• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Pueblo Soberano, PAIS en PNP hebben vanochtend in het bijzijn van informateur Glenn Camelia een ‘inspanningsverklaring’ getekend. De partijen hebben samen tien zetels. De bedoeling van de ondertekening is om een zo groot mogelijke meerderheid te krijgen voor een nieuwe regering.

Het is nog onduidelijk of MFK zich bij de drie aansluit. Twee andere mogelijkheden zijn PAR of MAN. Camelia heeft tot maandag van de gouverneur de tijd gekregen voor zijn informatieopdracht.

Gesprekken
De gezamenlijke inspanning van de partijen worden gekanaliseerd via de informateur. Camelia gaat deze week alle partijen uitnodigen voor een gesprek, om te peilen welke partijen bereid zijn om een meerderheidsregering te vormen. Op basis van deze gesprekken zal de informateur partijen bijeen brengen die samen een meerderheid vormen om van daaruit inhoudelijk verder praten. Wanneer er een formateur is benoemd gaan de partijen onder leiding van de formateur onderhandelen over een regeerakkoord en een regeerprogramma.

17 reacties op “PS, PAIS en PNP tekenen inspanningsverklaring”

 1. @Jeroen. Beste Jeroen laten wij mensen niet gaan bekritiseren over hun taal gebruik niemand is perfect.Ik neem dat jij wel duidelijk heb begrepen wat Klaas wilde vertellen toch. Dat is ook communiceren.Nogmaals laten wij ons kritiek uitsluitend richten op het onderwerp en niet op het taal gebruik van anderen. Als je goed leest dan zal je bij de beste Nederlandsetaal lingiusticus ook taalfouten tegen komen en eerlijkheidshalve is Nederlands niet een van de makkelijkste talen op de Wereld. Dus laten wij afsprken om het ook niet te doen.En klaas veel plezier met je mening verkondigen in de krant.

 2. @Klaas, ik heb zo het idee dat jij degene hier bent met een laag niveau.
  Jou tekst krioelt van de fouten, hoe durf je. Zo te lezen ook MAVO 2 niveau.

 3. @kai, opleiding zegt niet alles. Als je kijkt wat Asjes afgelopen jaren heeft uitgespookt is het niet raar dat meneer geen normale baan in het bedrijfsleven kan krijgen (net als veel politici). Zonder schoonpapa en de politiek kan hij geen geld verdienen. Daarom vangt hij nu een dik salaris voor een baan die hij niet uitvoert.. en jij blijft dit steunen? Welke pastechis krijg jij hiervoor?
  Wiels mag dromen van een HBO. Hij was en is gewoon een zielig ambtenaarje die vele slechte functioneringsgesprekken heeft gekregen en nu zich via de politiek heeft omhoog gewerkt. Ook hij zal nooit in een normaal bedrijf een functie kunnen vervullen en zo zit de poltiek er vol mee. Alleen als je een crimineel bent of hopeloos mislukt kan je in de politiek op Curacao. En een funtie in de overheid zegt weinig op Curacao. kijk maar naa ministers op curacao en de minpres. oplichters zonder een hoog nivo.. nee we zijn het lachtetje van de wereld!

 4. @Klaas,

  ik vind het huidige interim kabinet een goed voorbeeld van een eventueel zakenkabinet.
  geen mensen uit de politiek, maar gewoon bekwame mensen benoemen.
  de heren politici moeten eens goen naar zichzelf kijken en proberen hun grote ego aan de kant te zetten.
  Curacao en de mensen hebben recht op een goede regering.
  Geen puberale ego”s, maar kwaliteit..

 5. @ Klaas Huisma. Er moet ook gekeken naar de capaciteiten binnen een partij: kunnen ze voldoende en goede personen leveren die de taak van minister kunnen dragen?

  Kijkend naar de interim-regering zou je zeggen, dat er mensen met capaciteiten zijn. Dat het geen politici zijn, zegt al genoeg, want bijna niemand met een goede en passende opleiding wil in de Curacaose politiek en zal je moeten roeien met de riemen, die je hebt. Als dan het kiezersvolk capaciteiten niet in het stemgedrag laat doorwegen, is het negatieve plaatje compleet en tel daarbij op, dat sommige mislukkelingen en veroordeelden alleen in de politiek denken te kunnen verdienen, terwijl ze normaal niets tot een fractie van dat salaris zouden krijgen. Blijkbaar krijgen we dan toch wat we verdienen. In principe staat een democratie geen zakenkabinet toe, mits………………..

 6. @Klaas Huisma,
  Hoezo Asjes geen niveau? Ik denk dat Asjes hoger opgeleid is dan jij.
  Ben jij soms hoger opgeleid dan deze econoom? En Wiels is ook goed opgeleid (HBO-er) en daarnaast ook nog een autodidact op tal van gebieden.
  Verder zitten verschillende mensen met universitaire en HBO opleiding bij Pueblo Soberano.
  Eentje is zelfs jarenlang onderofficier van justitie geweest op Curacao, Klaas kletsmajoor.

