• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Nederland liet de onderwereld aan de macht komen”, zo opent de Nederlandse partij SP het eerste artikel in hun partijblad ‘Tribune’. De partij heeft deze maand de Tribune gewijd aan de verkiezingen op ons eiland: ‘Curaçao, de bontgekleurde slangenkuil’, staat er op de voorpagina.

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak komt vooral aan het woord in het artikel. Van Raak heeft al enige tijd harde kritiek op de bestuurders van Curaçao. Volgens het Tweede Kamerlid staat Curaçao op het randje van de afgrond.

Corrupte bestuurders
“De staatskas is in twee jaar tijd leeggeroofd door corrupte bestuurders en tot overmaat van ramp hebben diezelfde falende politici bij de verkiezingen van 19 oktober nog meer steun van de bevolking gekregen. Op deze manier kan Nederland geen verantwoordelijkheid meer dragen voor zijn oud-kolonie”, stelt Van Raak. De Nederlandse politicus laat het daar niet bij. Van Raak bespreekt de vermeende maffiabanden van MFK, de partij van oud-premier Gerrit Schotte, en het feit dat Schotte Fort Amsterdam bezette nadat hij was afgezet.

Staatsgreep
De SP laat ook Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde aan het woord. “Als Schotte zegt dat Nederland achter de schermen invloed uitoefent op Curaçao, heeft hij gewoon gelijk. Maar een staatsgreep? Nee, integendeel zelfs. De regering werd door het parlement gedwongen om af te treden nadat twee parlementariërs van de coalitie zich bij de oppositie hadden aangesloten. Schotte blaast hoog van de toren over democratische normen, terwijl een coalitiegenoot van hem als parlementsvoorzitter het parlement verbood bij elkaar te komen”, meent Oostindie.

Feiten
Verder worden de verkiezingen en de screening uitgebreid besproken. De SP heeft naar eigen zeggen de Pueblo Soberano en MFK benaderd voor een interview. De PS en MFK hebben hier geen gebruik van gemaakt. De MFK stuurde wel een reactie op de conceptversie van het artikel: “Feiten worden verdraaid of zeer vrij geïnterpreteerd, waaronder de onafhankelijkheidsgedachte. Het beeld dat wordt geschetst van MFK en politieke leider Gerrit Schotte is in vele opzichten niet herkenbaar, anders dan dat het onderdeel is van de vreselijk vuile campagne die door rechtse partijen en daaraan gelieerde organisaties op Curaçao tegen MFK en de andere coalitiepartijen is ingezet.”

[scribd id=112308620 key=key-1vyqxc67a9rm82f2t2dh mode=scroll]

69 reacties op “SP noemt Curaçao ‘bontgekleurde slangenkuil’”

 1. @ Kid Creole (Zonder coconuts)
  Zeker nooit van je eilandje af geweest om wat verder rond te kijken in de wereld. Dat blijkt. Maar zelfs dan kijk je niet goed, want ik heb nog geen “vlooteskaders” van de marine hier gezien. Hooguit een schip wat hier tijdelijk is gestationeerd , met assistentie van De Pelikaan die hier wat langer is. Blijf lekker geloven in olie en gas. Tegen de tijd dat dat hier gevonden wordt rijdt heel de wereld op waterstof. Zinloze excercitie dus. Op andere reaguurders : Toen ik eerder beweerde dat Indonesie en Suriname als kolonie duizenden keren belangrijker waren dan Curacao ooit is geweest, beweerde ik niets anders dan dat. Als je at niet begrijpt, kijk dan eens op de kaart en zoek op welke grondstoffen en producten uit die landen kwamen. Uit Curacao komen alleen maar veel jongens die de gevangenis ingaan, de goeden niet te na gesproken.

 2. @Kid Creole

  @Kid Creole
  Nederland wil Curaçao niet kwijt?
  Wie of wat bedoel je daar mee?
  99% van de Nederlandse inwoners zijn nauwelijks of niet
  op de hoogte van het bestaan van Curaçao.
  Schandelijk misschien maar het is niet anders.
  Van de 1% die het wel kennen is 99% voor een volledig autonoom Curaçao.
  Sorry!

 3. @Sjors, je kletst uit je neus. Er zijn zat redenen te bedenken waarom Nederland haar best zal doen om Curacao voor het koninkrijk te behouden. Alleen al de stad ‘Willemstad’ is in ‘historische’ nederlandse ogen een koloniale schat die Nederland het liefst niet kwijt wil, op Curacao is de Nederlandse koloniale geschiedenis nog het meest fysiek aanwezig.
  Wat dacht je van de Natuurlijke haven en hun marinebasis in de West? Er is voor Nederland in de Cariben geen perfecter ligplaats te bedenken voor hun marinevlootje/eskader dan de Santa Ana baai, de Curacaouse haven, Parera, Nieuwe haven.
  Of dacht je dat ze in Bonaire of Aruba een betere marinehaven hebben? Dit zijn nog maar enkele van de redenen waarom Nederland Curacao het liefst niet kwijt zou willen raken. Ze weten dat Curacao om verschillende redenen, redenen waar jij met je domme kop niet aan toe komt te bedenken, gewoon nog lang niet klaar is om een onafhankelijk eilandstaatje te worden. Het zal inderdaad minstens zo’n 10 jaar in beslag nemen eer het zover zou kunnen komen. Tussen nu en 10 jaar kan er nog zoveel gebeuren.

