• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Federashon di Otrobanda haar kritiek over de plannen voor het nieuwe ziekenhuis.

 
Wat er is gepubliceerd dat de aanwezigen bij het ‘Nationaal Dialoog’ over het Nieuwe Ziekenhuis er unaniem mee eens waren, is niet in overeenstemming met de waarheid. Integendeel! Er was behoorlijk wat kritiek, zowel op de Amstel locatie als op het concept voor het ziekenhuis dat door USONA werd gepresenteerd. Het kan niet zo zijn dat er een ‘Nationaal Dialoog’ wordt gehouden, waarbij alle betrokkenen aan bod komen, om daarna te publiceren wat alleen de overheid heeft verteld, zonder de twijfel en kritiek van de deelnemers te vermelden.

De uitleg die de ambtenaar gaf over de reden waarom men de voorkeur gaf aan het Amstel terrein boven de SEHOS locatie, kon evenmin de aanwezigen overtuigen. Hij kon de kritiek niet weerleggen dat de Amstel locatie veel meer zou kosten aan terrein voorbereiding, de nieuwe toegangsweg en aanleg van zware elektriciteitkabels. Ook maakte hij geen gewag van de schuld van 18 miljoen (!) die de overheid heeft bij Vidanova voor het Amstel terrein. Ondertussen zit de bevolking met dit alles opgescheept en zal het gelag moeten betalen, alsmede het duurdere openbaar vervoer om hun familieleden daar te bezoeken.

Helemaal belachelijk werd het toen de functionaris verklaarde dat er in Otrobanda NIET gebouwd kon worden vanwege het ongemak door het zware bouwverkeer en de stof die de patiënten zou affecteren. Ook dit werd door de aanwezigen van de tafel geveegd met de uitleg dat het bouwverkeer van de ingangen aan de Euwensweg en Hamelbergweg gebruik kan maken, zonder overlast voor het verkeer in de stad. Anders dan in een land als Nederland, voert onze krachtige wind alle stof ver weg van de bouwplaats. Het is werkelijk te gek voor woorden om te beweren dat er geen bouwwerkzaamheden kunnen plaatsvinden in de binnenstad vanwege deze overwegingen!
Het is de hoogste tijd dat politici en hun consultants – die miljoenen kosten! – ophouden zich te verschuilen achter onzinnige argumenten en eens de waarheid onderkennen. En de waarheid is dat al jarenlang experts van de overheid zelf, na uitgebreide studies, duidelijk hebben uitgelegd waarom de beste locatie voor een nieuw ziekenhuis het terrein naast het bestaande ziekenhuis is.

Waarom wordt het alternatieve voorstel voor het nieuwe ziekenhuis naast Sehos niet gepresenteerd om de discussie in balans te brengen? Want dan zal het duidelijk worden dat in Otrobanda er GEEN kosten zijn, noch voor infrastructuur, noch voor het terrein! Alles IS er al: verschillende aanvoer routes, stroomvoorziening, toegang tot energie uit de zee, meer ruimte dan bij Amstel met stevige ondergrond en niet omringd door water waardoor een dure fundering noodzakelijk is. Bovendien bestaat er de mogelijkheid voor een ‘incrementele’ constructie, waardoor reeds na één jaar de specialisten kunnen functioneren in hun polipraktijk . Een jaar later verhuist de eerste afdeling van het oude naar het nieuwe ziekenhuis. Binnen 4 jaar zijn alle afdelingen operationeel, volledig luchtgekoeld, betaalbaar, en gemakkelijk bereikbaar.

Als er sprake is van een ‘Nationaal Dialoog’, moeten alle opties gepresenteerd worden, niet alleen die van de politici! We hadden gehoopt dat het ‘Nationaal Dialoog’ de weg zou hebben geopend tot een objectief en openhartige uitwisseling van informatie, om werkelijk tot een degelijk onderbouwd besluit te komen ten behoeve van en in het voordeel van het volk. En niet om alle kritiek en twijfel voor de media verborgen te houden. We vinden het jammer dat in dit specifiek geval het ‘Nationaal Dialoog’ is verworden tot een ‘Nationaal Bedrog’.
Er is niets veranderd!

5 reacties op “Ingezonden: Nationaal Dialoog of Nationaal Bedrog?”

 1. Van al het geld dat is uitgegeven aan het nieuwe ziekenhuis dat er nog niet is hadden wij een medische zorg kunnen betalen die als mooiste van de wereld te boek zou staan.
  Maar . . . . dat is voor het volk, geld geven we liever uit aan vrienden, familie, ons zelf.
  Zolang we grote beslissingen met onze eigen mensen willen oplossen zal dat zo blijven. De hoop dat de komende 200 jaar het begrip integriteit op ons eiland gemeengoed is heb ik allang opgegeven.
  Wees realistisch, laat dit soort beslissingen over aan buitenlanders zonder vrienden, familie en zakelijke belangen op het eiland.

 2. Er wordt gesteld dat er ” een stevige ondergrond” is. Dat vraag ik me af. Het Sehos is vroeger gebouwd aan de oever van het Rifwater. Waarmee is het Rifwater indertijd mee gedempt? Is daar enige informatie over?
  Buiten dat! Jaren geleden moest de afvoer van het Sehos gerepareerd worden. Lag toen zelf in het ziekenhuis. De overlast, herrie, stof etc waren niet te genieten! En de reparatie was niet in enkele dagen gefikst! Laat staan als je in de direkte omgeving gaat slopen en bouwen.
  Voor karnaval, vuurwerk, muziek etc zijn richtlijnen die overlast verbieden in een direkte omgeving.
  De discussie over de plaats duurt inmiddels veel te lang.
  De overheid zal een eindelijk eens een beslissing moeten nemen.
  Amstel terrein niet geschikt, huidige plaats niet geschikt. Zijn er ergens geen overheidsterreinen beschikbaar die voldoen ? Waarom grond kopen?
  Verbouw later het Sehos en zet alle overheidsdiensten erin. Bespaar op allerlei huurovereenkomsten die de pan uitgerezen zijn.

 3. @abraham en Loko,

  klopt precies, iedereen weet het.
  maar de schurken/politici gaan gewoon door.
  Wat doet het OM???

 4. Dat hele gedoe om dat ziekenhuis is een groot zakkenvullers verhaal al jaren lang veel te lang.

 5. So, what’s new?
  De mensen met een beetje verstand weten allang dat we van alle kanten gepakt worden door de heren poltici, hun ambtenaren en consultants. Sta niet vreemd te kijken wanneer (en niet ALS) de OB nogmaals verhoogd wordt om voor hun schurken streken te betalen.