CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Felix D. Pinedo zijn mening over het formatieproces van de nieuwe regering.

 
Na de verkiezingen dacht iedereen dat het koek en ei was met de vorming van een nieuwe regering. Eén en ander bezien vanuit de uitslag van de juist gehouden verkiezingen. De PS, MFK en de MAN hebben een bereidwilligheidsverklaring ondertekend met als uitgangspunt respect. De praktijk laat zien dat ‘personallity traits’ lelijk roet in het eten kunnen gooien. Met ‘personallity traits’ doel ik op de door bepaalde personen die deel uitmaakten van de voorgenomen bereidwilligheidverklaring ingenomen standpunten. Standpunten waarbij de in de bereidwilligheidverklaring genoemde uitgangspunt al snel in opspraak raakte.

Deze bereidwilligheidverklaring is snel ‘down the drain’ gegaan vanwege dezelfde woordenwisselingen die geleid hebben tot de val van de vorige regering. Dhr. Helmin Wiels lijkt eieren voor zijn geld te kiezen en heeft een verklaring van ‘gezamenijke inspanning’ ondertekend met de partijen País en PNP (samen 10 zetels). Hierdoor heeft hij de vorming van een blok tussen MFK, Man, País en PNP voor wie weet hoelang geblokkeerd. Met de 10 zetels zullen PS, País en PNP intensieve gezamenlijke inspanningen moeten doen om een andere partij, hetzij Man, MFK of PAR mee te krijgen.

Dit betekent dat er de mogelijkheid bestaat een coalitie te vormen van 15 zetels, 14 zetels of 12 zetels. Van belang is het naar mijn mening dat er een coalitie gevormd wordt die kan steunen op een ruime 15 of 14 zetels. Dit vanwege het feit dat er veranderingen dienen te worden gebracht in onze Staatsregeling ter voorkoming van onder andere staatkundige disputen zoals die zich laatst voordeden. Eventuele aanpassingen in de Landsverordening Integriteit (kandidaat)ministers zal dan ook gemakkelijk kunnen plaatsvinden.

De vorming van een coalitie met PAR hangt af van de bereidwilligheid van de partij PAR om de gedurende de verkiezingcampagne zwaar gevoerde (woorden)strijd tegen de PS en omgekeerd voor het verleden te laten. Vijf en een half jaren lang in de oppositiebanken voor de partij PAR zal hen met reeds een achteruitgang van 4 zetels geen goed doen. Voor de partij MFK is het ook niet opportuun om de komende 4 jaren in de oppositiebanken te gaan zitten bezien vanuit de vele perikelen, die zich voordeden. De partij MAN die blijkbaar vanwege hun werkzaamheden in de regering vooruitgang heeft geboekt zal goed doen om deel te maken van enig te vormen coalitie. De persoonsgevoelig ingenomen standpunt ten aanzien van de laatst meegenomen zetel door dhr. Cleopa zullen zij ook moeten laten varen. Het is nu een ‘whole new ballgame’ waarbij oude vetes opzij gezet moeten worden om het volk een stabiele regering te geven, die met hoog in de vaandel integriteit, respect en deskundigheid dit land de nodige perspectieven biedt.

Andere mogelijkheden om tot een regering te komen zijn de combinaties PAR, MFK en MAN (11 zetels) of PAR, País, MAN en PNP (11 zetels). Het is duidelijk voor mij dat Helmin Wiels zich ongemakkelijk voelt met de vorming van een regering met MFK en MAN. Het getuigt ook niet van enige respect voor País en PNP indien PS toch overgaat tot de vorming van een coalitie met slechts MFK en MAN. In alle andere mogelijke coalitievorming zullen de partijen PAR, MFK en MAN hun persoonsgevoelige stellingnames opzij moeten zetten. Indien zij hiertoe niet bereid zijn nieuwe verkiezingen een reële mogelijkheid.

Wil jij ook iets delen met de wereld? Stuur je ingezonden brief naar redactie@versgeperst.com

13 reacties op “Ingezonden: Nieuwe verkiezingen nader?”

 1. @ Vito. Dat kombinatie PS,PAIS,PNP en PAR komt steeds duidelijker in beeld.

  Het tegendeel is waar. Tijdens het bezoek van de informateur vroeg de PAR waarom zij niet waren uitgenodigd voor de ondertekening van de intentieverklaring. De informateur zei, dat er een partij van de 3 is, die niet met de PAR wilde samenwerken (guess who). Het gesprek en dus ook de gestelde vragen werden daardoor zinloos, uitzichtloos en respectloos. De PAR blijft desondanks niemand uitsluiten, maar hier kan natuurlijk niets positiefs uit komen. Nog geen nieuwe verkiezingen, maar eerste de benoeming van een andere infromateur. Misschien wil Wiels liever in de oppositiebanken en daarvan natuurlijk een ander de schuld geven.

 2. Wiels en veranderen. De man is groot geworden door af te geven op Nederland en Makamba’s. Zijn achterban wil bloed en geweld zien. Wiels als staatsman is een farce, net als zijn brief aan van Raak. Hij kan een poosje de opportunist uithangen, maar zolang Wiels niet zelf Minister President is , is hij niet te vertrouwen en kan hij de zaak laten klappen op ieder gewenst moment.

 3. @Phillipe Maaskant. Dat kombinatie PS,PAIS,PNP en PAR komt steeds duidelijker in beeld. Ze zeggen een broedend kip moet je nooit verstoren. Laat hem rustig de eieren warm houden zodat de kuikentjes snel eruit kunnen komen. Dat is een ruime meerderheid om goed te kunnen regeren. Gewoon de ontwikkelen afwachten niks forceren.

 4. Coalitie van 14 met PPPP AAN DE SLAG …………..en laat M&M lekker in hun sop gaarkoken!!!
  Haal M&M uit de machtssfeer en ze zijn niets meer dan kleine huilebalken die achterna worden gezeten door Maffia, louche vriendjes en LOOSERS die hun beloftes komen ophalen voor hun verkochte stem!!!
  PAYBACK-time voor Scotti & Blooper !!!!

 5. nee yoh phiippe , zorro maakt alleen zijn naam nie waar !!

 6. @BOMBOKLAD, mogen hier alleen helden reageren?

 7. @KAI Alles behalve corrupte partijen.. oops daar vallen de PS, MAN en MFK al af..

 8. Zullen we het gewoon maar even afwachten? Als Wiels inderdaad zijn stijl verandert, zou er zo maar wat moois kunnen ontstaan. `Respect`in de politiek is m.i. een eufemisme voor `laat iedereen nu even zijn grote bek houden`. Als dat gaat (blijven) lukken, waait er een nieuwe wind. Wiels is al een paar weken rustig, dus je weet maar nooit.

 9. zorro zorro en welke heldendaden hep jij vericht op dit eiland ??
  laat het ons ff weten !!

 10. Alles behalve de PAR.

 11. Ik heb wel eens betere analyses gelezen.

 12. Tja, het blijft een tutu. Worden we een tweede Belgie? In ieder geval glijden we steeds verder af, omdat de heren politici te grote ego’s hebben.

 13. Alles is goed zolang er geen MFK meedoet!