  Maar jij met je grote betweterige smoel, bovendien met die smoel elke Curacaouenaar die reageert beledigend zit af te blaffen, kan er niet op komen.
  Wat er aan de hand is heet ‘Haagse Bluf’! Dat moeten ze wel, de Curacaoenaars de indruk geven dat ze het niet belangrijk vinden in Politiek de Haag om Curacao voor het koninkrijk te behouden, maar dát zullen ze je niet aan jouw pukkelneus hangen. Zo te zien ben je niet bekend met pyschologische oorlogsvoering.

  Nederland zal de zaak juist zoveel mogelijk, achter de schermen, op een intelligente manier frustreren, zodoende hopend dat Curacao op den duur geen kant meer op kan. Ben jij nou zo dom of ben ik het? Jaa, jouw antwoord is mij duidelijk. Maar ik raad je toch aan om je denkvermogen en als het even kan ook je anticipirend vermogen een beetje op orde te brengen. Tenminste, indien je over een anticipirend vermogen beschikt, persoonlijk bewijfel ik hett. Je moet niet als een papegaai nakraaien wat de ezels in politiek Den Haag al jaren uitbalken! 😆

 4. Wat een lachwekkende vertoning is deze collectie commentaren. Dit eilandje is niets meer dan een bijzit-gemeente van Rotterdam. Dachten jullie (inclusief de heer Wiels) nu werkelijk dat je ook maar iets in de Haagse melk te brokkelen hebt? Er wordt in Den Haag in letterlijk 5 minuten over jullie hoofden besloten, inclusief dat van de heer Osepa. De heer van Raak (van de SP, die overigens niets in Den Haag heeft in te brengen) stelt simpelweg dat als Curacao op eigen benen wil staan de SP best voor dat standpunt begrip kan opbrengen. Lees er ook beslist niets meer in, want er zit niets meer in, luitjes. De heer van Raak heeft een intense hekel aan sjacheraars, opportunisten, kleine en grote diefjes, en aan lieden die ‘bodybags’ aanslepen. En daar heeft hij wel een punt, want Curacao heeft een nagenoeg complete collectie. De onafhankelijkheidsdrang van de heer Wiels is zeker te begrijpen. Als de PS het voortouw gaat nemen krijgen ook zij met “de NL invloed” te maken. En die is niet mals; zo heeft de heer Schotte recentelijk ondervonden. Die invloed is nog steeds “wie betaalt, bepaalt”, en dat zal ook wel blijven; NL zal blijven betalen en daarom blijven bepalen. Of de inwoners van Curacao nu bruin van de zon zijn, of bruin van origine, dat maakt helemaal niets uit.

 5. @ Shon fiel. Wiels is weliswaar behoorlijk gestoord maar ook slim. Hij houdt de Curacaoenaars dom en maakt ze zelfs dommer met maar 1 doel zo veel mogelijk goedgelovige zieltjes voor zijn sekte te winnen met zijn volksmennerij en volksverlakkerij. Wie denkt nog, dat Wiels Camelia als informateur heeft aanbevolen om een nieuwe regering te vormen. Welnee, want hij zorgt ervoor dat het niet mogelijk is. Welke politieke partij is zo onnozel,dat ze in zijn respect geloven, terwijl hij de betekenis niet eens kent. Hij sponsort alleen de rijke elite voor gratis onderwijs en verder is het racisme, seksisme, polarisatie, hatzaaien etc. wat uit zijn mond komt met als rookgordijn, dat hij de economie etc. wil verbeteren. Met hem zal het niet lukken.

 6. @shonfiel, heb je weleens geprobeerd om zelf na te denken? Zelf onderzoek doen en daar een eigen conclusie op baseren? Ik stel voor dat je dit gaat doen ipv bepaalde politici na te praten als een papagaai. Als jij twijflet aan mijn woorden dan heel simpel. Hou een referendum of vraag aan Nederland je onafhankelijkheid! Je zal zien dat dit binnen 3 minuten zal worden geregeld. Curacao heeft niets te bieden en brengt alleen maar lasten en geen lusten! En het volk dom houden dat is iets waar de MFK. PS en MAN helden in zijn!

 7. @shon fiel,

  de enigen die hier het volk dom willen houden zijn de lokale politici
  zoals van de MAN/MFK/PS.
  deze willen alleen papiamentstalige scholen voor het volk.
  hun eigen kinderen gaan naar internationale scholen of in ieder geval nedrelandstalige scholen.
  kan jij mij vertellen waarom zij hun kinderen niet op papiamentstalige scholen doen?????

