CURAÇAO – Kiezers in het oosten en zuiden van de Verenigde Staten hebben vooralsnog voor weinig verrassingen gezorgd. Obama is sterk in het noordoosten, Romney in het zuiden. Beide kandidaten gingen gelijk op in het aantal kiesmannen dat ze op hun naam hebben gebracht.

In de ‘swing states’ is het zoals verwacht een nek-aan-nek race. In Florida, Ohio, Virginia, North Carolina ontlopen de kandidaten elkaar niet veel. Daar zal het nog wel enige tijd duren voordat er duidelijkheid is. Lange rijen, problemen bij de verwerking van stembiljetten en een enorme opkomst zorgen voor vertragingen bij het tellen.

Senaatszetel
In de strijd om de controle over de Senaat lijken de vooruitzichten voor de Democraten goed. Zittende senatoren behouden vooralsnog hun zetels. De onafhankelijke kandidaat Angus King pakte de senaatszetel voor Maine die vrij was gekomen door het vertrek van de Republikeinse senator Olympia Snow. Chris Murphy pakte voor de democraten de vrijgekomen zetel in Connecticut.

Overwinning
De twee presidentskandidaten maken zich op voor de uitslag. Obama wacht de uitkomst af in Chicago, Romney zit in Boston. Als duidelijk is wie er gewonnen heeft zullen ze zich bij hun aanhangers voegen. Romney heeft daarvoor naar eigen zeggen alleen een overwinningstoespraak geschreven. Obama zegt er twee te hebben. “Je moet er altijd twee klaar hebben omdat je niets voor lief kunt nemen.”

www.versgeperst.com