 7. @ Kwame K. MFK en MAN willen geen mensen vervangen..

  Ook goed, maar dan vallen ze als coalitiepartner af. Het gaat niet om grote of kleine heren, maar om personen die als minister worden voorgedragen.

 8. Alléén naar het aantal zetels kijken is niet genoeg. Er moet ook gekeken naar de capaciteiten binnen een partij: kunnen ze voldoende en goede personen leveren die de taak van minister kunnen dragen?

  Wiels heeft de afgelopen periode diverse van zijn eigen ministers moeten weg sturen, omdat ze geen enkel niveau hadden (denk aan bijvoorbeeld aan beroeps looser Rene Rosalia). Je kunt van Wiels zeggen wat je wil, maar hij heeft wel beslissingen genomen binnen zijn eigen partij die nodig waren. Maar of in de PS mensen zitten met voldoende niveau? Asjes in elk geval niet. Wiels ook zelf niet, dat weet hij ook heel goed en daarom wil hij (terecht) geen MP worden, etc.etc.

  Pais heeft als nieuwe partij het zelfde probleem: Rosaria is een slappe dweil zonder enige draagkracht, verder heeft de partij geen enkel politiek zwaargewicht. We moeten toch geen afgedankte fysio als minister willen…. Curaçao verdiend toch wel beter dan dat?

  Of het bij de andere partijen beter is, dat is maar de vraag… Beter zou het zijn om idd en zakenkabinet te vormen met mensen die wel verstand van zaken en daad kracht hebben en het landsbelang vooropstellen, in plaats van eigen – en partij belang.

 9. @zorro, MFK en MAN willen geen mensen vervangen.. het zijn juist de grote heren die graag in het spotlight staan die vervangen moeten worden. Zie je Cooper, Jamaloodin en Schotte al terwijl ze de wereld niet meer kunnen rondreizen.. gaat niet gebeuren dus.

 10. @ Ongerust. Het lijkt er nu toch wel op, dat je van het padje af aan het gaan bent. De screening is er nu eenmaal en daar heeft PAIS niets mee te maken. MFK en/of MAN zullen afgekeurde personen door betere moeten vervangen. Ik weet alleen niet hoe streng PAIS zal zijn ten aanzien van de eis om capabele mensen te leveren. Ook de onafhankelijkheid is geen issue, omdat het volk dat zal bepalen, waaraan ook de PAR gehoor zal (moeten) geven. Het hoeft dan ook wat mij betreft geen hoofdstuk in een regeeraccoord te zijn, want minstens de komende 4 jaren is er wel wat beters te doen.

 11. Hoezo nieuwe verkiezingen, als bepaalde mensen alsnog toch nooit door de screening zullen komen? Het zijn niet de verkiezingen die een ”oplossing” moet bieden maar de personen die aan de macht willen komen.
  Laat dat nu eens duidelijk zijn, wij gaan niet meer stemmen, punt.

 12. Ongerust weet het weer zo goed. Nah we letten op Ongerust 😉

 13. *) M&M kunnen het beste “uitrarazen” in de oppositiebankjes. Ze komen geen van allen door de screening en zijn de afgelopen jaren de grootste oorzaak van de problemen op Kòrsou geweest

  *) PPPP moeten met elkaar de gezamenlijke punten in plan van aanpak zetten en AAN DE SLAG GAAN OM KÒRSOU WEER OP DE RAILS TE KRIJGEN !!!
  Geen vetes / persoonlijke ego’s opzij en WERKEN aan de acute probemen

 14. MAN gaat wel aan willen schuiven, maar dat zal leiden tot interne problemen (screening) en tot vraagtekens bij PAIS. MFK: no way. PAR: niet onmogelijk, maar zie ik niet zitten, verschillen te groot en PAR wil geen onafhankelijkheid (wordt trouwens ook nog een issue met PNP, let op mijn woorden!).

 15. Laat men nu eens keer echt zien dat iedereen Curacao in het hart heeft en alle partij-politieke verschillen opzij zetten en gaan werken aan de toekomst van het land; dus PAR ook in de coalitie.
  Een vraagje: hoe is het mogelijk dat met carnaval alle neuzen dezelfde kant uitstaan en de onderlinge meningsverschillen opzij worden gezet…. en het in de politiek niet mogelijk is. Dus dames en heren: stap eens over je eigen schaduw heen!
  Een ander bijkomend voordeel is: door een zo breed mogelelijke coaltie te vormen creeer je ook meer draagvlak.

 16. foei PAIS.

 17. MFK en MAN willen niet meedoen want ze zullen niet door de screenings komen.