 8. Sjors,
  Jij praat heel dom en absoluut niet met kennis van zaken. Nederland heeft twee belangen:
  het volk dom houden, zodat zij eigen boontjes niet kunnen doppen,
  en de greep op de Caraïbische Zee, dat gedeelte in de wereld als buitenlandse politiek. Zeg niet gauw Nederland wil af van deze greep in de Caraïbische zee. De gat van intelligentie, het dom houden van Curaçao, door selectieve macht verdeling, zodat de Curaçaoënaar zichzelf niet zal kunnen besturen, wordt ingehaald door Papiamentstalige en dit is hetgene wat de onafhankelijkheid vertraagt. Wanneer de tijd rijp is Sjors, je krijgt hoogstens een vijf toegestoken en jouw koffers, zou je je niet willen aanpassen: Dàt is de plan en het zal ook uitgevoerd worden!

 9. @P. Hernandez,

  juist gezien….
  laten we hopen dat de jeugd het gaat begrijpen.
  maar voorlopig stemmen de jongeren op ene Schotte….
  geen goede keuze.

 10. @Chichi, we kunnen de vergelijkingen met Suriname dan toch beter negeren? Juist als we er veel aandacht aan geven denken ze belangrijk te zijn. Gun ze dat dan niet.

  @ marieke, Heb het net nog eens teruggekeken. Als klopt wat Pechthold zegt, dan moeten we toch als een speer binnen een jaar om afhankelijk willen worden? Zelfs Wiels roept dat niet meer, snap jij dat?

 11. @marieke, zucht.. Curacao heeft Nederland niets te bieden.. Liever gisteren onafhankelijk dan vandaag! Pechtold heeft iets heel anders gezegt toendertijd.. Er is geen olie en geen gas en als het er wel was dan mogen jullie dat op Curacao houden. Zoals bekend mag Curacao vandaag onafhankelijk worden van de politiek en het volk. Het wachten is dat jullie de stap nemen!

 12. Aan de meeste racties te lezen weet niemand wat het belang is voor nederland dat Curacao nog steeds niet onafhankelijk is van nederland. Ik hoor daar niemand over.
  Nederland heeft nog steeds een groot economisch belang.

  Kijk nog eens terug wat Pechtold heeft gezegt in de uitzending van Pauw en Witteman.

  http://www.youtube.com/watch?v=ho8Hpq_ZcJ0

 13. Er is hoop want wie de jeugd heeft de toekomst. En Curaçao heeft veel jeugd. Die kun je door internet, Facebook en andere social media niet meer knollen voor citroenen verkopen zoals de gecorrumpeerde politiek al decennia doet. Ik begreep dat menige op Curaçao geboren en getogen jongeren , echte YDK dus, onderling ook in hun vrije tijd Nederlands spreken omdat ze begrijpen dat ze met Papiaments gevangen worden van hun eiland en dus van diezelfde politici. Dat is ook de reden dat een niet nader te noemen politicus annex oproerkraaier niet wil dat de Curaçaose jeugd die in Nederland studeren of gestudeerd hebben terugkeren naar hun eiland. Ze zullen een revolte ontketenen waardoor de huidige zelfbenoemde elite van hun zelf gecreëerde tronen zullen worden geschopt.
  Jeugd van Curacao: verenigt u ! De Curaçaose bevolking rekent op jullie ! Geef Curacao een welvarende toekomst!

 14. @Maaskant, je hoeft niet de onnozelaar uit te hangen. je weet heel goed dat het tegenreacties zijn van Curacaoenars die hier dagelijks de meningen van Surinamers over Curacao, de curacaoenaars en hun politiek moeten lezen. Op een gegeven moment gaat die Surinaamse bemoeizucht tegenreacties oproepen. Je moet er helemaal niet gek van opkijken Phillipe.. Een voorbeeld, op het bericht Curacao wordt binnen 5 jaar onafhankelijk, kon je duidelijk merken dat Surinamers steeds vergelijkingen maken met Curacao. Tot iemand er moe van werd en schreef, ‘Suriname is geen Curacao en Curacao is geen Suriname. hier op vergeperst gaat het voornamelijk over Curacao, dus please.’
  Het geeft het geen pas dat sommige Surinamers menen dat ze een mening moeten geven over Curacaoenaars, Curacao en de curacaouse plitici, dat mag natuurlijk, maar het is altijd een anti-Curacaouse mening. Die attitude levert op den duur geirriteerde reacties op van van geirriteerde Curacaoenaars. De Curacaoenaar pikt liever de kritiek van een makamba dan van een Surinamer, dat moet je wel eens beginnen te begrijpen. Surinamers zijn niet de meerderen van Curacaoenaars, de makambas overigens ook niet. maar we hebben wel te maken met de koloniale erfenis van Nederland.
  Ik wil er wel aan toevoegen dat die typische negatieve Surinaamse bemoeizucht tov Antillianen NIET voor ALLE Surinamers geldt. Op Curacao zijn er een heleboel echte Curacaoenaars die Surinaamse ouders hebben of 1 surinaamse ouder. Dus de irritatie is zeker niet voor/naar ALLE Surinamers. In het algemeen gaan Curacaoenaars goed om met Surinamers.

