele soorten discriminaties om uiteindelijk ook daar een plek onder de zon te vinden!

  Sommige Suri-Ned’s /Surinaamse caraibische burger spreken kwaad over hun land van herkomst.
  Weer andere nobele suri-ned’s leren dan in het buitenland hun Vaderland te WAARDEREN.
  Zij spreken constructief over Suriname en hoe mooi en divers het niet is!Hoe een plurale,multi-religieuze en culturele Samenleving waardig het Roer houdt van dit Mooi Soeverien Land SURINAME!

  PSA is een uitweg voor alle kinderen van Suriname.

  yu kumba tete’!

  Een stem uit suri! Virago535

 4. Lekker weg uit Nederland over een paar jaar ben ik aan de beurt Nederland is het land van vroeger niet meer.