SehosCURAÇAO – De Inspectie Gezondheidszorg heeft op 30 oktober een bezoek gebracht aan de operatiekamers van het Sint Elisabeth Hospitaal (SEHOS). In een brief geeft de inspectiedienst de conclusies en aanbevelingen voor het ziekenhuis, dat na de inspectie onder verscherpt toezicht is komen te staan.

Het OK-complex maakt volgens de Inspectie een goed opgeruimde en frisse indruk: een duidelijke verbetering ten opzichte van het vorige bezoek. De controleurs hadden echter sterk de indruk dat de operatiekamers speciaal voor het bezoek schoongemaakt en opgeknapt waren, omdat er bijvoorbeeld een sterke verflucht hing. Door middel van onaangekondigde bezoeken gaat de Inspectie de komende tijd peilen hoe de situatie structureel is.

Kledingvoorschriften
Het gaat volgens de inspectiedienst nog niet goed met de kleding van het OK-personeel. Medewerkers liepen buiten de operatiekamers in hun OK-kleding, inclusief schoenhoesjes, wat verboden is. De Inspectie heeft het ziekenhuis om reactie gevraagd.

Management
Het management van het OK-complex maakte een competente en gemotiveerde indruk. De Inspectie benadrukt in haar brief dat zij er vertrouwen in heeft dat de verbeteracties structureel worden doorgevoerd en refereert daarbij naar het Masterplan Operatiekamer SEHOS 2012, dat het management de inspectiedienst na afloop van het bezoek gaf.

Luchtbehandeling
Hoewel het ziekenhuis eerder aangaf al in 2009 twee operatiekamers te verbeteren wat betreft luchtbehandeling, kon de inspectiedienst op dit vlak geen verbetering ontdekken. De Inspectie heeft het ziekenhuis daarom om een verklaring gevraagd. Het ziekenhuis heeft beloofd om binnen enkele maanden alsnog moderne luchtbehandeling te verzorgen in de OK-ruimten.

Infectiecommissie
Het ziekenhuis is al geruime tijd niet meer gecontroleerd door de infectiecommissie. De Inspectie heeft het hospitaal erop gewezen dat er dit jaar nog een controle plaats moet vinden om de hygiënische kwaliteit van de OK te kunnen garanderen.

Klebsiellabacterie
De Inspectie heeft, naast het OK-complex, ook de gesloten verpleegafdelingen van het SEHOS bezocht. Een aantal maanden geleden werd hier de bacterie ‘Klebsiella Pneumoniae Carbapenem resistent (KPC)’ ontdekt. Er zijn in de afgelopen tijd nieuwe besmettingen geweest en dus moest de inspectiedienst concluderen dat de uitbraak van de bacterie nog niet onder controle is.

5 reacties op “SEHOS onder verscherpt toezicht”

 1. Nu ik bovenstaande foto zie, vraag ik me af waarom men dat rechtse gebouw niet sloopt en dat terrein gebruikt om de nieuwe ziekenhuis op te bouwen. Dat gebouw staat al meer dan 60 jaar(?) al zo. Het is net een spookhuis zonder ramen etc. Heb begrepen dat het na de oorlog als tbc sanatorium werd gebruikt of zo iets. Het is meer een vieze ruïne pal naast de ingang van het ziekenhuis. Weg met dat ding, we hebben de ruimte hard nodig.

 2. Niet acuut:
  Dan kunnen we toch naar Colombia op kosten van de SVB, nee die betalen niet, de BZV nou die betalen ook niet.

  Acuut:
  Naar het Sehos, en gelukkig heeft Hellmuth Wiels daar zijn bodybags opgeslagen.
  Komen ze toch nog van pas.

 3. Ik ben wel een beetje ongerust ….

 4. Ach ja, moeten we hier nog serieus op reageren??

 5. Het Sehos, een van de vele goede dingen wat Nederland heeft achtergelaten. Deze situatie was al zo voor 10-10-10…..

  Het is net zo goed als de goede educatie hier op dit eiland….