 15. Wie naar Suriname gaat moet de Paramaribo-markt maar eens bezoeken. Je weet niet wat je daar aantreft. Zelfs in de binnenlanden van Afrika vind je tegenwoordig niet meer zo’n smerige onhygiënische en chaotische markt waar men amper kan lopen. De ratten kruipen zo over je voeten en over de gewassen die te koop liggen. Surinamers hebben een grote mond maar Paramaribo kan niet tippen aan Willemstad en qua hygiëne helemaal niet.

 16. @dolrita.  @Shon Fiel, bij zo` n  Koninkrijk wil je toch niet horen!
  Snappen jullie nu waarom Wiels e.a. toch zo lang willen wachten met onafhankelijkheid? We kunnen beter even doorbijten, helemaal eens!. Nog meer geld nodig hebben zal ons nog meer afhankelijk maken. Zie Griekenland, waar het parlement alleen nog maar JA mag stemmen op bezuinigings voorstellen van de geldschieters. Nederland is er na WWII doorgekomen met de Marshalhulp, wij hebben onze schuldsanering gehad. We redden het wel.

  Snap overigens niet waarom Suriname hier een rol bij speelt op dit forum. Is er iemand met een anti-suri-frust?

 17. Heb nog nooit van mijn leven zo’n stinkende vieze vuile stad gezien als Paramaribo. Wat dat betreft kan men op Curacao van de grond eten.
  En als toerist wordt bestolen waar je erbij bent. De toerist wordt letterlijk door iedereen opgelicht, van taxi chauffeurs tot de marktkoopman etc. En ze hebben allemaal van die schijnheilige verhalen/praatjes. Ze willen allemaal mee naar Curacao, Bonaire of Aruba.
  Maar hebben vaak geen rooie duit om zelf de reis incl. verblijfplaats te bekostigen.

 18. Zo, als ik het niet dacht. De Surinamers hebben weer het hoogste woord. God weet alles, maar de Surinamer weet meer…Vraag het maar aan dr. Walther Donner, hij kent zijn landgenoten als geen ander.
  Tijdens een lezing in Paramaribo waar dr. Donner de wetten tijdens en na de slavernij in Suriname en Curacao sprak, stond een hoogopgeleide Surinaamse vrouw op en zei op hoge luide toon tegen dr. Donner dat hij klinkklare nonsense uitkraamde. Want volgens die dame werden de knappe en intelligente slaven naar Suriname gebracht en de zieke, domme en lelijke slaven naar Curacao.
  Aai, verzuchtte mr. Donner, weer een sabi so. Daarom het gezegde, God weet alles, maar de Surinamer weet meer 😆

  Het is geen grap, maar heeft zich echt voorgedaan tijdens een lezing in Paramaribo. M.a.w., volgens menigeen Surinamer moesten de slaven die naar Suriname gebracht werden eerst een IQ test ondergaan en daarna werd er onder hen een beautytest gehouden om pas daarna naar Suriname gebracht te worden. 😆

  Naar Suriname waar overigens velen van die intelligente en knappe slaven vanwege de slechte behandeling, het harde zwoegen en de zweepslagen op een suikerplantage gemiddeld binnen 5 jaar het leven lieten.
  hhhahahaha, dit is zo grappig, en dat uit de mond van een zogenoemde hoogopgeleide Surinaamse.

  Ja hoor, dit soort verhalen worden door Surinamers onderling over Curacaoenaars vertelt. Wisten ze maar dat net omgekeerde het geval was..(Niet van die IQ en beauty testen, dat is mijn grappie) Ik zou hen maar aanraden om het boek ‘Het paradijs over zee’ van Gert Oostinje te lezen. Maar dan bestaat de kans dat de Surinamers ook boos worden op Gert Oostindie, ze zijn al flink boos op hun eigen historici die proberen de geschiedenis naar waarheid over te brengen. 😉

 19. Beste Pukkie,
  Je hebt absoluut geen verstand van wat je allemaal uitspuit. Wat weet je van Suriname en Indonesië af? Ben je daar geweest en ben je op Curaçao geweest? Neen, maar je slaat onvermoeid door! Noch Nederland, noch van Raak, noch de armoede, niets zal de Curaçaoënaar in de weg staan, wanneer hij zegt nù en niet verder, eruit! Dan zal hem niets, maar dan ook niets in de weg staan…geen taal…geen pastpoort…geen zakken vol geld…..geen valuta niets. Na de oorlog in 44/45 was het ook in Nederland geen grassoep en carotten-stump. Men wist toch ook te overleven en nu is het toch “bloemkool met pens”. Het Papiamentsvolk zal eens opstaan, zal de juk definitief van zich afschudden zonder om te kijken. Wij zullen onze ellende met trots dragen in alle vreugde, lachend in alle vrijheid onder de zon. Onze geschiedenis kent hoop uit de slavernij en dat is die hoop die ons de weg wijst en niet de bekende druiloren! Het zal je verbazen, Pukkie!!

