• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Henk Pasman zijn mening over de politieke situatie op ons eiland.

Heeft de kiezer gesproken en wat heeft de kiezer dan gezegd? Hoe werkt ons politiek systeem? Wat zijn de feiten? 116.857 kiesgerechtigden bepalen de toekomst van het land Curaçao en kiezen daarvoor 21 statenleden. Voor het functioneren van onze democratie moeten we een onderscheid maken tussen de huidige regels en eventueel nieuwe regels. Huidige regel is bijvoorbeeld dat we leven in het land Curaçao per 10-10-10 en dat we deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederland en daarbinnen gelden de regels van het huidige Statuut en de Staatsregeling. Onafhankelijkheid is dus een eventueel nieuwe regel, maar niet aan de orde met betrekking tot de huidige regels. Laten we dan ook steeds een duidelijk onderscheid maken over een onderwerp waar we het over hebben.

De vorige coalitie heeft de meerderheid verloren in de Staten, doordat twee leden het vertrouwen in de rgering hebben opgezegd. Kan dit volgens de regels? Ja! Zijn stemmen van een partij? Nee! Het zijn dus geen dieven dames en heren politici! Probeer de kiezer dan ook niet voor de gek te houden. Wil je ons kiesstelsel veranderen zeg dat dan en ga daarmee aan de slag. Antwoord van de vorige regering was het ontbinden van de Staten en uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Kan dit volgens de regels? Ja! Gevolg is een demissionair-kabinet. Kan een meerderheid van de Staten in deze situatie een gehele demissionaire regering naar huis sturen en een interim-regering benoemen? Het antwoord is Ja! Kan een Statenvoorzitter beslissen om geen vergaderingen meer uit te schrijven? Nee! Het is niet aan de voorzitter die dit bepaalt. Uitsluitend een meerderheid van de Staten kan besluiten nemen en een voorzitter mag en kan dit niet tegen houden.

Heeft de kiezer nu besloten dat deze regels wel kunnen worden overtreden als dezelfde coalitie weer gevormd kan worden? Nee, natuurlijk niet, regels zijn regels. Wat wel kan is regels veranderen op basis van democratische regels. Bijvoorbeeld de Staatsregeling kan aangepast worden met een twee derde meerderheid en dat zijn veertien Statenleden die akkoord moeten gaan. Heeft de bevolking gekozen voor dezelfde coalitie? Nee. De bevolking heeft gekozen dat zes partijen een meerderheid moeten zien te vinden. Er zijn minimaal drie partijen nodig om een meerderheid te vormen. Vier partijen verschillen slechts één zetel van elkaar en vormen een meerderheid van achttien. Wat is dus eigenlijk de opdracht van de kiezer gezien de geringe verschillen: maak een zo breed mogelijke coalitie.

Wat is ons huidige probleem? Financiële crisis en geen vertrouwen in de economie. Wie moet dit oplossen: de nieuwe regering. Is de Tweede Kamer of de Nederlandse regering of de Koninkrijksregering of het College financieel toezicht (Cft) of de vertegenwoordiger van Nederland te Scharloo of de Nederlandse toerist ons probleem? Nee! Ons grootste probleem zijn de volksvertegenwoordigers die niet in staat zijn samen te werken. Allemaal de mond vol van mi pueblo (mijn volk) en respect voor elkaar en het zogenaamde belang van de Curaçaoënaar. Maar het zijn er 116.857 en niet 18540 en 19715 en 8294 en 17179 en 15286 en 5130. De Nederlandse Antillen konden we niet bij elkaar houden. Moeten we nu zes bario’s op het eiland Curaçao gaan creëren of gaan we nu eindelijk met elkaar samen werken in het belang van de Curaçaoënaar? Word vanzelf vervolgd.

3 reacties op “Ingezonden: politiek niet in staat tot samenwerken”

  1. Samenwerken, Samen, Werken, niet echt populaire woorden toch?
    Een mentaliteit verandering is nodig om dit te veranderen.
    Is daar een reden voor? Nee niet echt. De “slimme” verrijken zich, de “domme” weten niet beter, zij blijven arm.
    Gaat het helemaal fout, altijd was er redding van buitenaf.
    Afgaan tot nul, niets, armoe, zou mogelijk de neuzen dezelfde richting op kunnen krijgen en het echt noodzakelijk maken om samen te werken.
    Ironisch gegeven, mogelijk heeft de vorige regering toch een steentje bijgedragen aan onze ontwikkeling.

  2. Het word tijd dat politiek curacao hun veraantwoordelijk nemen hou op met kinder spelletjes.de eiland verdien niets aan deze gedrag van politsi die niet serius is.jullie heb iedereen gevraag om naar het stembureu te gaan nu is jullie tijd als volwasen mensen aan tafel voor onderhandel voor en nieuwe regering er is geen tijd meer te voerspelen.

  3. JAAAAAAA,

    Daar heb je Pasman weer, de man die alles weet.

    PPffffffff

    Ik begrijp dat Curaçaoënaars ons af en toe irritant en betweterig vinden, dat hebben we te danken types zoals Pasman.