 20. @Pukkie, droom je? Sinds wanneer is Suriname zo belangrijk geworden? Indonesie is wel belangrijk. Maar kom geen gekheid over Suriname kletsen. Ga dan terug naar je zo geweldige belangrijke Suriname ipv hier op onze onbelangrijke eiland te profiteren. Omdat je in Suriname gewoon pinaarde. ben je hier komen bedelen en je hebt ook nog het hoogste woord over onze politici. Joe Lawmang!

 21. Geachte mijnheer van Raak. Steek je hand in eigen boezem. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.
  Nederland telt ook een lange lijst van fraude en corruptie zaken. Raadpleeg U eens even de vogende website http://www.leoverhoef.nl/ Boekhoudfraude gemeente en provincies.
  Curacao heeft historie geschreven in het koninkrijk door fraudeleuze en corrupte politici en regeringsleiders naar de gevangenis te sturen. Maar Nederland heeft de fraudeurs en degene die corrupt zijn steeds beloond en de klokkeluiders gestraft.

 22. @pukkie,

  erg harde nreactie!!
  maar ik weet eigenlijk niet wat er tegen in te brengen…???

 23. Wat kan dit eiland toch fantastisch met kritiek omgaan. LOL. Van Raak heeft gewoon gelijk en Nederland wil er van af. Dat Nederland zijn welvaart heeft te danken aan Curacao is wat ver doorgeschoten. Nederland had ook Suriname en Indonesie als koloniën. Beide duizend keer groter en belangrijker dat dit zelfingenomen dorp Curacao, waarvan de helft van de bevolking het leven beter vindt in Nederland en de andere helft nauwelijks zelf zijn/haar naam kan schrijven en qua internationale talenkennis niet verder komt dan een ver afgeleid dialect uit de Kaapverdische Eilanden wat niemand verder begrijpt. Ga zo door, maak je los van het land wat de enige verbinding vormt met de rest van de wereld. Ga reizen met een Curacao’s paspoort en kijk maar hoe ver je komt. Ga voortaan betalen met South Eastern Caribean Dollars (om een voorbeeld te noemen) en kijk wat je daarvoor kunt kopen. Bij verkiezingen zijn de Curacouwenaars niet veel verder dan het eerste het beste Afrikaanse drasland, waar al decennia lang , sinds hun onafhankelijkheid wordt gevochten door iedereen tegen iedereen.
  Zal wel in de genen zitten.

 24. SP kan beweren dat Curaçao een “bontgekleurde slangenkuil ” is, alleen indien SP zelf zijn eigen socialistiche slangengebroed herkomst vergeet!

 25. Ik lees..

  Van Raak spuugt op Curacao maar is inmiddels bezig een huis aan het kopen in een ”slangenkuil?”

  Dat is boeiend, want waar doet ie dat van? SP ers moeten heel veel van hun inkomen in de partijkas storten. Dat houdt ze `bij de les` zo weten ze steeds hoe het volk moet rondkomen.
  Soms komt er een goed idee uit NL.

  van Raak is bezig met het hele Koninkrijk, waar moet hij dat anders kwijt? Het interlandelijk parlementair overleg met Curacao (waar je het zou verwachten) werd door Asjes effectief verstoord…

 26. @jan

  ook lange tenen??

 27. @Chola, aan de heer van Raak,

  heeft nederland niet genoeg problemen ?
  Concentreer je liever op de problemen in Nederland waarvoor je gekozen bent.
  Je bent heel erg gefocust op Curacao,heel erg

  Chola, van Raak HOORT zich te focussen op Curacao (en de rest), zijn baan is Koninkrijkszaken. Dus je opmerking is feitelijk een compliment 🙂

 28. @ Ongerust,

  @repiti menos: als ik even voor Nardy mag antwoorden (sorry Nardy 😉 ), het antwoord is: Cur onder volledige curatele, met behulp van een Maatregel van Rijksbestuur!

  Precies mijn antwoord, je had het niet beter kunnen verwoorden, danki !!

 29. @Sander, ga dat aan Gerrit zelf vertellen.
  En vergeet je pillen niet in te nemen.

 30. @geenzesjes, onder welke steen heb jij gelegen? een paar namen Chong, Godett, Salas, Komproe, Hendrix etc veroordeeld voor corruptie!
  en kijk maar op curalinks.. Jamaloodin, Schotte, Constancia, El hakim, Cooper, Eisden, Asjes etc etc. ga maar zo door..

  makambas halen wel een zesje maar jij bent iemand die voor een 3 gaat en dan maar iemand anders de schuld gaat geven maar naar jezelf kijken ho maar!

 31. @KAi en geen zesjes….

  een beetje lange tenen hebben jullie wel.
  de problemen op curacao zijn ontstaan door de lokale politici.
  niet door NL.
  De grote ego”s hier in de politiek, zijn het probleem.
  een MP die met sirenes naar hato gebracht moet worden en het nodig vind om een privefotoslaaf te hebben met bodyguards???
  In een land met 150.000 inwoners, is dat toch van de zotte.
  in NL gaat de MP met de fiets naar zijn werk….17.000.000 inwoners.
  denk toch eens na….

 32. @ geen zesjescultuur Je schiet behoorlijk door dus beter niet reageren.

 33. @geen zesjescultuur.
  Klopt.
  Zo noemde Ank B zichzelf ”Curacao-kenner” terwijl ze destijds nog nooit op Curacao was geweest. Mevr. vond zichzelf ”Curacao kenner” omdat haar tante op Aruba woont.

 34. Voor de mensen die beweren dat Curacaose politici niet integer zijn. Waarop baseren jullie dat? Hebben jullie bewijzen? De meeste Nederlanders denken nog steeds dat Curacao een kolonie is van Nederland en dat mensen hier in oude huisjes / huttjes wonen en zich laten vervoeren op ezels. Natuurlijk de politici in Nederland zijn zooooo interger!!! De Nederlandse zesjescultuur heeft de kennis en ontwikkeling van de gemiddelde Nederlander ontzettend verlaagd, dus zulke reacties verbazen me niet!

 35. Zoals ik reeds zei, dat een grote groep hiervan niet veroordeeld is zegt meer over het systeem op Curacao dan over de integriteit van deze politici. Wie durft het aan op zo’n klein eiland. Deze politici worden geruggesteunt door machtige families, drugsbazen en maffia. De wereld is er klein. Dat is in mijn oge de enige reden dat vele door het oog van de naald gekropen zijn.

  Maarrrrr!! Ik wilde het positief bekijken. Welke politici zijn integer. Niemand noemt er één ?! Dat zegt mij ook veel. Vooral aangezien dezelfde politici telkens terugkeren, b.v. met name de stiekeme grootgraaier COOPER. Let op volgende regering zit hij er weer bij. De schade die deze man aan Curacao heeft gebracht zou hem in persona non grata moeten maken.

  Dus positief: WIE MAG ER TERUG KOMEN!

 36. Gewoon die die scheiding van Nederland Curacao doorzetten. Van beide kanten.
  Misschien gaat het dan wel veel slechter met Nederland 😉
  Zonder Curacao wordt Nederland misschien wel een 3e wereldlandje, want zonder die enórme, gigantische Curacaose rijkdommen….

  Even wat humor hier.

 37. je oogst wat je zaait!, op 06-11-2012 om 12:14 schreef:

  Geen respect! Blijf gewoon schelden, binnenkort zullen alle Nederlanders op Curaçao in gevaar.

  Dreigementen. Ook op internet is dat illegaal!
  Weer bodybags e.d. Goed zo doorgaan…
  Zonder hulp…van ongeacht welk land… is er maar 1 land/islandje in gevaar!

 38. de heer van Raak,

  heeft nederland niet genoeg problemen ?
  Concentreer je liever op de problemen in Nederland waarvoor je gekozen bent.
  Je bent heel erg gefocust op Curacao,heel erg

  Herriner je Hero Brinkman nog, waar is hij vandaan?
  Wat ben ik blij dat ik niet op de SP heb gestemd.

 39. @ be part of the solution, op 06-11-2012 om 11:54 schreef:

  Know your history if it wasn’t for Curacao ( WIC), you would not be rich

  Keep on dreaming. Step out of that dream!
  Please, please..you might know something about the Island you live on….. but you don’t know anything about Holland. Richness of Holland is because of Curacao.. Dream on!

 40. Helena, op 06-11-2012 om 17:03

  Ooooo, zit dat zo? Van Raak spuugt op Curacao maar is inmiddels bezig een huis aan het kopen in een ”slangenkuil?”
  Wie weet denkt hij dat hij hier wel premier kan worden, wat hem in Holland nooit zal lukken.
  Van Raak for president op Curacao, haha hihi

 41. @Kid Creole
  Juist…… Dit geldt niet alleen voor van Raak

 42. hmm, DEA, FBI en CIA hier op het eiland Americanen die ons besturen, aha dan hebben misschien dan wel recht.

  ja ik denk om een duidelijk beeld te geven aan ons volk, dat anderen landen dan Nederland net zo vervelend kunnen zijn.
  tevens is onze toekomst hier en niet in europa.

  wij zijn inderdaad het achtertuintje van de USA, moet je eens zien hoe goed we het zullen doen met als America als sponsor.

 43. @ Kid Creole. Typisch. k heb Van Raak tot nu toe niet horen zeiken over het Sicilie van Nederland.

  Ik heb het al zeer vaak moeten zeggen: niet vergelijken met Nederland om onze wandaden te rechtvaardigen en in het algemeen nooit naar een ander kijken. Het zou pas zeiken van van Raak zijn, als het niet aangepakt zou worden. Van Raak doet als woordvoerder SP koninkrijkszaken gewoon zijn werk en daarvoor wordt hij betaald. Van Raak zou zijn mond kunnen houden, als onze parlementariers ook hun werk zouden doen voor het zeker gezien de opleiding van de meeste zwaar overbetaalde salaris van NAF 12.000 per maand excl. emolumenten. Ja, Kid, om een of andere reden is dat aanzienlijk gestegen in de afgelopen jaren. Soms komen ze niet eens hun bed uit om vergaderingen bij te wonen en de regering te controleren.

 44. @kid Creole, Ja maar daar stappen ze op als ze verdacht zijn en op Curacao blijven ze gewoon zitten en willen ze de screening afschaffen.

  Leg maar uit waarom jij corrupte criminelen blijf verdedigen>\?

 45. Dhr. Raak momenteel nogal dik hier, is hij in bespreking met makelaar ofzo om huis aan te schaffen, doe je werk waar je gekozen bent oftewel hand in eigen boezem, Kan om geheugen op te frissen ook nog wel wantoestanden en graaiers in Holland opnoemen, daar is nog nooit meer dan een artikeltje in krant aan gespendeerd meneer Raak en er is nog minder aan gedaan om maar een voorbeeld te noemen de centjes van het peperdure appt in New York van mevr. Herfkens terug te vorderen, niet dat ik het goedkeur wat hier uitgespookt wordt met belastinggeld, maar heb toch indruk nu u aan zijlijn kabinet etc staat zich ineens druk maakt om maar in picture te verschijnen.

 46. Inmiddels is wel duidelijk dat de Nederlandse politiek het heeft gehad met Curacao. Geen dubbeltje gaat er nog naar toe. Het toerisme uit Nederland is ook al verminderd. Als iedereen zo dom is om de accociatie met een rijk en welvarend land in Europa te verbreken, voor zogenaamde zelfstandigheid, dan zij dat zo. Paspoorten inleveren en geen onbeperkte inreismogelijkheden meer naar de overkant. Studeren in het Spaans of Engels (net als in Nederland al veel gebeurt) maar wel elders en zelf de rekening voldoen. En voor hoelang ? Net zo lang als Venezuela of de USA het toestaat. Lees eens wat anders dan Papiamentstalige kranten, die druipen van de niet bestaande olie en het gas voor de kust. De maffia vind het prachtig , een hele bevolking te koop voor wat beloftes van boodschappen. “Hou ze arm, dom zijn ze al” is het motto van Schotte. En hij vaart er wel bij. Saludos en de groeten Dushi Korsow.

 47. @Kid Creole Je slaat de spijker op zn kop. Nederlandse poltici die zich schuldig maken aan de door jou genoemde strafbare feiten moeten al dan niet gedwongen aftreden. Als dat op Curaçao nou ook eens zou gebeuren!

 48. @Kid Creole,

  Het artikel gaat over Curacao, waarom moet hij het dan over limburg hebben?

  @Ongerust,

  We zijn je weer dankbaar voor je goede bijdrage.

 49. @Kid Creole, je vergeet te vermelden dat in Nederland coruptici worden aangepakt, op Curaçao worden ze bejubeld !

 50. Van Liberia-Peters weet ik niet zeker of het ooit tot een veroordeling is gekomen, maar volgens OM-insiders is bekend dat zij met hoge bedragen werd omgekocht door bouwbedrijf Antillen NV! Tja, ook de PNP heeft zo haar problemen gehad, in het verleden. . .

 51. @John: volgens mij alleen Liberia-Peters, Monte en Godett, maar misschien heb ik iets gemist, de afgelopen 20 jaar ;-). Monte heeft in de gevangenis trouwens zijn laatste adem uitgeblazen, dus dit “probleem” heeft zichzelf destijds opgelost.

 52. @be part of the solution: the money WIC made has not made Holland rich, although of course it helped. WIC was a private company, so Holland only benefitted from the taxes and licence-fees. Besides, after the abolition of slavery the amount of money spent on Cur is a multitude of the amount of money earned by Holland, with slave-trading. The Dutch were (and are) traders, so that’s how they made their money and not just by trading slaves. Holland even had a small part in the international slave-trade, not enough to make any country rich! The Dutch made far more money trading products from regions like Indonesia and Surinam, which colonies also had a lot of natural resources!

 53. @repiti menos: als ik even voor Nardy mag antwoorden (sorry Nardy ;-)), het antwoord is: Cur onder volledige curatele, met behulp van een Maatregel van Rijksbestuur!

 54. @henkie: Cur een mandaatgebied? Is een optie, maar ‘be careful what you wish for’! Cur is een ‘strategische zone’, ten opzichte van Venezuela/Zuid Amerika, het achtertuintje van de VS. Als Cur een mandaatgebied wordt, zal het bestuur zeker worden overgedragen aan de VS (dat doet de VN namelijk niet zelf, daar is een speciale VN commissie voor, die de mandaatgebieden onderling verdeelt). Nou, henkie, maak dan je borst maar nat. . .

 55. Biologie boven ideologie !!

  Zo was het en zo zal het altijd blijven

  oftewel heb en graaizucht boven alle goede plannen en ideeën, dit is een probleem waar een groot deel van de mensheid in het verleden en in het heden last van heeft en altijd zal houden

 56. Reputi menos,

  Iedere keer weer even schrikken als je al die namen ziet. Maar zijn ze ooit veroordeeld, behalve Godett.

 57. Typisch. k heb Van Raak tot nu toe niet horen zeiken over het Sicilie van Nederland, dat is zoals een ieder weet Zuid Limburg en omstreken, waar dezer dagen menig Nederlandse bestuurder, waaronder zowel Burgemeesters, gedeputeerden en gemeenteraadsleden, al dan niet gedwongen moesten aftreden vanwege corruptie en malversties, het witwassen van geld, belangenverstrengeling en andere onfrisse praktijken. Op dit ogenblik schieten de namen mij niet te binnen, maar ik kan wel ene Van Rey en Ricardo Offermans vermelden.
  Als dat nog niet genoeg is rommelt het ook van de corruptie in het Siberie van Nederland, dat is gelegen in het Noorden van Nederland. Dus hier hebben we het over HYPOCRISIE!!

  Gert Oostindie? Wat heeft een historicus nou te maken met de politiek alhier? Die man hoort zich met z’n professie bezig te houden en er juist voor op te passen z’n neus niet in de Curacaouse politieke zaken te douwen die hem niets aangaan! Of is Gert Oostindie opeens politicus geworden? Gert oostindie is volgens mij lid en medeoprichter van de onofficiele club NNNB.
  NNNB= Nationaal Nederlandse Narcistische Beweging ter verering van koloniaal koninkrijk Nederland!. Dus señor Gert oostindie, blijf bij je eigen leest!

 58. Oh ja van Raak scoort punten on deze manier. is niks anders dan een poging om in populariteit te stijgen. NL heeft toendertijd zelf het gat gegraven en nu vallen ze er steeds dieper in. NL zit vast aan Curacao. Deal with it.!!!

  Dat politici corrupt zijn geloof ik voor 100%!! maar ben ook van mening dat alle politici liegen en geld aannemen. Anders kom je echt niet in zo’n partij hoor. In nl zijn ze allemaal braaf. Van Raak heeft vast wel geld ontvangen om zomaar in een keer zo actief tegen Curacao te gaan. Of wilt hij net als Schotte alleen maar in de krant staan.

 59. hangende plaat.

 60. Ik heb het hele artikel gelezen en er staat niets in wat gelogen is.
  Puur op feiten gebaseerd.

 61. Geen respect! Blijf gewoon schelden, binnenkort zullen alle Nederlanders op Curaçao in gevaar. Politiek hoeft niet een persoonlijke aanval worden op personen of land. Hij is niet veel beter. Ga zo door! Consequenties volgen!
  Plotseling, kijk ik uit naar onafhankelijkheid!

 62. OMG! Just keep name calling, soon all dutch people on Curacao will be in danger. Or are they intentionally dividing the community for another purpose? Know your history if it wasn’t for Curacao ( WIC), you would not be rich. Politics need not become a personal attack on persons or country. He is not any better. Just keep it up!

 63. Die Van Raak houdt gewoon van Curacao….. hij droomt over Curacao. Ik snap niet waarom hij zich zorgen maakt over onze slangenkuil. Overal is politiek toch zo? Tenminste gaf hij toe dat NL ook fouten heeft gemaakt… door akkoord te gaan zonder dat de screening heeft plaatsgevonden. Dat is niet alleen fout, maar DOM.

 64. @nardy…wat had NL volgens jou dan moeten doen?!

 65. integere politicus = contradictio in terminis

 66. jammer dat dit uit moest komen, v/d raak had beter uit een andere invalshoek kunnen vertelleen.
  Nederland heeft te veel hun vinger in de pap willen houden.
  misschien moet Nederland hun bevoegdheden maar over dragen aan de VN.
  voor ons beter en die Nederlanders kunnen zich nergens meer mee bemoeien

 67. Gaat allemaal goedkomen met die slangenkuil want van Raak en Wiels gaan effe binnen 5 jaar voor onafhankelijkheid zorgen, toch??

 68. “De staatskas is in twee jaar tijd leeggeroofd door corrupte bestuurders en tot overmaat van ramp hebben diezelfde falende politici bij de verkiezingen van 19 oktober nog meer steun van de bevolking gekregen.”

  Nouja de waarheid is hard maar klopt wel.
  Dat Nederland op deze manier geen verantwoordelijkheid draagt voor zijn oud-kolonie ook.
  Liesbeth is in mijn ogen een zachte heelmeester die stinkende wonden liet rotten.

  Verder bijna Schotte’s favo-uitspraak vergeten..
  Allemaal nogmaals in koor: Schuld vannn….. PARRRR 🙂 !!

 69. Nu we toch zo bezig zijn. Ik durf te beweren dat heel veel politici op Curacao niet integer zijn. Als ze het zijn is het een kwestie van tijd. En natuurlijk zijn ze niet allemaal veroordeelt, maar dat zegt meer over het systeem op Curacao dan over de integriteit.
  Demei, Liberia-Peters, Römer, Monte, Cova, Cooper, Godett, Dick, Asjes, Pierre, Rosalia, Wiels, Schotte, Monk, Hakim, Jamaloodin en geloof mij dit is een topje van de ijsberg. De intimici onder ons plakken er zo 20 namen bij.
  Maar laten we de zaak positief bekijken. Wie kan er belangrijke Curacaose integere politici noemen sinds, laten we zeggen, 1990?